Hivatali visszaéléssel gyanúsítják Montenegró korábbi főbíráját

2022. április 19. 14:39

Vesna Medenicát vasárnap fogták el a podgoricai reptéren. Drogügyletekben érintett fia, Milos Medenica rá hivatkozva nyugtatta társait, hogy nincs mitől aggódni, az édesanyja általi védelem garantált.

2022. április 19. 14:39
null

Vasárnap elfogták, azóta pedig hivatali visszaéléssel gyanúsítják a montenegrói hatóságok Vesna Medenicát, az ország Legfelsőbb Bíróságának korábbi elnökét. Medenicát a Podgoricai reptéren fogta el a rendőrség. A gyanú szerint Vesna Medenica drogügyletekben érintett fia,

Milos Medenica édesanyja befolyására alapozva szervezte meg kolumbiai származású kokain és dohányárú becsempészését az országba

Bar város kikötőjén keresztül.

A hatóságok megszerezték és feltörték a Milos Medenica és Darko Lalovic rendőr közötti beszélgetést erre vonatkozóan. Lalovic Vesna Medenica testőrségéhez tartozott, őt még decemberben tartóztatták le a hatóságok. Röviddel ezt követően Milos Medenica elhagyta az országot.

A két férfi a titkosított Sky ECC nevű üzenetküldő alkalmazást használta az egyeztetésre. Az üzenetek feltörésében a montenegrói hatóságokat az Európai Unió bűnüldöző szerve, az EUROPOL is segítette. Az üzenetekből kiderült, hogy Milos Medenica állítása szerint édesanyja, aki

az ország legfelsőbb bíróságának elnöki tisztségét 17 éven keresztül töltötte be,

tud a törvénysértő ügyletről, és mindketten a védelmét élvezik. 

Az igazságüggyel és emberi jogokkal foglalkozó minisztérium hétfői közleményében rögzítette, hogy Vesna Medenica letartóztatása pozitív jele annak, hogy az ország hatóságai a legfelsőbb köröket érintő korrupciós ügyekben is nyomoznak.

Vesna Medenica 2003 és 2007 között legfőbb ügyészként tevékenykedett, ezt követően pedig a legfelsőbb bíróság elnökévé nevezték ki. 2019-ben harmadik ciklusa kezdődött meg ebben a minőségben. Jogászok szerint ezzel Medenica megsértette Montenegró alkotmányát, amely legfeljebb két ciklust engedélyez. Vesna Medenica 2020. végén mondott le posztjáról.

Montenegró is része azon balkáni államoknak, amelyek EU-tagságra pályáznak.

Abban a 2020-as jelentésben, amely Montenegró „utazását” értékelték az uniós tagság irányába, Medenica esetéről is lehet olvasni. Az Európai Bizottság szerint az, hogy Vesna Medenicát egy harmadik ciklusra is kinevezték a legfelsőbb bíróság elnökévé, „komoly aggályokat” vet fel Montenegró alkotmányos és jogi „szellemiségével” kapcsolatban.

Kép: A kép illusztráció. Milos Vujovic / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP

Összesen 10 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Dicsértessék
2022. április 20. 11:15
Nem kétséges, hogy a hölgy bűnös, de elképesztő, ami kelet-európában folyik. Hovatovább nem vagy jó európai, ha nem tartóztatsz le egy-két vezető politikust, prominens személyt korrupciós váddal. Az 50-es években, aki Sztálin hű tanitványa volt, az koncepciós pereket gyártott magasrangú komcsi káderekkel. Ez ufyanaz.
Dicsértessék
2022. április 20. 10:49
Jaj persze, megírta az átlátszó, hogy mindenki korrupt. :-) Amúgy elképesztő pánik van: Városház gate, parkolás gate...
Sinistra
2022. április 20. 01:20
Polt Péter ha főügyész lenne, elképesztő pánik törne ki az országban. De szerencsére Orbán csicskása.
laikus19
2022. április 20. 00:54
Nem! Hunter-Milos Medenica. (Nem ugyanaz a neve, de a lényeg ugyanaz.)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!