Így vontak felelősségre amerikai elnököket – el tudják mozdítani Joe Bident?

2023. október 05. 09:18

Hatalommal visszaélés és szexbotrányok miatt is indult már Impeachment eljárás az Egyesült Államok vezetői ellen.

2023. október 05. 09:18
Pataki Zoltán
Pataki Zoltán

Az Egyesült Államok alkotmánya fékek és egyensúlyok rendszerét biztosítja a szövetségi kormányzat három ága, az igazságszolgáltatás, a végrehajtó hatalom és a törvényhozás között. A törvényhozóknak lehetőségük van arra, hogy vádat emeljenek és bíróság elé állítsanak tisztségviselőket, ha felmerül a gyanú, hogy bűncselekményt követtek el, beleértve az amerikai elnököt is (impeachment eljárás).

Elnököt az amerikai alkotmány 1787-es elfogadása óta ötször vontak ilyen eljárás alá.

Legutóbb éppen jelenlegi elnök, Joe Biden ellen, az eljárás első tanúkihallgatására a napokban került sor. A vizsgálat középpontjában Biden és fia, Hunter Biden kapcsolata és az általuk elkövetett esetleges korrupciós ügyletek állnak. 

Attól függően, hogy a vizsgálat milyen bizonyítékokon alapul, a képviselőházi törvényhozók dönthetnek úgy, hogy vádat emelnek az elnök ellen, amit „súlyos bűncselekmények és vétségek” miatti vádemelésnek neveznek. A tárgyalást ezután az amerikai szenátus folytatja le, amelynek kétharmados többségre van szüksége az elítéléséhez.

Az elítélés a vádaktól és az ítélettől függően megkövetelheti ezt, de nem feltétlenül kell lemondania Bidennek az elnöki tisztségről. 

Biden nem az első elnök, akinek szembe kell néznie a vádemelés lehetőségével, 

négy másik elnök ügyeiben is indul már vizsgálat, bár ezek közül csak három vezetett vád alá helyezéshez. 

„Impeachment” Magyarországon 

A közjogi felelősség vonással hazánk Alaptörvényének „Az Állam” című szakaszának 13. cikke foglalkozik. Eszerint a „köztársasági elnökkel szemben az országgyűlési képviselők egyötöde indítványozhatja a tisztségtől való megfosztást”. Ezután kétharmados szavazás következik a megfosztási eljárás megindításáról. Ha a képviselők ilyen minősített többsége az eljárás megindítása mellett szavaz, a folyamat bírósági keretben folyik tovább: a „megfosztási eljárás lefolytatása az Alkotmánybíróság hatáskörébe tartozik”.

ETATS-UNIS - A. JOHNSON
Andrew Johnson, az Egyesült Államok elnöke (1865 és 1869). 
Forrás: AFP

Andrew Johnson (1868)

Johnson Abraham Lincoln 1865-ös merényletét követően lett amerikai elnök. A rabszolgaság leépítésének, a rekonstrukció és a déli államoknak az Unióba való visszaillesztésével felügyeletével megbízott Johnson hamarosan a Republikánus Párt szélsőséges frakciójának ellenségévé vált. A radikális republikánusok a déli államok katonai megszállását és a korábban rabszolgasorban élő fekete amerikaiak teljes társadalmi integrációját támogatták, és úgy látták, hogy Johnson szimpatizál a déli, egykori rabszolgatartó fehér arisztokráciával. Végül 1868-ban láttak esélyt arra, hogy megszabaduljanak Johnsontól, miután a radikális republikánus politikát támogató Edwin Stanton hadügyminisztert a hivatali jogviszonyról szóló törvényt megsértve eltávolította tisztségéből.

Johnson ellen tizenegy vádpontot nyújtottak be, amelyekben többek között hatalommal való visszaéléssel vádolták. Az ezt követő szenátusi tárgyaláson

Johnson egyetlen szavazattal kerülte el, hogy elítéljék.

