Megmentett mentőalap

2012. szeptember 13. 07:25

Néhány millió német adófizetőt leszámítva mindenki módfelett örvendezett, mert a karlsruhei alkotmánybíróság mégsem kaszálta el az európai mentőalap, politikailag korrekt nevén az Európai Stabilitási Mechanizmus tervezetét.

2012. szeptember 13. 07:25
Szabó Anna
MNO

„Németország nélkül nem is lenne az egész stabilitási mechanizmusból semmi, mert az alap több mint egynegyedét a szorgos németek adják össze. A jó hír folyományaként ezentúl már két mentőalap is mentheti a bajba jutott euróországokat, amelyek viszont – ki tudni, miért – mégsem bíznak annyira a 2010-től folyamatosan alapuló-alakuló alapokban, és inkább az azonnal fizető Európai Központi Banktól (EKB) várnak államkötvény-vásárlást. Amit az EKB meg is tesz, mert Super Mario, azaz Mario Draghi bankvezér a múlt héten beadta a derekát, és folytatódik a bankóprés. Ki ezt, ki azt nyomtat, előbb-utóbb majd csak lesz valami az amerikai, a brit, a japán és az európai adóssághegyekkel. Valószínűleg elhordja őket majd az infláció, ha a pénznyomdák megbízhatóan működnek.

Ez is egyfajta stabilitási mechanizmus, ha úgy vesszük.

Tegnap azonban történt két másik ideillő esemény is. Adjuk meg a tiszteletet José Manuel Barroso bizottsági elnöknek, aki a válság hatodik évébe lépve most éppen azzal rukkolt elő, hogy Európa »a nemzetállamok szövetségévé« alakul, vagy legalábbis ez lenne a cél, és ez nagyon jó lesz mindnyájunknak. És ebben a szép új föderációban biztos elképzelhetetlen lesz, hogy első és másodosztályon utazzanak az uniós polgárok: az egyik jó magas felárért a turistaosztályon, a másik pedig VIP-szolgáltatással és akciós kedvezménnyel.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 3 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
KannibálTatárÚr
2012. szeptember 13. 12:30
"Draghi bankvezér a múlt héten beadta a derekát, és folytatódik a bankóprés." Valamikor a pénzhamisítás az egyik legszigorúbban büntetett bűntett volt. Nem csoda. A hamis pénz az állam gazdaságát veszélyezteti. Ma a jegybankok nyomtatják a hamis pénzt. (A fedezet nélküli pénz akkor is hamis, ha a jegybank nyomtatja). Nem csoda, ha az érintett országok gazdasága a csőd felé közelít.
aztabazta
2012. szeptember 13. 08:08
"Néhány millió német adófizetőt leszámítva mindenki módfelett örvendezett..." valahol a felcsuti geniusz is a nemet, holland, USA, cseh, szlovak, stb adofizetok penzere palyazik, mikor az IMFnel tarhal.
kjkj945
2012. szeptember 13. 07:58
És a dajcsok ezután nem fogják a magyarokat csszegetni?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!