Karácsony az orosz történelemkönyvről: „Becsicskulás helyett ideje a határozott szavaknak”

2023. augusztus 30. 08:52

A főpolgármester az asztalra csapott egy Facebook-bejegyzéssel. Spoiler: a kormány a hibás.

2023. augusztus 30. 08:52

Ahogy megírtuk, Putyin új történelemtankönyve fasisztának nevezi az 1956-os magyar forradalmárokat, amit a magyar baloldalon valamiféle hatalmas leleplezésként állítanak be, a magyar jobboldal oroszbarátságáról beszélnek, miközben erről szó sincs, derül ki például szerzőnk cikkéből. Karácsony Gergely most egy Facebook-bejegyzés erejéig csatlakozott rá arra a narratívára, miszerint a magyar kormánynak kemények föl kellene lépni az orosz tankönyv tartalma ellen, azonnal bekéretni az orosz nagykövetet és így tovább.

Kapcsolódó vélemény

undefined

Kohán Mátyás

Mandiner

Idézőjel

Rendben van ez így, jól érzem magam az osztrákok, a bajorok, a lengyelek, az olaszok vagy a türk népek társaságában. Barátkozzon atomhatalmakkal, akinek hét anyja van.

„Becsicskulás helyett most tényleg helye és ideje lenne a határozott szavaknak – egyetértek azokkal, akik a kormány kiállását, a külügyminisztérium cselekvését, legalább az orosz nagykövet azonnali berendelését követelik az orosz állam történelemhamisítása, az 56-os forradalom emlékének, örökségének és tényeinek meggyalázása miatt” – írja Karácsony.

Emlékeztet arra, hogy az új állami orosz tankönyv a hírek szerint fasisztázza az 56-os forradalmat, és hibának nevezi, hogy az orosz csapatok kivonultak Kelet-Európából, így Magyarországról is. Hangsúlyozza: 

„Most tessék, mert most lehet is, kell is keménykedni: ez a gyalázat nem maradhat válasz nélkül. 

Hol vannak most azok, akik mindannyiszor Magyarország megsértését emlegetik, ha netán valaki rosszat mond a kormányukra? A kormány nem egyenlő Magyarországgal, és most egész Magyarországot sérti meg az orosz állam történelemfelfogása. Erre kell kellő határozottsággal diplomáciai választ adni.”

A főpolgármester végül fölteszi a kérdést: 

„Mi az az üzleti-hatalmi érdek, ami fontosabb nekik, mint a közös magyar múlt, emlékezet és örökség? 

A hallgatás beismerés, a kiállás kötelesség.”

Ezt is ajánljuk a témában

Putyin új történelemtankönyve fasisztának nevezi az 1956-os magyar forradalmárokat

„A magyar válságot a nyugati titkosszolgálatok és az általuk támogatott belső ellenzék akciói katalizálták” – fogalmaztak a készítők.

Nyitókép: MTI/Illyés Tibor

Karácsonyi előfizetési akció

Kapcsolódó cikkek

 
 
 
 

Ezek is érdekelhetik