Amerikai puma: a Fehér Ház szóvivője szerint az USA gazdasága jobb helyzetben van, mint valaha

2022. június 13. 13:33

Bő egy hónapja van hivatalában Karine Jean-Pierre, a Fehér Ház új szóvivője, aki a minap annyira átcsúszott egy párhuzamos világba, hogy a Fox News újságírójának kellett visszarángatnia a valóságba.

2022. június 13. 13:33
null

A Fehér Ház frissen kinevezett szóvivőjét, Karine Jean-Pierre-t a Fox News tudósítója, Peter Doocy kérdezte arról, hogyan kommentálná a The Wall Street Journal legutóbbi közvélemény-kutatását, amelyben a válaszadók 83 százaléka a gazdasági helyzetet siralmasnak nevezte. A kérdés jogos, az USA-ban rendkívül durva infláció tombol (a májusi adatok 40 éves rekordot döntöttek), a rekordmagasságba szökő üzemanyag árak pedig nem sok okot adnak derűlátásra.

Jean-Pierre mindenesetre megőrizte optimizmusát, és kifejtette, hogy az elnök pontosan tisztában van vele, mit jelent az áremelkedés és az üzemanyag drágulása egy átlagos amerikai család számára, de az tény, hogy sokkal jobban állnak a dolgok, mint akár egy évvel ezelőtt. Mint mondta, Biden elnöksége alatt az emberek anyagi biztonság tekintetében jobban érzik magukat, mint valaha.

Doocy itt szólt közbe először, feltéve a kérdést: mi a jó abban, hogy az egekbe szöktek a benzinárak, nem lehet bébitápszert kapni, az ellátási láncok kezdenek összeomlani, az amerikaiak döntő többsége pedig elég pesszimistán fogalmaz az amerikai álommal kapcsolatban? A szóvivő itt benyomott magán egy gombot, és ledarálta a kötelező, aggódó Biden-féle szöveget, gyakorlatilag megismételve, amit az elnök szokott mantrázni

Értjük, hogy a családok megérzik az árdrágulást, érezzük a csalódottságot,

de a tény az, hogy a gazdaság jobb helyzetben van, mint valaha, annyira jóban, hogy elkezdhetjük visszaszorítani az inflációt – mondta Jean-Pierre. 

Doocy ekkor a kormányzati kommunikáció abszurditására utalva felidézte Jennifer Granhol energiaügyi miniszter pár héttel ezelőtt tett mondatait, amikor úgy fogalmazott: mindenhol problémát okoz az olaj árának megugrása, ez nem csak az USA gondja, Németországban például 8,5 dollár a benzin gallonja. „ Miféle érv ez: >Örülj, hogy nem Münchenben élsz?< Nem az elnök feladata, hogy megvédje Amerikát a globális kihívásoktól?” –  tette fel a kérdést a Fox News újságírója, mire a szóvivő visszavonulásba kezdett, és miután biztosította őt arról, hogy az elnök eddig is megtett mindent annak érdekében, hogy az amerikaiak minél kevesebbet érezzenek a válság hatásaiból, némileg zavarodottan hozzátette: „Tudjuk, hogy van még tennivaló, és folytatni fogjuk a munkát”. 

A sajtótájékoztatón többször nem hangzott el, hogy az amerikai gazdaság jobb helyzetben van, mint valaha. Az elkövetkezendő hónapokban valószínűleg nem is fog újra előkerülni ez a kommunikációs panel. Biden viszont újra és újra elmondhatja a kapcsolódó szöveget: „Tudom, hogy csalódottak. Frusztráltak a magas árak, a kongresszus döntésképtelensége miatt. Higgyék el, megértem. Azt akarom, hogy minden amerikai tudja: nagyon komolyan veszem az inflációt.” 
Aztán megszavaztathat újabb 40 milliárd dollárt Ukrajnának segítségképpen. 

Fotó: MTI/AP/Andrew Harnik
 

Összesen 45 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Czápa
2022. június 25. 13:05
Először csak hiper infláció lesz.
Amerigo
2022. június 25. 13:05
"szoktam olvasgatni kínai gazdasági híreket, náluk az az elsődleges szempont hogy ne tegyenek olyan intézkedéseket ami megrengetheti az USA gazdaságát" Logikus és korrekt a kínai hozzáállás. Kína nagy volumenben birtokol amcsi államkötvényeket mellette még az USA-ba irányuló exportja is bődületes. Azonkívül a kínaiaknál nincs kontra szelekció, az egypártrendszer ellenére a vezetésre a legjobb koponyákból válogatnak, miközben a "fejlett" Nyugat kvótanőkkel és lmbtiqxyz figurákkal tölti fel kormányzati posztokat.
patópál
2022. június 18. 19:08
Csak ennek az idiotizmusnak sajnos tétje is van.
Camael
2022. június 17. 23:14
szerintem a növekvő gazdaságra gondolt pl "pannon puma"
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!