Törökország
18:002024. június 18.
Grúzia
Portugália
21:002024. június 18.
Cseh Köztársaság

Nem teketóriázott a szerb vezető, elmondta, mikor robbantja fel a Balkánt

2024. június 11. 08:34

Az Egyesült Államok beavatkozást ígér.

2024. június 11. 08:34
null

Nyitókép: Ficsor Márton/Mandiner

Régóta a levegőben lóg, hogy Bosznia-Hercegovina szerb többségű része, a Milorad Dodik vezette Boszniai Szerb Köztársaság egyszer csak beváltja fenyegetését, és kiszakadásával felrobbantja az ingatag lábakon álló balkáni föderációt. Dodik a Boszniai Szerb Köztársaság elszakadását ugyan gyakran használja zsarolásra akkor, ha a Bosznia-Hercegovinán belüli tárgyalásokban nem éri el céljait, vagy konfliktusa akad az országot de facto vezető helyi főképviselővel.

Fenyegetései egyelőre nem váltak valósággá.

Legutóbb az ENSZ-közgyűlés srebrenicai vérengzésről szóló határozati javaslata kapcsán jelezte, hogy harminc napon belül meghozzák a törvényt az elszakadásról.

Most pedig pár napon belül kétszer is határozottan megfenyegette Dodik a világot: elszakadnak Boszniától, akárki meglássa. Június 7-én a Szentpétervári Nemzetközi Gazdasági Fórumon jelezte: „Megszületett a döntés az elszakadásról, de konkrét dátumot még nem tűztünk ki.” Úgy fogalmazott, „most az a feladatunk, hogy elkezdjük a tárgyalási folyamatot”. Bizakodóan hozzátette: „Biztosak vagyunk benne, hogy ezen a ponton már van elég történelmi, általános civilizációs érettség és megértés ahhoz, hogy ez megtörténjen”.

Szerinte országa számára Bosznia-Hercegovina keretein belül maradni „egyet jelent az idő és lehetőségek elvesztegetésével”, ezért mielőbb lépni kell. 

Ezt követően a szerb TV Prvának adott interjújában azt is elmondta, mikor reális az elszakadás: Donald Trump győzelme esetén a novemberi amerikai elnökválasztáson. „Mikor Amerikában győzött Donald Trump, az volt a szándékom, hogy kikiáltsam a Boszniai Szerb Köztársaság függetlenségét, de aztán körülöttem néhányan megijedtek és nem tettem meg. Azt kell mondanom, hogy bánom, hogy nem tettem.

De ha Trump ismét győzne, azt hiszem, nem hezitálnék.”

A szarajevói amerikai nagykövetség hétfőn menetrend szerint jelezte, hogy „sem a Daytoni Békeegyezmény, sem a bosznia-hercegovinai alkotmány nem adja meg az entitások és semmilyen más állami szint alatti szervezet számára a jogot az elszakadásra, a »szétválásra« vagy az elszakadás bármely esetlen szinonimájára, melyet a Republika Srpska vezetői kitalálnak.” A decemberi hasonló incidens alkalmával a nagykövetség azt is közölte, hogy „Milorad Dodik téved, ha azt gondolja, hogy az Egyesült Államok tétlenül fogja nézni azt, ahogy Bosznia-Hercegovinát a konfliktus felé tolja.”

 

Összesen 16 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2024. június 14. 21:19
„sem a Daytoni Békeegyezmény, sem a bosznia-hercegovinai alkotmány nem adja meg az entitások és semmilyen más állami szint alatti szervezet számára a jogot az elszakadásra, a »szétválásra« vagy az elszakadás bármely esetlen szinonimájára, melyet a Republika Srpska vezetői kitalálnak.” Na és Koszovónak ki adta meg a jogot elszakadásra? A szerb alkotmány? Amerika osztogatja és veszi el más nemzetek jogait.
Akitlosz
2024. június 14. 21:16
Apró ország csak akkor lehet független, ha az Amerikának érdekébe áll, lásd Koszovó. Ha Amerikának nem áll érdekében az új ország, akkor esélytelen. Lásd, Donyeck, Luhanszk, Trnasznyisztria, Katalónia. Úgyhogy, ha Szerbiához csatlakozna is nehéz dolga lenne, de önállóan nem sok esélye a "nemzetközi közösség" bandával szemben.
Akitlosz
2024. június 14. 21:08
Bosznia is felesleges ország, sohasem lesz stabil. Az lenne a legjobb, ha felosztanák Horvátország és Szerbia között. A bosnyákok csupán elmuzulmánosodott horvátok.
contractor-2
2024. június 11. 10:33
A horvátok és a bosnyákok NATO segítséggel lerohanják az észak-nyugati részét Banja Lukával együtt, a keleti szerb határmenti hegyes vidék meg csatlakozhat Szerbiához és Montenegróhoz, oszt jónapot. Ilyen lehetetlen alakú államalakulat teljesen életképtelen.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!