2006 ősze: vádat emeltek Gergényi és Bene ellen

2013. február 11. 13:22

Tizennégy egykori és jelenlegi rendőr, köztük Gergényi Péter volt budapesti rendőrfőkapitány és Bene László korábbi országos rendőrfőkapitány ellen emelt vádat a Központi Nyomozó Főügyészség a 2006-os eseményekkel kapcsolatban.

2013. február 11. 13:22

Lezárta a 2006-os eseményekkel kapcsolatos vizsgálatát a Központi Nyomozó Főügyészség debreceni regionális osztálya, melynek eredményeképp 14 egykori és jelenlegi rendőrrel szemben nyújtottak be vádiratot a Fővárosi Törvényszék Katonai Tanácsához. Az érintett egykori rendőri vezetők között van Gergényi Péter volt budapesti rendőrfőkapitány és Bene László korábbi országos rendőrfőkapitány is – írja a hvg.hu.

Gergényi ellen elöljárói intézkedés elmulasztásának bűntette miatt történt vádemelés az MTV-székház ostromával kapcsolatosan. A vádirat szerint bár Gergényi a beérkezett adatokból, információkból tudta, hogy a televízió székházánál szolgáló rendőri egységek irányítatlansága folytán teljes zűrzavar alakult ki. „Tisztában volt azzal, hogy az általa kijelölt, a védekezésre odairányított rendőri kötelékek koordinálását a helyszín-parancsnokot terhelő kötelezettségeit M. G. rendőr alezredes nem teljesítette. Az alkalmatlanná vált helyszínparancsnok leváltására, illetve helyette más, a rendőri erőket összefogni képes helyszínparancsnok kijelölésére nem intézkedett” – írja az ügyészség, amely szerint Gergényi mulasztása következményeként, mert a helyszínparancsnoki intézkedések elmaradásával a helyszínre vezényelt rendőri kötelékek túlnyomórészt felmorzsolódtak, több rendőr megsérült, a szolgálatra jelentős hátrány bekövetkezett.

Bene László, volt országos rendőrfőkapitánnyal szemben két rendbeli elöljárói intézkedés elmulasztásának bűntette miatt emeltek vádat. „Egyrészről azért, mert azzal, hogy az általa létrehozott vizsgáló-bizottságok jelentéseiben körvonalazott megállapítások ellenére elmulasztotta a felelősségre vonásra irányuló eljárások megindítását, nem intézkedett parancsnoki tényfeltáró vizsgálat lefolytatására sem, holott az időben végzett vizsgálat akár katonai bűncselekmény megalapozott gyanúját is feltárhatta volna” – áll a közleményben, hozzátéve: „Másrészről 2006. október 23-át követően a közvélemény a rendőrök azonosíthatatlanságára vonatkozó kifogásai ellenére eltűrte, hogy a Rendészeti Biztonsági Szolgálat ünnepnapon szolgálatot teljesített állománya a korábbi határozott utasításával is szemben nem viselte szolgálati azonosító jelvényét. A mulasztások kivizsgálására, az esetleges felelősségvonásra intézkedéseket nem tett”.

Összesen 57 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
leech
2013. február 11. 21:27
Görényit nem is kellene elitélni ! Elég lenne , ha minden egyes sérült rendőr végig vágna rajta a gumibottal , azután minden egyes ártatlanul megvert,megsérült Magyar végigverne rajta viperával. Kész .
Trükkök Százai...
2013. február 11. 17:34
GU-MI-CSONT
tango47
2013. február 11. 16:38
Ha esetleg felmentik is őket, akkor sem árt egy kis csuklóztatás nekik, talán elgondolkoznak róla, hogy mit lehet és mit nem egy jogállamban. Vagy akkor nem volt jogállam???
silvester
2013. február 11. 16:28
A vérfarkasok szabajára lettek engedve,az élő tv közvetítésben flettelina rászabadította a békés magyarokra,de kaptak a verésből nyugati turisták is.Flettelinának is ott a helye közöttük,ő az igazi főusztító.A 3 csapás szerint a főcsapást neki kell kiosztani.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!