A lengyel választók kezében van a magyar problémák megoldásának a kulcsa

2023. július 17. 06:32

Kaczynskiék győzelme kedvezhet a magyar kormánynak az európai színtéren.

2023. július 17. 06:32
ORBÁN Viktor; KACZYNSKI, Jaroslaw
Fodor Gábor
Fodor Gábor
Index

„Varsóban ősszel eldől, hogy továbbra is Jaroslaw Kaczynski pártja, a Jog és Igazságosság lesz-e a meghatározó erő, vagy a Donald Tusk által vezetett legjelentősebb ellenzéki politikai tömörülés, a Polgári Platform alakít kormányt. Kaczynskiék a közvéleménykutatások szerint nyerésre állnak, de szűk többséggel. Ha nem tudnak erősödni, akkor a győzelem esélyes ugyan, de kormányt nem lesznek képesek alakítani. Szándékai ellenére komoly esélyt kínál most nekik az Európai Bizottság a migrációval kapcsolatos új javaslatcsomaggal, amely egyebek mellett az illegális bevándorlók elosztását veszi elő újra.

Történik mindez akkor, amikor az egész világot sokkolja az az esztelen rombolás és erőszak, ami Franciaországban tört ki egy algériai származású fiatalember lelövése kapcsán. (Mateusz Morawiecki, lengyel miniszterelnök azonnal közzé is tett egy videót, ahol a lángoló párizsi utcákat állítja párhuzamba Krakkó és Varsó békés tereivel.) A magyar modellt átvéve most Lengyelországban is népszavazás lesz a bevándorlás kérdéséről, méghozzá a választásokkal együtt. E lépés jelentősen növelheti a Jog és Igazságosság esélyeit, hiszen a lengyel társadalom többsége ellenérzéseket táplál az illegális bevándorlók befogadásával kapcsolatban. Jellemző a helyzetre, hogy még az ellenzéket vezető Tusk is szembeszállt a bizottsági javaslattal.

Ha Kaczynskiék nyernek, erős vétóhelyzet teremtődik a két ország és az Európai Bizottság között, amely kedvez a magyar kormánynak az eddig visszatartott pénzek felszabadítása érdekében. Magyarország ekkor fellélegezhet, a gazdasági problémák szorításából kiszabadulhat. Hiába tárgyalt eddig a vártnál eredményesebben Navracsics Tibor, a brüsszeli döntéshozók láthatóan megvárják az őszi varsói eredményt. Utána viszont olyan helyzet állhat elő, amely lezárja ezt a nyomasztó, gazdasági problémákat felerősítő időszakot. Ezért mondta tehát Gulyás Gergely, hogy a kormány szempontjából fontosabbak a lengyel választások, mint az uniós voksolás.”

Nyitókép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 7 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
remi
2023. július 17. 13:14
Fodorgábriélá elemez, jujj, mindenki meneküljön. Amúgy jelenleg minden jel arra utal, hogy ősztől visszajön az egyszer már megbukott (nem gyurcsányféreg szinten volt pocsék ME, de lengyel szinten nagyon pocsék volt) dónaldtuskó ME-nek. Egyrészt a PiS már amúgyis kezd megfáradni, másrészt a ballereknek 95%-os médiafölénye és lényegében pénznyomdai mennyiségű nyugati pénze van a kampányra. Na onnantól kezdve viszont majd beindul egy gyurcsányféreg szintű elkúrás ott is.
zakar zoltán béla
2023. július 17. 08:46
Szólt a kétnyelvű, a pufajkás mimisztere. Az is-is, de-de,... mester ...lekvárok gerince....
ekeke1
2023. július 17. 07:32
" a brüsszeli döntéshozók láthatóan megvárják az őszi varsói eredményt. " Ez legalább egy éve világos volt, mármint hogy tusk miatt a lengyel választásokig visszatartják a pénzeket. A kérdés hogy utána mi lesz? Az EP választásokig még ebben a ciklusban felszabadítják azokat, vagy meg kell várni az új Bizottságot? Mert utóbbi esetben újabb egy-másfél év csúszás.
vip era
2023. július 17. 07:13
Nagyon felháborító,hogy nem fogadják el a libsi dogmákat,ötleteket. Gáborban is biztos felvetődött már,hogy meg sem érdemeljük őt.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!