Bloomberg: az EU vezetői meg akarják buktatni Orbán Viktort

2023. november 20. 08:28

A Bloombergben megjelenő véleménycikk szerint Orbán Viktort megbuktatnák az Európai Unió vezetői, ám erre nem lesz esélyük, ha a magyar miniszterelnök szövetségese, Donald Trump újra visszatérhetne a Fehér Házba.

2023. november 20. 08:28
Orbán Viktor, a Fidesz újraválasztott elnöke, miniszterelnök a Fidesz 29. tisztújító kongresszusán Budapesten, a Hungexpón 2021. november 14-én.
MTI/Koszticsák Szilárd

„Lengyelországban a választások után újra van remény az európai demokráciára, Magyarország viszont továbbra is az oroszbarát diktátor, Orbán Viktor szorításában van" – állítja a Bloombergben megjelenő véleménycikk szerzője. Max Hastings úgy véli, a kontinensen átalakult a jobboldali politika, már egyáltalán nem hasonlít a múlt szélsőséges nacionalista mozgalmaira, előretörése pedig szerinte a közösségi médiának köszönhető, amelyben könnyű terjeszteni az álhíreket.

Az újságíró kijelentette,

vannak, akik azt remélik, hogy Orbán Viktor az Európai Unió vezetőinek nyomására elbukik, de erre csak akkor van esély, ha Donald Trumpot nem választják újra elnökké, mert Trump és Orbán nagyszerű kapcsolatot ápolnak egymással.

Ezt is ajánljuk a témában

Donald Trump Orbán Viktorról: „Ő a főnök, ez nem is kétséges”

Nem először méltatja a korábbi amerikai elnök a magyar kormányfőt nyilvánosan.

„Ha Trump visszakerül a Fehér Házba, szinte biztosan megpróbálja majd kisegíteni budapesti barátját" – írja Hastings, aki azt is állítja, hogy a populizmus képviselői olyan emberek félelmeit használják ki, akik például a bevándorlók miatt aggódnak. Ez azért érdekes, mert eközben már Németországban is egyre többet foglalkoznak azzal a gondolattal, hogyan lehetne hazatoloncolni a migránsokat.

Ezt is ajánljuk a témában

„Aki ezt nem írja alá, annak nincs helye az országban” – bekeményítenének és deportálnának a németek

Néhány város „nem eléggé német” lett az elmúlt években.

***

A cikket Közép-Európa szakértője, médiafigyelője és piackutatója, a CEPER szemlézte a mandiner.hu számára.

Nyitókép: MTI/Koszticsák Szilárd

 

Kapcsolódó cikkek

 
 
 
 

Ezek is érdekelhetik