A kárpátaljai születésű ukrán költő szerint rájöttek, milyen ember Orbán Viktor

2023. szeptember 18. 07:02

Andrij Ljubka szerint megváltozott a helyiek véleménye a magyar kormányfőről.

2023. szeptember 18. 07:02

Az Ukrajinszka Pravdának adott interjút Andrij Ljubka kárpátaljai származású költő. Elmondta, hogy Kárpátalján, a régióban is érzik a háború következményeit. „A városokban minden nap eltemetnek egy-egy katonát, és rengeteg család elvesztett valakit” – mondta. Hozzátette: „sosem lehet tudni, hogy a nőnek, aki melletted ül a kávézóban, hol van a férje. Vagy azt, hogy a melletted ülő férfi vajon szabadságra jött-e vissza”.

Ljubka Orbán Viktorról szólva elmondta, hogy szerinte rengeteget változott a kárpátaljaiak véleménye a miniszterelnökről. Először is,

Ljubka szerint a magyarok számára Kárpátalja sosem volt igazán fontos,

majd azt találta mondani, hogy a régió legjobb évei a két világháború között voltak, amikor Csehszlovákiához tartoztak. Szerinte a kárpátaljaiak mindig némi „sértettséggel” tekintettek Magyarországra.

A Orbán Viktor szerinte „érzékeny kérdés”. „Szerintem 

most mindenki megértette, hogy kicsoda ő, milyen ember. 

Korábban Orbán útlevelet adott nekik, magyar útlevelet kaphattak, és elmehettek dolgozni Magyarországra vagy Csehországba. A helyiek mindig gyakorlatiasan próbáltak hozzáállni a dolgokhoz, és azt nézték, hogy mi segíti őket leginkább a túlélésben”, de úgy látja, ez most megváltozott: 

Szerinte a háború miatt sokkal inkább elköteleződtek a kárpátaljaiak Ukrajna mellett.

Elmondta: Munkácson bő 20 éve mindenki oroszul beszélt, mert egy „nagy kultúrához” tartozni jobb érzés volt. Most már másképp gondolkodnak a kárpátaljaiak Oroszországról, fűzte hozzá. 

Nyitókép: MTI/Nemes János

 

Kapcsolódó cikkek

 
 
 
 

Ezek is érdekelhetik