Orbán: A magyar választóknak a remény fontosabb, mint a tény

2013. szeptember 20. 09:37

A miniszterelnök szerint a magyar választópolgároknak fontosabb a remény, mint a tény, ezért csak olyan választási programmal érdemes előállni, amely nem arról szól, mit tett a politika, hanem arról, hogy milyen lehetőségeket kínál az embereknek.

2013. szeptember 20. 09:37

Orbán Viktor a Kossuth Rádiónak adott pénteki interjújában felidézte a múlt vasárnapi kötcsei polgári pikniken tartott beszédét, amelyben – mint kifejtette – arról szólt, hogy a magyar embereknek van egy politikai kultúrája, amelyet adottságként kell kezelni. Ez azt jelenti – folytatta –, hogy „egy magyar embernek nagyon nehezen jön ki a száján az a mondat, hogy jól mennek a dolgok, még akkor is, ha egyébként valami ilyesmit gondol”.

Ezért ha kormánypártként mi azzal állunk ki, hogy emberek, itt vannak az adatok, tessék megnézni, a dolgok jó irányba vagy jól mennek, akkor a kommunista múlt miatt ezt sikerpropagandának fogják tekinteni” – fogalmazott, közölve, hogy ezért arra kérte a kötcsei résztvevőket is, ne ezzel próbálkozzanak, mert így ellenállásba fognak ütközni. Ehelyett használják azt az „értelmezést”, hogy „Magyarország jobban teljesít”, és legalább annyit beszéljenek a még megoldandó dolgokról, mint az eredményekről – idézte múlt heti beszédének tartalmát a miniszterelnök.

Szavai szerint ezt a gondolatot értetlenséggel szokták fogadni, mert sokan úgy gondolják, a jó kormányzás önmagáért beszél, és ez alapján az emberek a kabinet munkájának meghosszabbítására szavaznak. Horn Gyula néhai miniszterelnök is ezt gondolta 1998-ban, „voltak is érvek egyébként a kezében meg tények is” – tette hozzá. A magyar emberek azonban másképpen, egy bonyolultabb mechanizmus eredményeként szoktak dönteni a választáson: „a remény fontosabb a magyar választópolgár számára, mint a tény; ez egy döntő eleme a magyar népléleknek” – jelentette ki Orbán Viktor.

Ezért szerinte csak olyan választási programmal érdemes előállni, amely nem arról szól, mit tett a politika, hanem hogy mi az a lehetőség, amelyet fel tud kínálni az embereknek, akik ezt ki tudják használni, ha ügyesek. Összegzése szerint ezért „sokkal inkább a reményről, a jövőről és az emberekről kell szólnia ennek a választásnak”.

Összesen 81 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
HSL
2013. szeptember 20. 15:55
utoljára valami gyurcsány győzködte hallgatóit, hogy a kormányzás látszatával is lehet kábítani a kurvaországot, eredmény ismert
kjkj945
2013. szeptember 20. 15:54
A remény a legjobb gyógyszer, ha a beteg állapota reménytelen. Horváth Imre Az ember inget, szeretőt, Hitet is válthat, csak reményt nem, Az ifjúságét a szivében, Mely férfivá avatta őt. De mi is volt az én reményem? Illyés Gyula A sötétben szikra is világít, Jó reményem, el ne hagyj. Vörösmarty Mihály Remény. Az egyetlen dolog, ami erősebb a félelemnél. Az éhezők viadala c. film A remény hal meg utoljára. El kell fogadnunk a véges csalódást, de soha nem szabad elvesztenünk a végtelen reményt. Martin Luther King Nem szabad hagynunk, hogy a félelmeink visszatartsanak a reményeink követésétől. John Fitzgerald Kennedy
Pofa Benő
2013. szeptember 20. 15:41
Reménnyel nem lehet jóllakni.
megmondtam előre
2013. szeptember 20. 13:39
Tény: baltás tönkre vágott mindent. Remény: maradt még mit elrontani. Éljen baltás! Éljen a párt!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!