Románia megint átállt: ellenzik az EU-tagsággal járó vétójogot

2023. május 25. 18:49

Támogatják a románok, hogy külpolitikai és biztonságpolitikai kérdésekben egyhangúság helyett minősített többséggel hozhassanak döntéseket.

2023. május 25. 18:49
null

Hétfőn tíz uniós tagállam külügyminisztere különmegbeszélést tart Brüsszelben, hogy előmozdítsa a németek azon javaslatát, miszerint a külpolitikai és biztonságpolitikai kérdésekben

egyhangúság helyett minősített többséggel hozzanak döntéseket.

A kezdeményezést Németországon kívül Spanyolország, Belgium, Szlovénia, Finnország, Luxemburg, Hollandia, Franciaország és Olaszország mellett Románia is támogatja.

A Maszol szerint a kormány úgy változtatott korábbi álláspontján, hogy semmiféle tájékoztatás nem hangzott el arra vonatkozóan, miért csatlakozik egy olyan törekvéshez, amely csökkenti egy tagállam szavazatának értékét. Idézik Bogdan Aurescu külügyminiszter 2022 decemberi interjúját, amelyben úgy fogalmazott: „korábban az egyhangon hozott döntések mellett voltunk, mert úgy gondoltuk, a kis államok számára fontos ha élni tudnak a ezzel lehetőséggel egy, az érdeküket sértő döntés esetén”. Emellett Victor Ponta volt kormányfőt idézik, aki szerint Klaus Iohannis államfő  kényszerítette ki ezt a lépést, hogy a jövő évi leköszönése után egy fontos nemzetközi pozíciót biztosítson magának.

A nyitókép illusztráció. Fotó: MTI/EPA/Robert Ghement

Mandiner éves előfizetés, féléves áráért!

Kapcsolódó cikkek

 
 
 
 

Ezek is érdekelhetik