Új határátkelőhely nyílt Románia és Szerbia dunai határán Galambócnál

2019. december 20. 11:35

Galambóc és Újmoldova között nyílt új határátkelő.

2019. december 20. 11:35

Új határátkelőhely nyílt pénteken a romániai Újmoldova (Moldova Noua) és a szerbiai Galambóc (Golubac) között – adta hírül a román  belügyminisztérium. A két település között komp szállítja át az utasokat és a járműveket a Dunán.

A közlemény szerint a hatóságok azt remélik, hogy az új határátlépési lehetőség tehermentesíti a többi határátkelőhelyet, és ezáltal megrövidül a határátlépés időtartama. A belügyi tárca 37 határrendészt helyezett ki Újmoldovára.

A román kormány még augusztusban határozott arról, hogy a határ menti együttműködés programja keretében megnyitja a határt a Vaskapu Duna-szoros bejáratánál. Ekkor azt közölte, hogy a határátkelőhely 6 és 20 óra között tart nyitva, és nem lesz alkalmas veszélyes áruk, élő állatok és lassú járművek átléptetésére.

Az 546,4 kilométeres román-szerb államhatár 256,8 kilométeres szárazföldi szakaszán három közúti és két vasúti határátkelőhely működik, a 289,6 kilométeres dunai szakaszán pedig eddig négy határátkelőhely állt az utazók rendelkezésére. Utóbbiak közül kettő a két vaskapui vízi erőmű gátján vezet át, kettőn pedig komppal szállítják át az utazókat.

(A képen a galambóci vár látható.)

(MTI)
 

Összesen 16 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
A teremburáját
2019. december 21. 12:36
Miért lenne új, Csau alatt ezrek próbálkoztak meg vele s százaknak sikerült is átevezni/úszni. Elég lassú gondolkodásra vall 30 évig várni a hivatalossá tételével.
békalepcse
2019. december 20. 17:24
Hogy ezek az országrablók milyen figyelmesek egymáshoz...
nemvagyoksanyi
2019. december 20. 14:09
Vagyis megint a mi földünkön terpeszkednek a rácmócok.
Gyéressy Károly
2019. december 20. 13:01
Ez nagy és örvendetes dolog.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!