GKI: Rossz üzenet lenne a befektetőknek az E.ON megvásárlása

2012. augusztus 27. 15:56

Rossz üzenet a befektetőknek a külföldi tőke kiszorítása, ezt megsínyli a magyar gazdaság – mondta Hegedűs Miklós, a GKI Energiakutató Kft. ügyvezető igazgatója annak kapcsán, hogy Orbán Viktor miniszterelnök szombaton egy közéleti rendezvényen egyebek mellett kijelentette: „pillanatokon belül visszavásároljuk az E.ON-t a németektől”.

2012. augusztus 27. 15:56

Hegedűs Miklós szerint tulajdonképpen számítani lehetett egy ilyen kormányzati lépésre. Az energiakutató ügyvezető igazgatója ezt azzal magyarázza: most folyik a 2014 utáni, hosszú távú gázszerződések megkötése. Valószínűleg a kormány ezt nem szeretné külföldi vállalkozásra bízni, gondolván, hogy erőteljesebb, hatékonyabb pozíciót tud kialakítani a gáznagykereskedésben, és olcsóbb beszerzést elérni. Ez azonban csak álom a szakértő szerint, aki azt is hangsúlyozta: a miniszterelnök bejelentésének részleteiről nincsenek információk, így nem lehet biztosan tudni, hogy az E.ON-nak csak a Mol földgázüzletágában meglévő részesedésére utalt-e a miniszterelnök, így az esetleges tranzakció költségeit sem lehet megbecsülni. Hegedűs Miklós szerint azonban a költségvetésben nincs olyan forrás, amelyből egy ilyen kivásárlás finanszírozható lenne.

Ha ez az üzlet megvalósul, azt üzenné külföldi befektetőknek, hogy itt nincs jövő a külföldi tőke számára, hiszen ezekben a kulcsfontosságú ágazatokban az államnak van meghatározó szerepe – fogalmazott Hegedűs Miklós, majd emlékeztetett arra: a közelmúltban a kormányfő arról is beszélt, hogy lakossági körben a rezsiszolgáltatásokat non-profittá kellene tenni. A szakértő szerint a befektetők számára ez azt jelentheti, hogy vállalkozásoknak ezen a területen nincs helye. Az energiakutató ügyvezető igazgatója választási bejelentésként értékeli ezeket a híreket, de szerinte ezeknek súlyos következményei lehetnek a magyar gazdaságra.

Összesen 72 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
fofo
2012. augusztus 28. 07:10
És ez a rossz üzenet arról szól, hogy vége a szabadrablásnak. Már nem azok a komcsik, balliberálisok vannak hatalmon, akiktől egyzsíros állásért, vagy egy kis csúszópénz ellenében féláron felvásárolhatták országot! Ez valóban rossz üzenet azoknak a "magyar" embereknek is, akik ebből a kiárusításból szép kis haszonra tettek szert! Viszont jó üzenet az országnak, a magyar embereknek!
Gregorius
2012. augusztus 27. 23:11
Az EON gázüzletágáról lehet szó, mivel erre opciós jogunk van, ezt kellene kihasználni. Az EON egész magyarországi cégcsoportjának (erőművek stb.) visszavásárlásához szerintem ma még nincsen elég pénz.
én vagyok a.
2012. augusztus 27. 22:40
"Valószínűleg a kormány ezt nem szeretné külföldi vállalkozásra bízni, gondolván, hogy erőteljesebb, hatékonyabb pozíciót tud kialakítani a gáznagykereskedésben, és olcsóbb beszerzést elérni." Olcsóbbat, mint az egyik európai piacvezető cég? Non-profit cég? Ez jó Magyarországon? Nem biztos, hogy olcsóbb, ha még a névben a non-profit szerepel! Senki se gondolja, hogy a "profitot" nem osztják szét az üzemeltetésre! Egyébként az állam a legszarabb üzemeltető! Többségi tulajdonos az állam a MOL-ban! Azóta alig a felét éri! Olcsóbb lett a benya? Mert ezt is ők alakíthatják ki, vagyis a tulajdonosok! M?i hasznunk lett ebből! Semmi, de a részvényesek meg buktak egy jót! Hm!
Polgár
2012. augusztus 27. 22:32
Részben a Balatonom élő német barátaim elém teszik az eon-gáz, eon-villany, Deutsche Telekom, és a német szemétszállító cég számláit, és azt kérdezik: Ti hülyék vagytok?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!