A nyugati civilizáció fölényéről

2014. július 28. 14:36

A Nyugat fölényét egyetlen robusztus elv adja: az (egoizmustól megkülönböztetendő) individualizmus. Más néven, a szabadság.

2014. július 28. 14:36
Béndek Péter
1000 A Mi Hazánk

És vannak objektív problémák: vannak az államok és a nagy korporációk összefonódásából következő piackorlátozó mechanizmusok, amelyek néha gazdasági válságot eredményeznek. Vannak kiszolgáltatottabb nemzetek, amelyek a nemzetközi munkamegosztási hierarchiának csak az alján fordulnak elő. Van (még mindig) jelentős szegénység, vannak háborúk, és van -- sőt túlnyomórészt van -- emberi önzőség és gonoszság, elembertelenedés, intolerancia, és vannak soha meg nem oldható problémák. És akkor? A válasz minderre a magyar állam elfasizálása? A rend soha el nem érhető, pszichedelikus víziója?

Egy állam (a magyar állam is) akkor hoz létre jót, ha az egyéni játszmák szabályait úgy alakítja, hogy azok végül a lehető legnagyobb outputra legyenek képesek, és hozzásegíti az országot ahhoz, hogy mind értékesebb játszmák kaphassanak benne lábra. Ehhez a társadalmi készségeket kell javítani, nem az állam erejét. Ehhez az oktatási és egészségügyi rendszert kell radikálisan javítani -- nem felélni a még bennük rejlő tartalékokat. Ehhez az országon belüli megértését, bizalmat és együttműködési készségeket kell ápolni -- nem radikálisan tönkreverni mindezt valamilyen beteges, sértett vízió és sötét tusványosi blabla jegyében. Ehhez nyilvánvalóan nem tartozik hozzá a haveri kör közpénzen való hízlalása (főleg, ha a közpénzek nem fordulnak termőre a kezeik között, mert hát ahhoz nem értenek), a társadalom alsó felének kizsigerelése, közben a nemzeti handabanda és a blazírt hazudozás. Nem tartozik hozzá a Nyugat és a liberalizmus gyalázása, a fasiszta államvízió, és a beteges öntömjénezés.

Éppúgy, ahogy egy Putyin nem tudott a liberalizmussal versenyképes autochton orosz modellt létrehozni, úgy Orbán sem lesz képes ilyesmire Magyarországon -- ezen nincs mit csodálkozni. Azon van, hogy valakinek ilyen ambíciói vannak. Finoman fogalmazva ez aránytévesztés.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 26 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Bolond Istók
2014. július 29. 17:18
Ahogy Goethe mondja: Némely ember kalapáccsal verdesi a falat jobbra-balra, és azt hiszi, hogy mindannyiszor fején találta a szöget.
catalina9
2014. július 29. 07:51
Tehetetlen Dodó 2014. július 28. 19:36 Ez az ember valamilyen álomvilágban él. Vagy bezárták valami liberális könyvtárba és csak akkor adnak neki enni, ha naponta kimásol legalább három flekkre való marhaságot." Talált, süllyed! De hogy a mandiner mit eszik rajta?
Brigadéros
2014. július 28. 23:38
Nyugatnak egyetlen fölénye van, az, hogy Emerikának van jelenleg a világ legerősebb hadserege. Ennyi. Valamikor Róma állt így... most meg valaki ott náluk kitalálta, hogy nem várják meg Oroszország megerősödését, és elviszik a szabadságot és demokráciát a szomszédos Ukrajnába (értsd, vazallus államot hoznak létre közvetlenül mellette az ottani támaszpontjaik számára). Mindez még különösebben nem is érdekelne (vitt ő már szabadságot és demokráciát Vietnámba, Irakba, hozzánk persze nem hozott semmit 56-ban, pedig kértük, mit kértük, könyörögtünk érte...), ha nem úgy állna a helyzet, hogy az EU, ill, ezen belül sajnos leginkább mi fogjuk meginni ennek a kis kalandjuk levét... Emerika nem sokkal különb gengszter, mint Oroszország (na persze őket sem kell félteni...).
ormányos csillós
2014. július 28. 21:54
Aki látott már nehéz fizikai munkát végző zsidót, az szóljon!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!