Óriásporszívóval a szemét ellen?

2020. október 08. 18:19

Belgiumban ezt látják a legjobb módszernek egy természetvédelmi terület megtisztítására.

2020. október 08. 18:19

Belga mérnökök megalkottak egy óriásporszívót, amellyel több millió darab, kézzel nem begyűjthető műanyagszemetet akarnak eltávolítani egy környezetvédelmi területről Antwerpen térségében.

A belga kikötővárosnál elterülő szikes, mocsaras Galgeschoor természetvédelmi területen éveken át felgyülemlett a Scheldt folyó menti városokból és ipari üzemekből származó szemét. A kikötői hatóságok tavaly versenyt hirdettek a veszélyeztetett madárfajok által lakott térség szennyezésmentesítésére.

A győztes a Nul-o-Plastic nevű hatalmas porszívó lett, amelyet a Jan De Nul Group tengeri infrastruktúra vállalat környezetvédelmi részlegének mérnökei készítettek el. A gép gumikerekei nem sérti fel a talajt és szívórendszerét is úgy tervezték, hogy ne tegyen kárt a növényekben. Mintegy 7,5 tonna műanyagdarabkát akarnak eltávolítani vele a térségből. A szerkezet első tesztelését még ebben a hónapban befejezik.

Európában jelenleg a műanyaghulladéknak csak kevesebb mint egyharmadát hasznosítják újra. A szennyezés csökkentésére az Európai Unió új szabályokat tervez azzal a céllal, hogy az összes csomagolóanyagot újrahasznosítsák, első lépésként 2021-től mindenhol betiltják az egyszerhasználatos műanyag evőeszközöket és szívószálakat.

(MTI)

Összesen 6 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
konfucius
2020. október 09. 07:35
Amúgy érdekelne egy videó majd erről a porszívóról. Kíváncsi lennék, hogyan oldják meg, hogy a növény ne károsodjon, de a műanyag szemcsék feljöjjenek a talajból.
Kanmacska
2020. október 08. 23:03
Úgy iszom a forrásvizet, hogy hetente elmegyek az igazoltan tiszta artézi kúthoz, haza viszek 20 liter vizet. ingyen. Egyébként meg csapvíz.
Kanmacska
2020. október 08. 22:59
Csapvíz. Az jó. Bár, én forrásvizet iszom otthon. DE a csapvíz is jó.
Zsolt75
2020. október 08. 20:45
A hülye zsugorvizeket kellene betiltani, vagy 100% betétdíjat rászámolni. Tökéletes csapvizünk van, 50 ezerért veszel rá egy tisztítót, és sokkal egészségesebb mint az 1000 méter mélyről feltörő, majd ki tudja mennyi ideig ki tudja milyen melegben műanyagban poshadó víz százszoros áron.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!