Ezt is ajánljuk a témában

1972. június 29-i kép Richard Nixon republikánus elnökről, amint egy washingtoni sajtótájékoztatón az egyik újságíróra mutat. 
Forrás: CONSOLIDATED NEWS PICTURES / AFP

Richard Nixon (1974)

Több mint egy évszázaddal később Richard Nixon amerikai elnök ellen emeltek vádat, miután 1973 végén a Watergate-botrány részeként vizsgálatot indítottak ellene. A vizsgálat az úgynevezett „szombat esti mészárlást” követően indult el, amikor Nixon megpróbálta rávenni Elliot Richardson igazságügyi minisztert, hogy rúgja ki Archibald Cox különleges ügyészt, aki Nixon érintettségét vizsgálta a Watergate botrányban. Richardson ezt politikai lépésnek tekintette és megtagadta Nixon utasítását, majd azonnal lemondott. Nixon ezután megpróbálta utasítani William Ruckelshaus helyettes igazságügyi minisztert, hogy rúgja ki Coxot; Ruckelshaus szintén elutasította ezt, és szintén lemondott. Az elnök végül Robert Bork főügyészt utasította, hogy rúgja ki Coxot; Bork pedig eleget tett a parancsnak, és eltávolította Coxot hivatalából.

Néhány nappal később az amerikai képviselőház megindította a Nixon elleni vádemelési eljárást, 

amely nemcsak a kirúgások, hanem a Watergate-botrány ügyében is zajlott. Nixon hónapokon keresztül megakadályozta, hogy a képviselőház hozzáférjen a kulcsfontosságú bizonyítékokhoz, köztük azokhoz a hangszalagokhoz, amelyeken a feltételezések szerint a lehallgatásokról beszélt, és végül szerkesztett szalagokat és szerkesztett átiratokat adott ki. 

1974 júniusára a képviselőház igazságügyi bizottsága három vádpontot hagyott jóvá, és továbbította azokat szavazásra: az igazságszolgáltatás akadályozása, hatalommal való visszaélés és a kongresszus munkájának akadályozása.

Nixon végül augusztus 9-én bejelentette lemondását, mielőtt megszavazhatták volna a vádemelési javaslatot.

Ezt követően Gerald Ford, Nixon alelnöke töltötte az elnökség hátralévő két évét. Néhány héttel azután, hogy átvette Nixon helyét, Ford kegyelmet adott neki minden olyan bűncselekményért, amelyet a vádak szerint az elnöki tisztség betöltése alatt követett el.

Ezt is ajánljuk a témában

Bill Clinton megválasztott amerikai elnök az „Év embere” 1992-ben.
Forrás: AFP

Bill Clinton (1998)

A képviselőház 1998-ban indított vádemelési eljárást a 42. amerikai elnök ellen: ellenfelei már régóta szerették volna eltávolítani hivatalából, és az elnök botrányai megadták erre a lehetőséget.

Bill Clinton 1995 és 1997 között folytatott házasságon kívüli viszonyt

az akkor kora huszonéves fehér házi gyakornokkal, Monica Lewinskyvel. Az esetre úgy derült fény, hogy Lewinsky barátnője, Linda Tripp rögzítette Lewinskyvel folytatott néhány beszélgetését, köztük azt is, amikor a fiatal nő az elnökkel folytatott kapcsolatáról beszélt. Clinton kezdetben mindent tagadott, kijelentette, hogy ezek a felvételek hamisak. „Nem volt szexuális kapcsolatom – mondta az elnök – azzal a nővel, Miss Lewinskyvel”. De végül be kellett ismernie, hogy „helytelen intim testi kapcsolatot” létesített Lewinskyvel.

Az elnök ellen hamis tanúzás és az igazságszolgáltatás akadályozása miatt impeachment eljárást indított az amerikai képviselőház, a szenátus azonban felmentette.

