A világ új nukleáris korszakba lép: Amerika fegyverkezési versenyre készül

2024. augusztus 15. 20:35

Ez a lépés 2026-ban kezdődhet, amikor lejár a New START, az utolsó jelentős fegyverzetkorlátozási egyezmény az Egyesült Államok és Oroszország között.

2024. augusztus 15. 20:35

Nyitókép:  Getty Images 

A Pentagon új és összetett nukleáris fenyegetésekkel néz szembe, melyeket a több ellenséggel folytatott párhuzamos konfliktusok lehetősége jellemez. Az Economist cikkében felvázolt rémálomszerű forgatókönyv szerint Oroszország megtámadhatja a NATO egyik országát, Kína kihasználhatja az amerikai figyelemelterelést Tajvan lerohanására, Észak-Korea pedig támadást indíthat Dél-Korea ellen. Minden konfliktus nukleáris válsággá eszkalálódhat, felvetve a kérdést: vajon Amerika képes lenne mindhárom helyzet kezelésére?

A közelmúltban tett nyilatkozatok alapján a válasz egyre bizonytalanabbnak tűnik. A Biden-adminisztráció most először fontolgatja Amerika nukleáris erőinek bővítését az elmúlt évtizedek óta tartó csökkentés után. 

Ez a lépés 2026-ban kezdődhet, amikor lejár a New START, az utolsó jelentős fegyverzetkorlátozási egyezmény az Egyesült Államok és Oroszország között.

Ez a változó álláspont a Pentagon növekvő aggodalmait tükrözi az új nukleáris korszak kapcsán. A védelmi tisztviselők, köztük Vipin Narang, figyelmeztettek az eddig példa nélküli, több revizionista nukleáris kihívóra, mint Oroszország, Kína és Észak-Korea, amelyek mind gyorsan modernizálják és bővítik arzenáljukat, miközben kevés érdeklődést mutatnak a fegyverzetkorlátozás iránt.

A Biden-adminisztráció továbbra is reméli, hogy elkerülheti a teljes körű nukleáris fegyverkezési versenyt

Évtizedeken át a nukleáris fegyverzetkorlátozási egyezmények jelentős csökkentést eredményeztek a globális nukleáris készletekben: 1986-ban több mint 70 000 robbanófej volt, míg ma körülbelül 12 000. Azonban a közelmúltbeli események felborították ezt a tendenciát. 

Oroszország nukleáris fegyverek bevetésével fenyeget Ukrajnában, és állítólag tervezi a fegyverek pályára állítását is. Kína arzenálja gyorsan bővül, a becslések szerint 2035-re akár 1500 robbanófej is lehet. 

Észak-Korea eközben folytatja az interkontinentális ballisztikus rakéták tesztelését, és védelmi szerződést írt alá Oroszországgal, ami aggodalmakat vet fel a rakétatechnológia átadása miatt.

A Biden-adminisztráció továbbra is reméli, hogy elkerülheti a teljes körű nukleáris fegyverkezési versenyt, de a tisztviselők felkészülnek arra a lehetőségre, hogy növelni kell az amerikai nukleáris arzenált. Ez magában foglalja a nukleáris fegyverekkel felszerelt tengeralattjáróról indítható rakéta (SLCM-N) megtartását és esetleges bevetését is, annak ellenére, hogy korábban megpróbálták megszüntetni a programot. A Pentagon szerint az SLCM-N regionális konfliktusokban taktikai lehetőséget nyújtana, és felszabadítaná a stratégiai nukleáris erőket más fenyegetések kezelésére.

 

 

Összesen 168 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Kondoros
2024. augusztus 21. 21:44
Akkor ez a Proxy valójában a készlet - kisöprési garázs-akció 2026 előtt?
survivor
2024. augusztus 18. 14:49
Ha jön az ATOM Akkor már baszhatom..
herden100
2024. augusztus 16. 05:25 Szerkesztve
Évtizedeken át a nukleáris fegyverzetkorlátozási egyezmények jelentős csökkentést eredményeztek a globális nukleáris készletekben: 1986-ban több mint 70 000 robbanófej volt, !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! míg ma körülbelül 12 000. NEM ÉRTHETŐ VALAHOL PUTYIN ELNŐK ÚR ÁLLÁSPONTJA? 1986-ban nem indítottak nukleáris háborút. Inkább feladták. EZT NEM MÉLTÁNYOLJA AZ ELLENFÉL ELÉGGÉ. NYÍLVÁN VALÓ, HOGY SZENT MIHÁLY ALÁ KELL RENDELNI A BOLYGÓT. MÉG MINDIG VAN ESÉLY. NAGYON ROSSZ EGYENSÚLYRENDSZER ÁLLT BE. AZ EGÓKNAK JÓ. De: NEKÜNK NEM. Több esélyt kell adni Nekik: m.youtube.com/watch?v=wtbEVhaseuo&pp=ygUMTGlnaHQgd29ya2Vy m.youtube.com/watch?v=7OhMbwBOBD0&pp=ygUMTGlnaHQgd29ya2Vy m.youtube.com/watch?v=okLgNpSqKi0&pp=ygUSTWVubnllaSBwcsOzZsOpY2lh
herden100
2024. augusztus 16. 05:15
m.youtube.com/watch?v=wby9z5izDdw&pp=ygUxa3VuZGFsaW5pIGF3YWtlbmluZyBwcm9jZXNzIHZpc3VhbCByZXByZXNlbnRhdGlvbg%3D%3D
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!