Időnként ráébredek (újra) arra, milyen nagy és sokszínű a magyar világ

2023. július 14. 16:26

Először jártam Gombaszögön.

2023. július 14. 16:26
Boris Kálnoky
Boris Kálnoky
Boris Kálnoky

„Időnként ráébredek (újra) arra, milyen nagy és sokszínű a magyar világ. Először jártam Gombaszögön, felvidéken, az ottani fesztiválon, ahol Őseim Földje című könyvemet mutattam be.

Társalogtam a szervezőkkel.

És, mióta van ez a fesztivál? – kérdeztem. Biztos valami új dolog?

95 éve – mondták, és elkezdték mesélni a történetét. Én csak bámultam – nem tudok róla, hogy a németeknek lenne hasonló múlttal rendelkező kulturális fesztiváljuk.

Maga a formátum is figyelemre méltó. Más, mint nyugaton. Persze vannak olyan nagy nyugati stílusú fesztiválok, mint a Sziget, vagy Ozora. Zene, fiatalok, pia (s egyebek).

De Gombaszög más, ott napközben komoly szakmai előadások vannak, lehet okulni, a nemzeti identitás is téma több szempontból – este pedig buli. Ilyen nincs a német világban.

Az elmúlt években egyre több ilyen fesztivál jött létre - az MCC Feszt Esztergomban, a Vibe Marosvásárhelyen, a Tabakó Sepsiszentgyörgyön. Néha részt veszem ezeken, mint előadó, és nem hiszek a szememnek: tényleg beülnek a fiatalok meghallgatni mondjuk egy előadást – esetemben – az újságírásról. Most is voltak jó sokan a könyvbemutatón (na jó, segített az zúgó eső, nagy volt a sátor). Friss szerelmes párok, focizó haverok, másnaposok és aznaposok, de azért beültek.

Ki csinál ilyet húszévesen, gondolom magamban, ezek nem normálisok. Vagy talán csak nem nyugatiak. Hanem fiatal magyarok, kíváncsiak a kultúrára, éheznek a tudásra, nyáron is, iskolán kívül is. Persze ők is elsősorban a zene miatt jöttek. De az majd este lesz.”

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 4 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
ami személyes
2023. július 15. 12:27
Némi öröm, most ott van az unokám is Ma.o-ról. Mondtam hazafele nézzenek be Kassán a dómba, a Nagy Fejedelemhez , hát ha még elolvasná a Vallomásokat is némi elégtétel lenne - "meg cselekedtem amit a haza megkövetelt"
connorj
2023. július 14. 21:47
Erről van szó: https://www.gombaszog.sk/rolunk/ ❤️
Bernard
2023. július 14. 21:28
Gombaszög nem baloldali fiatalok szervezése? Mert úgy rémlik anno ezt olvastam.
Finale
2023. július 14. 17:22
A magyar egy szivos intelligens es nagyon kifinomult kulturaval rendelkezo nep es ott ahol meg nem rombolt a magyarorszagi liberalizmus a lelkekben ( Gombaszog, Erdely stb) ott meg egy nagyon eros hazaszeretettel is parosul. Udito veluk talalkozni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!