A német zöld képviselő beismerte: így akarják megbuktatni Orbánt

2023. szeptember 21. 12:50

Kibújt a szög a zsákból a Európai Parlament (EP) kulturális és oktatási bizottságának ülésén.

2023. szeptember 21. 12:50
null

Az Erasmus program magyarországi finanszírozása volt a téma az Európai Parlament (EP) kulturális és oktatási bizottságának keddi ülésén, ahol igen érdekes hozzászólások is elhangzottak.

Ismert, az Európai Bizottság tavaly decemberben döntött úgy, hogy – megvonva az uniós támogatást – gyakorlatilag kizárja az alapítványi fenntartású magyar egyetemeket az Erasmus-programból, mert nem látja biztosítottnak az intézmények autonómiáját és transzparenciáját. 

A keddi bizottsági ülésen Niklas Nienass, a bizottság német, zöldpárti tagja egyebek mellett azon sajnálkozott, hogy az intézkedésekkel nem Orbán Viktort, hanem a gyengéket sújtják,

 az európai gondolkodó fiatalokat és például az LMBTQ-közösség tagjait is.  

„Akik Európát vinnék tovább, akik az európai gondolatot vinnék tovább, akik szeretnének európaiak lenni, azokat sújtjuk ezzel” – fogalmazott a képviselő. Mondott azonban ennél is cifrábbat: szavai szerint rá kellene arra is mutatni, hogy 

egy Orbán Viktor nélküli demokratikus országban milyen kiválóan működhetnének ezek a dolgok. 

Azaz gyakorlatilag elismerte, hogy ezekkel a szankciókkal lehetne elérni az Orbán-kormány leváltását.  

Vele szemben ugyanakkor Milan Zver, szlovén néppárti képviselő kijelentette: nem tudja támogatni a Magyarország ellen hozott intézkedéseket. 

Elfogadhatatlannak nevezte, hogy a magyar diákokat kizárják ebből az Erasmus programból. 


Emlékeztetett arra, magyar diákszervezetek petíciót nyújtottak be az Európai Parlamentnek, felszólítva az uniós intézményeket, hogy töröljék el a magyar diákokat érintő szankciókat. 

Nyitókép: Niklas Nienass az Európai Parlamentben (FotóMartin Bertrand / Hans Lucas / Hans Lucas via AFP)

Karácsonyi előfizetési akció

Kapcsolódó cikkek

 
 
 
 

Ezek is érdekelhetik