Ezt is ajánljuk a témában

Donald Trump amerikai elnök a The Washington Post címlapját mutatja be, amelyen a „Trump felmentve” felirat olvasható, 2020. február 6-án.
Forrás: AFP

Donald Trump (2019)

A Trump elnök elleni első vádemelésre 2019 végén került sor: hatalommal való visszaéléssel és a Kongresszus akadályozásával vádolták meg. 2019-ben, miután Volodimir Zelenszkij megnyerte az ukrán elnökválasztást, Trump a demokraták szerint nyomást gyakorolt Zelenszkijre, hogy nyissa újra azokat a vizsgálatokat,

amelyeket Joe Biden és Hunter Biden korrupciós ügyei miatt folytattak.

A vádakat 2019 decemberében nyújtotta be a demokraták által ellenőrzött képviselőház. Trumpot azonban a republikánusok által irányított szenátus 2020-ban végül felmentette. Egyetlen republikánus, Mitt Romney amerikai szenátor szavazott Trump ellen a hatalommal való visszaélés vádjában. 

Ezt is ajánljuk a témában

Trump újra (2021)

Donald Trump az egyetlen elnök, akit kétszer helyeztek vád alá. A második vádemelésre elnökségének utolsó napjaiban került sor, miután Trump támogatói 2021. január 6-án Washingtonban betörtek a Capitolium épületébe. Az események idején a törvényhozók azért ültek össze, hogy hitelesítsék a 2020-as választások eredményét, amely szerint Joe Biden nyerte az elnökséget. Trump az események alatt 

több nyilvános megjegyzést tett azzal kapcsolatban, hogy szerinte a demokraták elcsalták a választást.

Az elnököt azzal vádolták, hogy ő bujtotta fel tüntetőket és visszaélt hatalmával. Bár az amerikai szenátorok többsége megszavazta Trump elítélését, de nem érték el a szükséges kétharmados többséget, és az akkori elnököt felmentették. Sok republikánus törvényhozó azt mondta, hogy bár helytelenítik Trump cselekedeteit, a pert politikai jellegűnek tekintik.

Joe Biden amerikai elnök beszédet mond a kormány finanszírozásáról szóló kétpárti törvényjavaslatról a washingtoni Fehér Házban, 2023. október 1-jén.
Forrás: AFP

Joe Biden (2023)

A Biden elleni vádemelési eljárás sok szempontból a Trump 2019-es vádemelésének középpontjában álló ügy kiterjesztése: évek óta keringenek olyan vádak, hogy Joe Biden arra használta politikai tisztségét, hogy a fia üzleti vállalkozásainak kedvezzen, vagy hogy Hunter Biden az apja nevét használta fel arra, hogy előnyökhöz az üzleti világban. Joe Biden 2017-ben nyilvánosan beismerte:

nyomást gyakorolt az ukrán kormányra,

hogy rúgja ki Vitkor Shokin főügyészt, aki a Burisma Holdings, Ltd. ellen folytatott vizsgálatot, amelynek igazgatótanácsában Hunter Biden is helyet foglalt. Biden amerikai elnöki hivatalba lépése után két évig a demokraták irányították a kongresszus mindkét házát, de a republikánusok ígéretet tettek arra, hogy vizsgálatot indítanak Bidenék ellen, ha valaha is többségbe kerülnek a képviselőházban – ahogy ez a 2022 novemberi félidős választásokon meg is történt.

Az első meghallgatást szeptember 28-án tartották.

Egyelőre nem emeltek vádat Joe Biden ellen. 

***

Getty Images /  zimmytws

Összesen 2 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Palmimi85
2024. január 09. 13:06
Alig várom, hogy hugyosjózsit a pálya szélére küldjék. És egyébként is van kegyelet, amit minden öregembernek meg kell adni humánus okokból, ha nem tudja magától belátni, hogy alkalmatlan valamire, akkor valahogy be kell vele láttatni...
birozsletaparadicsomnemzsargamagyarorszageloremegyennemhatrafelecsakafidezsesadogtorminizsterelnokurasag
2023. október 05. 10:25
Évek óta keringenek olyan vádak, hogy Orbán Viktor arra használta politikai tisztségét, hogy a veje üzleti vállalkozásainak kedvezzen, vagy hogy gyerekei az apjuk nevét használták fel arra, hogy előnyökhöz jussanak az üzleti világban és egyéb területeken.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!