Hogyan születik az európai érték?

2021. július 25. 08:05

Portugáliában 1999-ig még a hadseregben sem szolgálhattak homoszexuálisok, pláne nem léphettek élettársi kapcsolatra.

2021. július 25. 08:05
null
Francesca Rivafinoli
Francesca Rivafinoli
Vasarnap.hu

„Portugália 1986-ban lett az Európai Unió tagja, ehhez képest 1999-ig még a hadseregben sem szolgálhattak homoszexuálisok, pláne nem léphettek élettársi kapcsolatra: ez csupán 2001-ben vált lehetővé. Azaz Portugália 15 éven keresztül úgy volt uniós tagállam, hogy José és João szerelmét az állam semmilyen formában nem ismerte el. Akkoriban merre kószáltak vajon az európai értékek?

Vagy ott van Görögország. 1981 óta része az Európai Uniónak, tagságának első 21 esztendejében azonban vígan elvolt anélkül, hogy bármilyen jogot biztosított volna az LMBT-személyeknek. 2002-ben óvatos liberalizálással megengedte, hogy nyíltan homo- vagy biszexuális emberek katonaként szolgáljanak, majd jött újabb 13 év síri csend, hogy azután 2015-ben, uniós tagságának 34. esztendejében, az Alapjogi Charta hatálybalépése után hat évvel rendelkezzen az azonos neműek közötti élettársi kapcsolat lehetőségéről. Akkor se brüsszeli nyomásra: nem uniós szervként az Emberi Jogok Európai Bírósága volt az, amely felhívta a figyelmet a diszkriminációra. Mintha a 2004-ben csatlakozott Magyarország vállát először valamikor a 2030-as években kocogtatná meg egy nemzetközi szervezet, hogy hahó, ha nem zavarok, tegyél légyszi valami gesztust a nem heteroszexuális polgárok felé, de tényleg csak ha épp ráérsz.

És hát ne feledkezzünk meg Írországról se, amely 1973-ban lett uniós ország, ugyanakkor jogrendszere 1993-ig egyenesen büntette a homoszexuális kapcsolatokat. Simán felvették ennek tudatában az Európai Közösségekbe, és semmiféle nyomát nem találni annak, hogy az Európai Parlament Sargentini-jelentésekben követelte volna a jogfosztottság megszüntetését. A változást itt is az Emberi Jogok Európai Bírósága indította el; ha az Európai Unión múlik, elücsörgött volna még egy ideig Írország a brüsszeli intézményekben úgy, hogy senki nem kérdez rá LMBT-polgárainak jóllétére.”

Nyitókép: Trenka Attila

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 70 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Emery4919
2021. július 26. 20:16
Nem jó a cikk címe. Szerintem a helyes cím: Hogy születik a vélt európai érték?
u.cserkész
2021. július 26. 15:57
" 1999-ig még a hadseregben sem szolgálhattak homoszexuálisok " Még szép. Aki volt katona, az tudja, hogy közös, háló, közös fürdő, meg a férfiakra gerjedő buzi nem erősíti a bajtársiasságot. Persze lehet, hogy tévedek. Csak el ne ejtsd a szappant.:-)
tetx
2021. július 25. 21:34
Az EJEB kb ugyanolyan szar gittegylet mint az ENSZ, csak kisebb.
palicsi
2021. július 25. 20:20
A törvény körüli vita, egy álprobléma! Arra hivatkozni, hogy az iskolás korú gyerekek között is lehetnek homoszexuálisok, akik az LMBTQIZ aktivisták hiánya miatt (ó irgalom, ne hagyj el) rosszul érik majd magukat, nevetséges! Tehát, van egy iskolában, mondjuk 500 gyerek. Tegyük fel, hogy van közöttük egy-két homoszexuális. A másik 498 gyereknek azért kelljen szarul éreznie magát (amikor meglát egy ilyen pedofil aktivistát), hogy az az egy-két ferdehajlamú jól érezze magát! Tényleg így gondoljátok helyesnek?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!