Útmutató bizonytalan választóknak

2017. december 29. 20:44

Ami történt, az Orbán Viktor akaratának megfelelően, és nem annak ellenére valósult meg.

2017. december 29. 20:44
Marosán György
HVG

„A demokrácia bonyolult »gépezet«, amelynek egymást segítő és ellenőrző intézményekből összeszerkesztett rendszerét a polgárok működtetik. Részben úgy, hogy megválasztják képviselőiket, akik - a nevükben és helyettük - meghozzák az életüket egyébként jelentősen befolyásoló döntéseket. Részben úgy, hogy folyamatosan ellenőrzik megbízottjaikat: vajon tényleg úgy és azt teszik-e, amivel megbízták őket?

A választás közeledtével ezért a polgár kötelessége (volna) visszapillantani: mi is lett a politikusok ténykedésének eredménye. Jó azonban, ha tudja: ami bekövetkezett, azt nem pusztán a politikus szándéka formálta. A történteket számottevően befolyásolták a körülmények is. Erre mindig hivatkoznak a politikusok, amikor nem úgy sültek el a dolgok, mint remélték. Amikor azonban siker koronázza ügyködéseiket, azt mindig saját bölcs tevékenységüknek tulajdonítják. (...)

Hirdetheti tehát óriásplakát, hogy Magyarország sikeres, ismételgetheti a kormánymédia, hogy nemzetünk jól teljesít, a nemzetközi összehasonlítás borús képet mutat. Miközben saját »súlycsoportunk« országai is hasonló problémákkal küszködnek, a Fidesz »áldásos« tevékenységének tagadhatatlan eredménye: az élbolyból sereghajtókká süllyedtünk.

Az »elmúltnyolcév« hanyatlását nem lehet a körülményekre kenni. Arra sem lehet hivatkozni, hogy a kormányt az ellenerők akadályozták, hogy megtegye, amit akart. Ami történt, az Orbán Viktor akaratának megfelelően, és nem annak ellenére valósult meg. Ez pedig előrevetíti: ha nincs kormányváltás, ez fog folytatódni.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 95 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
istvánkeve
2017. december 31. 14:50
Hát akkor nézzük meg a szerzö ismérveit: - a demokrácia állapota: való igaz hogy egyre rosszabb -Marosán szemszögéböl - mert nem tudja saját érdekeit érvényre juttatni. (nem szavaznak rá) - az ország versenyképessége: Ugyan ki csinálja ezt a süket pszeudostatisztikát ? - emberi haladás index: feltehetöen ez egy új Isten neve. Hinnünk kell benne ?
makapaka2
2017. december 30. 18:57
Ő legalább már nem lövethet, mint a kedves papa.
makapaka2
2017. december 30. 18:49
Ezzel a névvel kicsit visszafogottabb lehetne.
flesh ripper
2017. december 30. 18:45
Marosánék és Kádár kukacai előbújtak a munkásmozgalmi temetőből.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!