Csehország 60 év után függetleníti magát az orosz olajtól

2023. május 23. 19:42

„Ez a megállapodás a jövőnk!” – fogalmazott az állami energetikai vállalat vezérigazgatója.

2023. május 23. 19:42
null

A cseh állami Mero energetikai vállalat azt állítja, hogy olyan megállapodást írt alá, amely megszünteti az ország függőségét az orosz olajtól – számolt be a Guardian. A cikk szerint a Mero 73 millió dollárral (58,74 millió font) fogja finanszírozni a Transalpine olajvezeték (TAL) bővítését, amely az olaszországi Trieszt kikötőjéből szállít olajat Közép-Európába.

Megszűnik az orosz függőség

Jaroslav Pantůček, a Mero vezérigazgatója az újságíróknak így nyilatkozott:

Az EU 2022 májusában, három hónappal azután, hogy Oroszország lerohanta Ukrajnát, betiltotta az Oroszországból származó kőolajimport nagy részét, de a Drusba-vezeték kivételt képezett. A cseh miniszterelnök, Petr Fiala szerint ez időt adott Prágának a TAL-megállapodás megtárgyalására. 

Nyitókép illusztráció. Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

Összesen 57 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
savrena
2023. május 24. 14:03
Múlt héten tankoltam Csehországban dizelt. Aránylag olcsó ott a benya, de valami gond lehet az energia-tartalmával, mert két literrel megnőtt a fogyasztás. Ment a kocsi aránylag jól, de a fogyasztás is az egekbe.
Je suis gázvezeték
2023. május 24. 09:53
Szégyeld magad, már megint orosznál vásároltál!! (Majdnem.)
Brandon the great Negro
2023. május 24. 08:56
Attól, hogy ezentúl átcimkézik még orosz marad.
Falióra tábornok
2023. május 24. 08:48
de hiszen az lehetetlen! megmondta a harci kakadu!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!