A háborúnak sem idén, sem jövőre nem lesz vége

2023. augusztus 01. 09:07

A frontvonal többé-kevésbé statikus állapotban van, és ez katonailag akár sok hónapon át is így maradhat. Interjú.

2023. augusztus 01. 09:07
Buzarov Andrej
Buzarov Andrej
Index

Azt mondta, hogy »elég magas« a nemzetközi támogatottság Ukrajna irányába a döntéshozók, politikus, nemzetközi szervezetek részéről. Tudna erről kicsit részletesebben beszélni, hogyan néz ez ki jelenleg a meglátása szerint?
Ukrajna támogatottsága evolucionált tavaly február 24. óta. Ennek a támogatásnak rengeteg iránya van, sok órát tudnék beszélni a részleteiről, de inkább az evolúciós aspektusára koncentrálnék. Először nagyon sok volt a humanitárius segítség, amely nem csak állami aktorok részéről, hanem főleg a lakosság felől történt. Katonai segítség eleinte nem volt számottevő. Majd megnőtt a katonai támogatás, miközben a civil jellegű segítség csökkent. Ez volt az első metamorfózis. A második metamorfózis azáltal történt, hogy bizonyos országok a háttérbe vonultak, és csökkentették a támogatást, mint például Ausztria, de eközben más országok egyre több pénzügyi forrással és katonai eszközzel támogatják az országunkat – Egyesült Államok, Nagy-Britannia, Németország. A támogatás mértéke nem csökken, konstans növekszik, és közben változott a földrajza.

A végeredmény sajnos ugyanaz: Ukrajnának még több humanitárius és katonai segítségre van szüksége. én, mint elemző, nem látom annak a lehetőségét, hogy idén vagy a jövő évben véget érne a háború.

Ennek ellenére itt, az erdélyi Tusványoson, ahová a szervezők meghívására érkeztem, nagyon sok szó esik a béke lehetőségeiről és béketárgyalásokról. Én magam egyelőre nem látom ezeket a perspektívákat. Ukrajna támogatása a Nyugat részéről folytatódni fog, és Magyarország is továbbra is támogat majd bennünket, ahogy eddig tették. A támogatásnak különböző formái lehetnek, ahogy az elmúlt másfél év során is.

Nem lát esélyt a háború lezárására sem idén, sem jövőre. Milyen következtetések alapján gondolja ezt?
Itt néhány aspektust lehetne kiemelni: politikait, geopolitikait és katonait. Szándékosan nem szoktam katonai értékeléseket adni, mert nem vagyok katonai szakértő. Teljes mértékben, napi szinten nem követem a helyzetet a fronton, mert az elég rugalmas, és folyamatosan változik. A teljes képet mindannyian látjuk, ahogy én magam is látom, mint az az ember, aki Ukrajnában él, és rendszeresen a frontra is kimegy – néhány napja például még Herszonban jártam. Nagyjából látjuk, mi történik, de sok mindent nem tudunk, nem tudhatunk. A katonai aspektus természetesen hatással van a politikaira is. Ahogy Zelenszkij elnök is mondta, az elmúlt hetekben folytatódó ukrán ellentámadás során nincsenek azok a nagyobb, egyértelmű eredmények, amelyeket mindannyian látni szeretnénk. Ez a mélyen kiépített, stratégiai orosz védelemből fakad.
A frontvonal többé-kevésbé statikus állapotban van, és ez katonailag akár sok hónapon át is így maradhat.

Ez a helyzet hogyan változhat meg Ukrajna javára?
Minden Ukrajna mobilizációs, katonai képességeitől függ. Ha még több lőszert, harckocsit, repülőt kapunk a szövetségeseinktől, akkor az nyilván kihat a képességeinkre is. Ugyanakkor Oroszország is rendelkezik még olyan tartalékokkal, amelyek bizonyos szakaszokon megnehezíthetik számunkra a helyzetet.

A második aspektus, amely alapján elhúzódó háborúra számítok, politikai. A nemzetközi térben különböző nézőpontok vannak arra nézve, hogyan érhet véget a háború. Ez országonként is változhat, és az adott országon belül sincs egységes pozíció. Mivel egyre több szakértő látja úgy, hogy a háború el fog húzódni, egyre több cikk jelenik meg a nemzetközi médiában arról, hogy valamilyen konszenzusra van szükség.”

***

Nyitókép: 

 

 

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 30 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
karakter-2
2023. augusztus 01. 15:39
ukrán csicska
falcatus-2
2023. augusztus 01. 15:09
"bizonyos országok a háttérbe vonultak, és csökkentették a támogatást, mint például Ausztria, " Ez nem fedi a valóságot. Jelenleg Ausztriában 110 000 ukrán részesül teljes ellátásban . Három hónappal ezelőtt még csak 90 000 körül volt. Év végére 140 -170 ezer közötti létszámmal kalkulálnak. Jelentős bűnözői kör is velük jött. Minden naposak az atrocitások Visszaélnek, csalnak a támogatásokkal is, arrogánsak és követelőzők, nem fizetnek benzinkútnál, áruházakban. Egyébként ugyanez az általános panasz németeknél és lengyeleknél is. Ott még durvább a helyzet. Kifejezetten robbanásveszélyes.
remi
2023. augusztus 01. 13:47
Alapból egy hosszasan mellébeszélő szófosásnak tűnt az egész, csak végigszaladtam rajta, aztán a legvégén bújik elő a szög a zsákból: "Ebben a helyzetben nem tudunk foglalkozni a nemzeti kisebbségek kérdéseivel." Érdekes módon turult fűrészelni meg a nyelvtörvényt többször egymás után újból beterjesztgetni meg valahogy mégis ráértek, szal jól láthatóan szarnak ezek mindenre és mindenkire, ez az ürge láthatóan azt hiszi, hogy a "a nyugat" (benne persze mi is) egy végtelenített fejőstehén amit még évtizedekig fejhetnek, ésatöbbi. Nem mellesleg a több frontszakaszon jelenleg tapasztalható intenzitás mellett egészen biztosan nem tud évekig tartani ez a háború. Ahhoz ténylegesen be kellene fagyjon a legtöbb frontszakasz, de erről -egyelőre- szó sincs. Később még lehet, de most nem ez a helyzet.
Onurisz
2023. augusztus 01. 13:35
Utazgat, interjúkat készít, előadásokat tart, filozófiát tanul. A vele egykorú ukrán férfiak kinn vannak a fronton vagy ha nem, akkor nélkülözhetetlen munkakörökben dolgoznak a vállalatoknál. Férfiak alapból nem léphetnek ki az országból, legfeljebb katonai kiképzésre. Ki ez a fickó, aki 'kilátogat' a frontra, de nem tart attól, hogy meg is kell ott halnia és ukránként szabadon járhat-kelhet a világban. Azon kívül, hogy az ukrán soviniszta bűnbanda tagja, nyilvánvalóan nem akárhová bekötött amerikai ügynök is - ilyen pozícióba másképp nem lehet kerülni. Bicskanyitogató az a magabiztosság, amellyel közli, hogy a háború még évekig fog tartani és ezt magától értetődően finanszírozni fogja a Nyugat, és az a cinizmus, amellyel az állítólagos 'túlnyomó' társadalmi támogatásról és a magyar kisebbségről beszél. Undorítóak ezek a 'világ irányítóihoz' bekötött patkányok, akik azt hiszik, hogy ők élet-halál urai.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!