Toporzékol az Európa Tanács: „felszólítják” Magyarországot

2023. szeptember 22. 21:29

Tippelhet, mi miatt.

2023. szeptember 22. 21:29
határkerítés, migráns, Magyarország

Az Európa Tanács Miniszteri Bizottsága aggodalmát fejezte ki a magyar területen jogellenesen tartózkodó menedékjogot kérelmezők visszaküldése miatt a határkerítés külső, szerbiai oldalára, és

felszólította Magyarországot, hogy nyújtson be cselekvési tervet az intézkedés felszámolására

– tájékoztatott a strasbourgi székhelyű, 46 tagot számláló Európa Tanács pénteken.

A strasbourgi közlemény szerint a miniszteri bizottság felülvizsgálta az Európa Tanács felügyelete alatt működő Emberi Jogok Európai Bíróságának (EJEB) a menekültügyi szabályozás megsértésével kapcsolatos ítéleteinek végrehajtását, és súlyos aggodalmát fejezi ki amiatt, hogy noha az illetékes magyar hatóságok értesítették a szervezetet a menekültügyi rendszer reformjának megkezdéséről, konkrét intézkedésekről nem érkezett információ.

A miniszteri bizottság több mindent is kért

A miniszteri bizottság azt kérte a magyar hatóságoktól,

fokozzák erőfeszítéseiket a menekültügyi rendszer reformjának elfogadása érdekében,

hogy hatékony hozzáférést biztosíthassanak a jogszerű beutazáshoz és a határ menti menekültügyi eljárásokhoz, összhangban Magyarország nemzetközi kötelezettségeivel.

A hatóságokat felkérték továbbá arra, határozzák meg a jogalkotási folyamat ütemtervét, nyújtsanak be jogalkotási javaslatot, és adjanak tájékoztatást a jogalkotási folyamat minden lényeges fejleményéről. A miniszteri bizottság arra is felszólította a magyar hatóságokat,

hogy haladéktalanul szüntessék meg azt az intézkedést, amely szerint az államhatárról menedékkérőket küldenek vissza Szerbiába

anélkül, hogy „azonosították vagy megvizsgálták volna egyéni helyzetüket”.

Az Európa Tanács Miniszteri Bizottsága megismételte azon felhívását is, hogy Magyarország vezessen be hatékony jogorvoslatot azok számára, akiknek állítása szerint a kiutasítások „kollektív jellegűek”, lehetőséget biztosítva számukra a kiutasítási határozat megtámadására független és pártatlan bíróság előtt.

Amennyiben Magyarország nem ér el kézzelfogható előrelépést jövő év szeptemberéig, az Európa Tanács Miniszteri Bizottsága további lépést tehet annak biztosítására, hogy az ország eleget tegyen a Emberi Jogok Európai Bíróságának ítéleteiből fakadó kötelezettségeinek betartására – tették hozzá.

(MTI)

***

Ezt is ajánljuk a témában

Nyitókép: MTI/Miniszterelnöki Kabinetiroda/Vadnai Szabolcs

Kapcsolódó cikkek

Összesen 206 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Roadkill
2023. november 02. 17:18
huxit, és tűzparancs a határnál, vótmá'?
petronius50
2023. szeptember 26. 16:27
"hogy haladéktalanul szüntessék meg azt az intézkedést, amely szerint az államhatárról menedékkérőket küldenek vissza Szerbiába" Milyen menedékkérők?? Kíváncsi lennék, ha én pl. az Egyesült Államokba hatolnék így be, tönkretéve a kerítést, megrongálva a hatósági járműveket, szitkozódva és megdobálva a határőröket, akkor vajon az USA menedékkérőnek tekintene-e engem?? De mondhatnék száz egyéb országot is dél-Amerikában, Ázsiában, vagy Afrikában, ahol ehhez hasonló inzultus után nem biztos, hogy élve maradnék...
kukasmacska
2023. szeptember 23. 23:25
"azonosították vagy megvizsgálták volna egyéni helyzetüket" Megmutatná valamelyik Európa Tanácsos faszfej Magyarország azon határszakaszát, amelyiknek másik oldalán Ázsia vagy Afrika van? Mert az úgynevezett menekültek erről a két kontinensről jönnek.
Picuj
2023. szeptember 23. 16:37
Remélhetőleg agyvérzést is kapnak a férgei.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik