Trump készen áll

2023. november 27. 08:12

Amerika mára elfáradt. Amit Trump sikerrel elért, az Biden három éve alatt alatt elillant, elveszett.

2023. november 27. 08:12
Szentesi Zöldi László
Szentesi Zöldi László
Magyar Nemzet

„Annak idején, amikor Biden legyőzte Trumpot, kevesen gondoltuk, hogy a milliárdos nagyvállalkozó újra megpróbálja. Most úgy látjuk, nemcsak nekirugaszkodik az elnökválasztásnak, de komoly esélyei is vannak. Pedig tulajdonképpen minden Trump ellen szólt egykor, ahogyan szól ma is. Egyetlen amerikai politikus ellen sem indítottak olyan összehangolt sajtó- és közéleti kampányt, mint ellene. Soha egyetlen amerikai elnököt sem akartak elszigetelni olyan mértékben az információktól, a kormányzati szervektől vagy a választóktól, mint őt. Végezetül egy volt elnököt sem fenyegettek ilyen elszántan börtönnel. Mindeközben azt látjuk, tapasztaljuk, hogy az elmúlt években Trump új erőre kapott, és ha valami jelentős fordulat nem következik be, a republikánus tábor legerősebb jelöltjeként jövőre ő hívhatja ki demokrata vetélytársát.

Friss jelzések szerint ráadásul Trump ma simán megverné Biden elnököt, valamint a billegő államok nagy részét is behúzná. Mindebből két következtetést feltétlenül levonhatunk. Egyrészt Trump fellépése alapjaiban változtatta meg az amerikai jobboldalt. Ezt jelzi, hogy republikánus kihívói közül csak azoknak maradt bármiféle esélye a jelöltségre, akik egy kicsit maguk is Trumpok lettek. Ha például áttanulmányozzuk, ahogy Ron DeSantis kommunikál, ha megnézzük, hogy a legégetőbb belpolitikai, külpolitikai, gazdasági ügyekben mit vall, akkor könnyen beláthatjuk, hogy a Trump előtti republikánus világ köszönő viszonyban sincs a maival.

Mára örömmel vagy muszájból „trumposan” kell valamit mondani a világról, másképp nincs jövőd. Trump hosszú örökségéhez az is hozzátartozik, hogy akik rá szavaztak, ma is azt gondolják, az ő módszereivel szükséges harcolni a baloldal ellen. És akik így gondolják, nem hárman vagy tizenöten vannak, hanem sok-sok tízmillióan. A másik következtetés: az, hogy Trump még mindig erős és népszerű, azt is jelzi, hogy nagy a baj az országban. Amerika mára elfáradt. A demokraták régi szokásukhoz híven igyekeznek mindent lerombolni, ami naggyá és különlegessé tette az Egyesült Államokat. Amit Trump sikerrel elért, az Biden három éve alatt alatt elillant, elveszett.

Ami ebből leginkább ránk, európaiakra tartozik: szemmel látható például, hogy a békés, partnerkereső külpolitikát konfrontatív, rögtönző diplomáciá­ra cserélték.

Trump a hivatali ideje alatt békét akart Koreá­ban – nézzük meg, most hol tartanak északiak és déliek! Trump sikeresen közeledett Putyinhoz – azóta borzalmas háború tört ki Ukrajnában, Európát súlyos gazdasági krízis fenyegeti. Trump reményt vitt a Közel-Keletre – a washingtoni kormányzat ma tehetetlenül nézi, ahogyan zsidók és palesztinok lemészárolják egymást. Hol van itt Biden teljesítménye? Egyáltalán mit tud felmutatni a baloldali Amerika?”

Nyitókép: AFP/MANDEL NGAN, JIM WATSON

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 13 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
llnnhegyi
2023. november 27. 17:21
Hajrá Trump!
caladan
2023. november 27. 15:53
Trump kemény fasza keszen all, hogy az ilyen Szentesi Baszo Lacok bekapjak.
mreinstand-2
2023. november 27. 15:46
Börtönbe megy a mocskos választási csaló, erőszakra felhívó, puccsista féreg.
Skywalker_bp
2023. november 27. 11:35
Trump azért változtatta meg az amerikai jobboldalt, mert a klasszikus amerikai jobboldal hülye. A korszellemünk beteg. (Amerikában még inkább). Beteg korszellemben a józan gondolatokat pojácák merik csak kimondani. Minden pojácának (Farage, Wilders, Trump, Bolsonaro, stb.) van egy csomó józan gondolata a rengeteg baromsága mellett. (Kb. 10 mondásukból 3 józanság, 7 elmebaj). A pojácák mindig a józan gondolatok szelén bontanak vitorlát. Mert ez biztosítja a népszerűségük fundamentumát. Trump azért halmoz sikert sikerre, amiért Wilders. Mert a mérsékelt mainstream közép az amerikai és az EU jobboldalon annyira hülye, hogy tovább nyomja a kretént. A helyes megoldás pedig az lenne, a józan jobbközép részéről, hogy átveszi Trump józan gondolatait, a baromságok nélkül. Ezzel kifogná a szelet a pojácák vitorlájából és a tömegek bíznának a mainstream középben. Jó hír, ha a józan gondolatok felbukkantak a nagypolitikában és katasztrófa, hogy továbbra is csak a pojácák merik képviselni azokat.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!