Minden Trump sikere mellett szól

2020. október 22. 08:35

A számításaim szerint 91 százalékos esély van arra, hogy Trump lesz a győztes. Interjú.

2020. október 22. 08:35
Helmut Norpoth
Magyar Nemzet

Az elmúlt hat amerikai elnökválasztásból ötnek az eredményét jósolta meg helyesen, köztük volt Donald Trump győzelme Hillary Clinton fölött négy évvel ezelőtt, noha Trumpnak nem sok esélyt adtak a közvélemény-kutatók. Elmagyarázná, mi alapján végzi a becsléseit?

A módszerem alapvetően az év elején tartott előválasztások eredményein alapszik, amelyeken a Demokrata Párt és a Republikánus Párt szavazói arról döntenek, hogy a számos induló közül ki legyen az elnökjelöltjük. Különösen az első néhány forduló nagyon árulkodó. Általában az a politikus nyeri meg a novemberi elnökválasztást, aki jobban teljesített saját pártja előválasztásain. Idén például Donald Trump – akinek hivatalban lévő elnökként is voltak republikánus párti kihívói – New Hampshire-ben a szavazatok 86 százalékát szerezte meg. Sokan ugyan természetesnek veszik, hogy az elnököt a saját párton belüli riválisai nem tudják megszorongatni, ám emlékeztetnék arra, hogy a demokrata párti elnök, Jimmy Carter 1980-ban kevesebb mint a voksok ötven százalékát szerezte meg a New Hampshire-i előválasztáson.

Ez általában annak a jele, hogy nagy a baj. Ugyancsak rosszul szerepelt az 1992-es előválasztáson az idősebb George Bush. Ha megnézzük Joe Biden idei szereplését, azt láthatjuk, hogy csupán az ötödik helyen végzett New Hampshire-ben. Kevesebb mint tíz százalékot kapott. A következő előválasztásokon már sokkal jobban teljesített, ezt is számításba vettem, illetve azt is, hogy nagy a támogatottsága a feketék körében. Ez azért lényeges szempont, mert New Hampshire-ben például nem túl magas a feketék aránya. Azt is figyelembe vettem, hogy Bidennek sokkal több demokrata politikussal kellett megmérkőznie az elnökjelöltségért, mint Trumpnak a republikánus versenyben. Mindemellett az is Trump kezére játszik, hogy a hivatalban lévő elnök mindig előnyt élvez riválisával szemben. A számításaim szerint 91 százalékos esély van arra, hogy Trump lesz a győztes.

Említette, hogy az előválasztások első néhány fordulója a mérvadó. Miért?

New Hampshire azért rendkívül fontos állam, mert ott indul a verseny, mindegyik elnökjelölt-aspiráns részt vesz rajta, sokan mennek el szavazni, s nem csupán a regisztrált pártszimpatizánsok voksolhatnak. Valódi megméretést jelent az összes érintettnek, megmutatja, mennyire képesek megszólítani a választópolgárokat. Mire sor kerül a későbbi, más államokban megtartott előválasztásokra, már kevesebb a jelölt, kevésbé mérhető a politikusok valódi támogatottsága. Sokan azonban azt mondják, lehetetlen megállapítani a novemberi elnökválasztás kimenetelét a februári előválasztások eredményei alapján, hiszen annyi minden történhet addig.

Pontosan ez érdekelne engem is. Ha jól értem, az ön modellje egyáltalán nem vesz figyelembe politikai, társadalmi, gazdasági eseményeket, jelenségeket, például a koronavírus-járvány hatásait, amelyek befolyásolhatják a végeredményt?

Elméletben természetesen befolyással lehetnek az eredményre bizonyos események, például a koronavírus-járvány, vagy a faji előítéletek miatt kitört tüntetések. Ezeknek a hatását azonban lehetetlen számokkal mérni. A támogatottságot mérő közvélemény-kutatások sem igazán mérvadók, mert Biden Trumppal szembeni előnyét már azelőtt kimutatták, hogy Biden hivatalosan bejelentette volna indulását az elnökségért. A számok például a járvány hatására sem igazán változtak meg, Biden nagyjából mindvégig megtartotta stabil előnyét. Felmerül tehát a kérdés, hogy ezek a felmérések megbízhatók-e. Erre csak annyit tudok mondani: vessünk egy pillantást 2016-ra. A közvélemény-kutató intézetek módszereit nem ismerjük. Kérdés, hogy változtattak-e azokon az elmúlt négy évben.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 19 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Anikó B.
2020. október 22. 10:50
Szerintem nagyon sok rejtőzködő szavazó van Trump mellett. A liberálfasiszták atrocitásaitól félnek, hiszen voltak már ilyen jellegű események. Én biztos vagyok Trump győzelmében.
Tót Ottó
2020. október 22. 10:49
2010
anegy_
2020. október 22. 09:52
Ha létezik olyan ámerikában, hogy józan paraszti ész, akkor csak Trump győzhet.
Alexis de Tocqueville
2020. október 22. 09:19
A Mandi megint kikukázott valami hibbant senkiházit, lapozzunk...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!