Kína műszaki eszközöket szállít az oroszoknak az amerikai hírszerzés szerint

2023. július 28. 06:32

Kína „még inkább létfontosságú partnerévé vált Oroszországnak” – írja egy jelentés.

2023. július 28. 06:32

Kína segít Oroszországnak a nyugati szankciók kijátszásában, nagy valószínűséggel katonai és kettős felhasználású termékeket is szállít – derül ki az amerikai Nemzeti Hírszerzés Igazgatójának Hivatala (ODNI) által készített, csütörtökön ismertetett jelentésből.

Kína mindeddig következetesen tagadta, hogy katonai felszerelést küldött volna Oroszországnak az ukrajnai hadműveletek 2022. február 24-i kezdete óta.

„A Kínai Népköztársaság kettős felhasználású technológiát szállít, amelyet az orosz hadsereg az ukrajnai háborújának folytatásához használ fel, dacára a nemzetközi szankciók és exportkorlátozások jelentette barikádnak” - fogalmaztak a jelentés készítői.

„A vámnyilvántartások szerint a kínai állami hadiipari cégek navigációs, zavaró eszközöket és harcirepülőgép-alkatrészeket szállítanak szankciós listára került orosz állami hadiipari vállalatoknak” – áll a dokumentumban.

Az igazgatói hivatal egyben kiemelte, hogy 

Kína „még inkább létfontosságú partnerévé vált Oroszországnak”

 az ukrajnai orosz háború kezdete óta.

Az ODNI hangsúlyozta, hogy a két ország növelte a jüanban bonyolított kétoldalú kereskedelmét, valamint fokozottan támaszkodnak pénzintézeteik belföldi fizetési rendszereinek alkalmazására

Az ODNI sajtójelentésekre hivatkozva azt is közölte, hogy Kína növelte az orosz energiahordozók importját, ideértve az Európából átirányított kőolajat és gázt.

(MTI)

***

Nyitókép: MTI/EPA/Szputnyik/Kreml/Pool/Ramil Szitdikov

Összesen 33 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Kozmosz
2023. július 30. 06:17
Műszaki eszközöket? Kotont?
lyon-v-2
2023. július 28. 19:08
Mi ezzel a probléma ? Fáj valakinek ?
thorin-2
2023. július 28. 13:41
"Kína műszaki eszközöket szállít az oroszoknak az amerikai hírszerzés szerint" ezt eddig kereskedelemnek hívtuk, most hírtelen valami más volna? három akármiből egy kínában jön létre, képzeld, z oroszok is megveszik, ahogy az usákia meg ukánia is. azrt elég komoly lehet az a hírszerzés, ami rájött, a kínaiak gyártanak, mások meg megveszik.
solothurn
2023. július 28. 12:59
De hát mi a gond? Legalább 37 ország látja el a hoholokat hadianyaggal mióta a Világcsendör egyet füttyentett vazallusainak....
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!