Donald Trump 355 millió dolláros bírságot és hároméves üzleti tilalmat kapott New York államban

2024. február 16. 22:33

Két legidősebb fiát, ifjabb Donald Trumpot és Eric Trumpot szintén felelősnek találták.

2024. február 16. 22:33

Arthur Engoron bíró kihirdette ítéletét Donald Trump New York-i csalási perében, amelyben a volt elnök, cége és társai 355 millió dolláros bírságot és hároméves üzleti tilalmat kapnak az államban – írta meg az Independent. A bíró már korábban kimondta, hogy Trump felduzzasztotta vagyonát a bankoknak és biztosítóknak adott pénzügyi kimutatásokban, hogy üzleteket kössön és kedvező hiteleket kapjon.

Az ügyet indító Letitia James New York-i főállamügyész 370 millió dolláros kártérítést követelt a szervezetektől.

Arthur Engoron manhattani bíró pénteki 92 oldalas ítélete veszélyt jelent Trump ingatlanbirodalmára, valamint egy újabb jogi kudarc, miközben a Fehér Házba való visszatéréséért kampányol. 

Két legidősebb fiát, ifjabb Donald Trumpot és Eric Trumpot szintén felelősnek találták, és két évre eltiltották attól, hogy New York-i cég tisztségviselői legyenek.

Engoron döntése jelentős győzelem Letitia James állami főügyésznek, aki 2022-ben indította a pert. A több mint három hónapig tartó tárgyalás során azt állította, hogy Trump több mint egy évtizeden át felfújta a vagyonértékeket az éves pénzügyi dokumentumokban, hogy megtévessze a Deutsche Bank AG-t és más hitelezőket, hogy jobb feltételeket adjanak neki több százmillió dollárnyi hitelre.

Trump minden bizonnyal fellebbez, és ezzel az ügy végleges megoldása jóval a novemberi választások utánra is elhúzódhat. Még ha fellebbezne is, a kártérítés nagy részét letétbe helyezné vagy óvadék formájában kellene letétbe helyeznie.

A bírság alapja leginkább az a 168 millió dollár volt, amelyet Trump azzal spórolt meg, hogy a vagyonáról hazudva alacsonyabb kamatozású négy hitelt kapott. Tartalmazza továbbá a washingtoni Old Post Office hotelüzletből származó 127 millió dolláros nyereséget és a New York-i Ferry Point golfpálya eladásából származó 60 millió dollárt, amelyet az állam szerint nem tudott volna megvásárolni vagyona értékének felfújása nélkül. Az összeg tartalmazza a csalásban részt vevő alkalmazottaknak kifizetett bónuszok visszatérítését is.

A bíró a Trump Organization korábbi pénzügyi vezetőjét, Allen Weisselberget és a vállalat korábbi számvevőjét, Jeffrey McConney-t is felelősnek találta a perben.

Nyitókép: ANGELA WEISS / AFP

 

Összesen 67 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Lajoss
2024. február 18. 08:48
Nahát…ez a pojáca…🫢
Falióra tábornok
2024. február 18. 06:47
MaBaker 2024. február 17. 00:08 "Tehát nincs kárvallott, nincs feljelentő." ----- mindenki kárvallott, aki azért nem kapott hitelt céljai megvalósítására, mert nem csalt úgy, ahogy a tránp. https://twitter.com/7Veritas4/status/1758932615237632332
lájkbajnok
2024. február 17. 11:25
Addig örüljön, míg demokráciában él, és nem jár úgy, mint Navalnij.
sine-nomine
2024. február 17. 09:27
"A pert New York főügyésze, Letitia James indította, akit demokrata párti színekben választották pozíciójába, választási ígerete pedig az volt, hogy Donald Trumpot bíróság elé állíttatja." Át kellene vennünk ezt a fajta fantasztikusan független igazságszolgáltatási rendszert.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!