Kaszparov csalt a magyarok ellen, ezért nyertek a szovjetek (VIDEÓ)

2024. szeptember 09. 10:45

Egy nap a rajtig, kezdődik a budapesti sakkolimpia, amelynek apropóján Portisch Lajos beszélt a sakkolimpiákhoz fűződő emlékeiről, s elárulta, szerinte mennyi az esélye az éremszerzésre a magyar csapatnak.

2024. szeptember 09. 10:45
PORTISCH Lajos

Nyitókép: MTI/Hegedüs Róbert

***

Portisch Lajos nélkül nincs sakkolimpia. Minden idők legjobb magyar sakkozója, a Nemzet Sportolója húsz szereplésével rekorder a sakkolimpiák történetében, s mi sem természetesebb, hogy a budapesti sakkolimpián is fellép. Persze már nem sakkozóként, hanem másik szenvedélyének megfelelően énekesként. Érdekes történeteket mesélt el.
A kiváló sakkozó 87 évesen is kiváló egészségnek örvend. A Magyar Nemzetnek adott interjúban elmondta, a mai napig úszik, korábban pedig több sportágat is űzött, a tatai edzőtáborban anno még a lovaglást is kipróbálta.

Az öttusázók, Török Ferenccel az élen biztosítottak arról, hogy a legjámborabb lóra ültetnek fel. Szegény pára érezhette is a felelősséget, mert nem akaródzott neki megindulni velem. Azzal biztattak, cuppogjak a lónak. Így tettem, mire az egyből vágtába kezdett. Mindenki megrémült, velem együtt természetesen, három-négy kört megtett a ló, mire elkapták a kantárját és végre megállították. Én persze lerepültem róla, egyenesen a mocsokba...” – mesélte el az emlékezetes történetet.

Portisch Lajos több érdekes történetet is felelevenített a sakkolimpiákról. Buenos Airesben, 1978-ban a magyar csapat végső soron a steaknek köszönhetőn előzte meg a Szovjetuniót és lett harmadszorra is aranyérmes, 

1980-ban pedig a mieink azért szorultak holtversenyben a szovjetek mögé a második helyre, mert Kaszparov súgott a görögöknek.

 Portisch Lajos nem is rejti a véka alá a véleményét, nem különösebben kedveli az egykori orosz világbajnokot. A mai napig Bobby Fischert tartja minden idők legjobb sakkozójának, akihez barátság fűzte, többször is vendégül látta, amikor az amerikai zseni Budapesten élt.

Portisch Lajos esélyesnek tartja az éremszerzésre a Rapport Richárd és Lékó Péter vezérelte magyar csapatot a kedden kezdődő budapesti sakkolimpián.

A 45. nyílt és 30. női sakkolimpiát 2024. szeptember 10. és szeptember 23. között BOK Csarnokban rendezik meg. A magyar főváros adott otthont 1926-ban a 2. nem hivatalos sakkolimpiának is.

A rendező Magyarország több csapattal képviselheti magát, így a nyílt és női versenyben 3-3 csapatot indít. 

 

Összesen 26 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Spiritmonger
2024. szeptember 09. 21:43
Hogy lehet a sakkban csalni?
Batman007
2024. szeptember 09. 16:30
Portisch egy nagy játékos és kiválóan énekel is pl. régen a szimultánok előtt. Jó egészséget kívánok neki !
Berendel
2024. szeptember 09. 13:47
Kasparov jelenleg az USA-ban él és a Demokrata párt kedvence. Rendezvényekre hívják és ő esztelenül putyinozik. Rossz hallgatni, annyira logikátlan dolgokat hord össze. A háború pártiak imádják.
Csomorkany
2024. szeptember 09. 12:59
Számomra Portisch a legnagyobb. Számítógépes adatbázisban megnéztem néhány partiját, lélegzetelállító. Nagyon agresszív játékos. Lehet, hogy világbajnoki szinten már túl sok volt, amit kockáztatott, de az is lehet, hogy egyszerűen csak nem volt szabad legyőznie a szovjet csúcsjátékosokat...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!