Az EU-Kína konnektivitás a békét is előmozdítja

2024. augusztus 01. 05:43

A világgazdaság két meghatározó pólusaként az EU és Kína egyszerre riválisok és egymásra utalt szereplők.

2024. augusztus 01. 05:43
null
Kiszelly Zoltán
Kiszelly Zoltán
Mozgástér

Nyitókép: MTI/Koszticsák Szilárd

„A világgazdaság két meghatározó pólusaként az EU és Kína egyszerre riválisok és egymásra utalt szereplők, ezértkét út áll előttük: A megkezdett együttműködés folytatása (konnektivitás), vagy a konfliktus (szankciók). Az eddigi együttműködésből a nyugati cégek húztak nagyobb hasznot, a Volkswagen például negyven évig(!!!) volt piacvezető Kínában, amíg a BYD tavaly le nem taszította a trónról. A nyugati cégek a mögöttünk hagyott évtizedekben busás hasznot húztak kínai piaci jelenlétükből, de az európai és amerikai alsó társadalmi rétegek is profitáltak abból, hogy a kínai tömegtermelés által előállított, megfizethető termékek megnyitották előttük a fogyasztói társadalom és a digitális világ kapuit. 

A Nyugatnak most a zöld átállásnál lenne szüksége Kínára, amely a megújuló technológia terén is világelső (napelemek, EV-k, ritkaföldfémek), így a nagyívű klímapolitikai célok eléréséhez is szükség lenne a kínai termékekre és technológiára.

Az Európai Unió és Kína közötti átfogó beruházási megállapodás jó alap a kereskedelmi együttműködés folytatására, aminek átültetése az Európai Parlamentben elakadt. Mivel a kereskedelem és az export béke idején prosperál csak igazán, Orbán Viktor joggal veti fel azt, hogy az EU kezdjen magas szintű külpolitikai tárgyalásokba Kínával egy lehetséges békekonferencia módozatairól. A kínai elnöknek van egy 12 pontos béketerve, amit egy brazil-kínai békekezdeményezés is kiegészít. Kína már eddig is mérséklően hatott a háborús felekre, amikor például a nukleáris fenyegetéstől való tartózkodásra és tárgyalásokra intett.

Az EU és Kína békepárbeszéde jó alapot és keretet biztosítana a világgazdaság két pólusa közötti kereskedelmi kapcsolatok rendezésére is, ahol a feleknek ugyanúgy engedniük kell eddigi álláspontjukból, mint Oroszországnak és Ukrajnának a háborút lezáró fegyverszüneti és béketárgyalások megkezdése előtt. Gondoljunk csak bele: Ha Orbán Viktor békemissziója felmutatta a béke alternatíváját a nyugati szövetségi rendszeren belül, akkor az EU és Kína esetleges közös békekezdeményezése milyen hatásokat váltana ki a háború ódiumát elszenvedő nemzetközi közösségen belül?”

***

Ezt is ajánljuk a témában

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 10 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
MaBaker
2024. augusztus 01. 15:45
"A Nyugatnak most a zöld átállásnál lenne szüksége Kínára" Mi a tetves faszért lenne szükségünk egyáltalán "zöld átállásra", mi benne a zöld és ha Magyarország ezt a zöld maszlagot egy atomerőművel gondolja megoldani, mert az arányaiban a legolcsóbb és a legkiszámíthatóbb, akkor az oroszokon kívül ismételten mi a jóbüdös fenéért van pont a zöldátállás nevű hoax-nál szükségünk Kínára?! Ha már "zöldátállás": www.youtube.com/watch?v=tHO1ebNxhVI
tapir32
2024. augusztus 01. 15:41
A béke mellett kiállni és megtenni a béketárgyalások felé vezető első lépéseket az érdem és bátorság! Hogy akarják a háborúpártiak lezárni a háborút? Világháborúval? Emberek halálát akarni azaz, a háború folytatását akarni az erkölcs teljes hiánya, szociopátia! Kb. 200 000 ukrán és kb. ugyanannyi orosz katona halt meg és kb. 4x ennyien sebesültek vagy nyomorodtak meg. Ukrajna lakosságának kb 1/4 -e elhagyta Ukrajnát és jelentős részük soha nem tér vissza. Mert nincs hová és/vagy mert az EU-ban megtalálta a helyét, munkáját és magasabb életszínvonalon él mint lerombolt hazájában élhetne. Vajon ki van Ukrajna oldalán a háborúzni akaró szociopaták vagy Orbán a békét akaró? Ki van Putyin oldalán akik tudták, hogy a szankciók következménye az lesz, hogy megerősítik a Putyin rendszer és mégis a szankciókat erőltették vagy azok, akik ellenezték a szankciókat? A szankcióknak több halottja van Nyugat-Európában mint a Covidnak.
lemez
2024. augusztus 01. 11:56
Inkább Kina,onnan nem tuszkolják ránk az lmbtq ,meg migráns demokráciaexportot.Ők simán keteskedni akarnak.
2024. augusztus 01. 11:07 Szerkesztve
Valójában már nem vagyunk riválisok. Ezt a lehetőséget az USA jó előre elvette tőlünk! Itt már csak az a kérdés, hogy Európa kinek a piaca lesz: az USÁ-é vagy Kínáé? Tekintettel a jenki demokrácia-export veszélyére (lásd. orosz-ukrán proxi), inkább voksolok a kínai gyarmat-létre, akik szimplán kereskednek a kiterjesztett övezeteikben...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!