Gulyás Gergely: Akár már hónapokon belül meglehet az áttörés, amely a pedagógus béremelésekhez vezet

2023. szeptember 15. 22:03

Az Erasmus-ösztöndíjak rendezésével kapcsolatban is biztató ígéreteket tett a miniszter.

2023. szeptember 15. 22:03

A Miniszterelnökséget vezető miniszter a Mathias Corvinus Collegium (MCC) szekszárdi tanévindító és épületbemutató ünnepségén pénteken arról beszélt, bízik benne hogy a következő másfél-két évben gyökeres változások lesznek a pedagógusbérekben.

Gulyás Gergely az esemény részeként rendezett beszélgetésen azt mondta: jó lenne, ha a tanárok munkájuk jelentőségének megfelelő bért kapnának.

 

„Szerintem ehhez közelebb vagyunk, mint bárki gondolná, akár már hónapokon belül meglehet az áttörés, amely jelentős béremeléshez vezet”

 

– tette hozzá.

A jövő Magyarországa címmel tartott beszélgetés másik résztvevője, Szalai Zoltán, az MCC főigazgatója arról kérdezte a minisztert, hogyan értékeli az egyetemek modellváltását. Gulyás Gergely szerint a modellváltás óta eltelt három év nem elég a folyamat értékeléséhez.

Azt mondta, az európai és globális versenyben való helytálláshoz fontos, hogy az egyetemeknek ne kelljen az állami keretek között működniük. Úgy látja, az a hasznos, ha a fenntartás nem egy kevésbé mozdítható, a hallgatói igényekhez kevésbé alakítható egységes, állami irányítás alatt áll, hanem elismert szakemberek irányíthatják az egyetemeket.

Szalai Zoltán Navracsics Tibor területfejlesztési minisztert idézte, aki azt mondta, hogy akár már novemberben pont kerülhet a Magyarország és az Európai Bizottság közötti Erasmus-vita végére.

A miniszter arra a kérdésre, hogy mit üzen a diákoknak, azt válaszolta: ha az Európai Bizottság

 

„nem utálja a magyar hallgatókat azért, mert magyarok, akkor semmi akadálya nem lesz annak, hogy ösztöndíjban részesüljenek”.

 

Hozzátette, a megállapodás elmaradása esetén a kormány akár az ösztöndíjak összegének kétszeresét is biztosítani fogja.

(MTI)

Nyitókép: MTI/Kiss Dániel
  

 

Karácsonyi előfizetési akció

Kapcsolódó cikkek

 
 
 
 

Ezek is érdekelhetik