Marad az archívum Lukács György egykori lakásában

2018. február 02. 18:56

A Magyar Tudományos Akadémia fenntartja a Lukács György filozófus korábbi lakásában kialakított kutatóhelyet – tudatta közleményben az akadémia.

2018. február 02. 18:56

A korábbi tervektől eltérően mégis fenntartja a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) a Lukács György filozófus korábbi lakásában kialakított kutatóhelyet, a felújításhoz szükséges külső források megszerzésében pedig a Lukács György Nemzetközi Alapítvány (LANA) segítségét várja – közölte az akadémia pénteken az MTI-vel.

A közlemény szerint a filozófus egykori otthonában elhelyezett hagyaték szakszerű feldolgozásáról és a filozófus által használt lakás felújításának menetrendjéről az MTA elnöke, Lovász László és Kelemen János akadémikus, a LANA kuratóriumi elnöke állapodott meg. A LANA február 6. után írja alá a közösen készített nyilatkozatot.

Lukács György két lakást is bérelt a fővárosi Belgrád rakparton, amelyek az V. kerületi önkormányzat tulajdonába tartoznak. Az MTA és az önkormányzat közti egyeztetés eredményeként a felek módosították a bérleti szerződést, aminek következtében a kisebbik, hatodik emeleti lakás bérleti szerződése megszűnt, az ötödik emeleti lakás, a Lukács Archívum bérlője pedig a MTA Könyvtár és Információs Központ (MTA KIK) lett - írták.

Az MTA Létesítménygazdálkodási Központ (LGK) felülvizsgálta az ingatlan műszaki állapotát, és álláspontja szerint nemcsak esztétikai, hanem komoly műszaki felújításra is szükség van. A felújítás költsége az LGK legújabb számításai szerint körülbelül 14 millió forint. Amennyiben a LANA forrásokat, adományokat szerez a felújítás kivitelezéséhez, a pénzösszeget az akadémia kiegészíti. A felújítást csak üres állapotban lehet elvégezni, de a felújítás végeztével visszakerülnek a lakásba a filozófus könyvei és a rá vonatkozó irodalom.

A felújított lakásban berendezendő állandó kiállítást az MTA Könyvtár és Információs Központ (MTA KIK), valamint az MTA Bölcsészettudományi Kutatóközpont Filozófiai Intézet közösen tervezi meg. A kiállításhoz többnyelvű vezető füzet és ismertető leporelló készül a látogatók számára – ismertették a terveket.

(MTI)

Összesen 34 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
istvánkeve
2018. február 04. 11:48
Jó lenne megszüntetni a tarhálást, mindenféle szinten! Az Akadémia tagjai fizessenek tagsági díjat az ingyenkonyha használata ellenében.
patkányarcúáginéni
2018. február 03. 15:11
mta, mint posztkommunista szervezet...rendet kéne rakni ott.
kortárs
2018. február 02. 22:15
Undorító az MTA! Ideje beszántani ezt a komcsi maradványt! Szégyen...
Gyéressy Károly
2018. február 02. 21:06
Gratulálok! Ismét nyert a kettős mérce, és lehet mutogatni egy kommunista gyilkos emlékeit.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!