Első karakter
Közélet
A korábbi baloldali fellegvárnak immár tíz éve fideszes vezetése van, de az ellenzék döntő részének sikerült megállapodásra jutnia, így az utóbbi évtized legérdekesebb helyi választása várható a baranyai megyeszékhelyen.
Ugyan megszülettek az ellenzéki megállapodások a polgármesterjelöltekről, a pártok közti konfliktusok, a sértődött korábbi harcostársak és számos kormánypárti kerületvezető behozhatatlannak tűnő népszerűsége is nehezíti a fővárosi ellenzék dolgát az önkormányzati választáson.
Bárkivel együtt tud működni, nem vonja meg a díszpolgári címet Jordán Tamástól, és nagyobb figyelmet kíván szentelni a köztisztaságnak, valamint a fiatalok helyben tartásának Szombathely fideszes polgármesterjelöltje. Balázsy Péterrel beszélgettünk.
A liberálisok a legújabb kor boszorkányüldözői – csak itt nem máglya van, hanem egy mesterségesen hűtött, de indulatoktól fűtött tanácsterem valahol Strasbourg-ban vagy Brüsszelben.
Ha valóban fontos lenne Karácsonynak a budapesti kultúra, valamint a független és a magánintézmények sorsa, akkor nem használná fel őket rövid távú politikai céljai érdekében.
Külhon
Hosszú évek óta tart lezáratlanul a kelet-ukrajnai furcsa háború – besorozott kárpátaljaiakkal az áldozatok között. Csarnai Attila és Skrabski Fruzsina megrendítő dokumentumfilmet forgatott róluk, a gyászoló túlélőkről és közösségeikről.
Külföld
Szeptember 29-én voksol Ausztria, de a hónapok óta tartó botránysorozat ellenére a lakosságot feltűnően kevésbé érdekli a választás, mint a politikai osztályt. Sebastian Kurz és pártja elsőségét senki nem veszélyezteti – de izgalmas játszmák zajlanak a koalíciózásért.
Az iszlám alapvető dogmái Arábia kietlen sivatagában fogantak. A kemény természeti környezet mindig is jelentős hatással volt az iszlám értelmezésére és a muszlim emberek habitusára, a vallási gyökerűnek vélt konfliktusok mögött pedig gyakran az éghajlatváltozás kezeletlen hatásai húzódnak meg.
Az amerikaiak a javunkat akarják, ne adjuk oda nekik – torzíthatnánk el a régi mondást, ha Donald Trump kiszámíthatatlan külpolitikájának hatásait akarjuk elemezni.
Precedens
Nem okozott még olyan politikai vihart egy európai bizottsági poszt elnevezése, mint az Ursula von der Leyen által javasolt „európai életmód védelméért felelős biztos”. Hiába a példás nemi, regionális és pártpolitikai kiegyensúlyozottság, az Európai Parlament balliberális erői intenzíven támadják az új bizottsági felállásra tett javaslatot.
Manapság rengeteget olvashatunk a legkülönfélébb techcézárok és önjelölt világmagyarázók vízióiról a mesterséges intelligencia, illetve a robotok kapcsán. Kevés szó esik azonban a témáról keresztény nézőpontból. Megvizsgáltuk, mi a robotok és a természetjog viszonya.
Makronóm
Szerelembe estem Budapesttel – mondja a Makronómnak Vincent Liegey. A nemnövekedési aktivista a takarékos bőség modelljének híve, amelyben gazdasági növekedés és túlórázás helyett valódi társadalmi értékeket keresünk, és nem követjük a Nyugat által ránk kényszerített gazdasági-politikai mintákat.
Az innováció igénye ma mindenütt felmerül. Nem mint ideológia, nem mint politikai eszköz, hanem mint a társadalmi és gazdasági fejlődés egyik legfontosabb tényezője.
Meta
50 könyv a jövőről
Dresch Mihály, a magyar jazz Liszt Ferenc-díjas, érdemes és kiváló művésze végigsátrazta a kőtengerben a nyolcvanas-kilencvenes éveket, miközben az értelmiség honfoglalási kísérletet tett a téeszesítéssel letarolt táj romjain – sikerrel. Múltidézés és személyes földrajz a helyszínen, a Káli-medencében.
A hírek digitális forradalomról szólnak. Mi van, ha mégis az analóg világ okozza a következő meglepetést? A statisztikák szerint rohamosan nő a társasjátékok, a bakelitlemezek és az analóg film népszerűsége. David Sax szerint nem véletlenül.
Feminens
A hajnali edzéseket és a korán kelést sosem fogja megszokni, de egy-egy világverseny dobogóján állva mégiscsak úgy érzi, hogy ez mindent megér. Kapás Boglárka úszóval beszélgettünk.
Budapesti történetek
Alighanem egy pikáns gőzvasút-kirándulásról szóló Maupassant-novella az utolsó, ami a gyárakkal és lakótelepekkel teleszórt mai Kőbányáról az eszünkbe jut. Pedig…
Jegyzet
Gyermekes nőtársaim, véletlenül se érezzétek magatokat leírva az élet más területein az anyai munkakör betöltése miatt!
Élet
Dr. Honti Béla Anyai nagyapja és az édesapja is Miskolc polgármestere volt. Jelenleg Nagyvázsonyban él. A nagyapjáról szóló film vetítésére érkezett a miskolci CineFestre.
Utolsó Figyelmeztetés
„A fővárosi választók tizenöt százaléka hiába ellenzéki, nem hajlandó Karácsonyra szavazni. Biztos ő a szuperszexi, szuperintegratív jelölt?”
Első karakter
Közélet
Karácsony kommunikációja Gyurcsány 2006-os alakításához hasonlít, Tordai a demokrácia szélsőértékének tekinthető, Puzsér szórakoztatja, és soha nem haragudott rá – nyilatkozza lapunknak Tarlós István. Budapest főpolgármestere az esélyekről, a tervekről, a kihívókról és a kormánnyal való konfliktusokról beszél a Mandinernek.
Elvárható-e, hogy egy középiskolából kikerülő diák legalább középszinten beszéljen egy idegen nyelvet? Utánajártunk annak, hogy adva vannak-e a feltételek az egyetemi bejutáshoz szükséges kötelező nyelvvizsga bevezetéséhez.
Shakespeare gátlástalan kalandorainak és zsarnokainak személyiségéről, életpályájáról, valamint hatalmi eszköztáráról ír Stephen Greenblatt irodalomtörténész abban a könyvében, amelyet Angela Merkel német kancellár a soproni látogatása előtt olvasott.
Dudás Diána életét gyökeresen megváltoztatta a szcientológiához való csatlakozás. A kezdeti sikereket egyre több csalódás és sok pénzkiadás követte, végül Diána az ideg-összeroppanás szélére került. A szcientológiával kapcsolatos élményeiről, az azokról írt könyvéről egy budai kávézóban beszélgettünk.
A kormánypárt részéről a brüsszelezés befejezése bel- és külpolitikai okokból is racionális húzásnak tűnik.
Külhon
Visszakerültek a városi terek a kolozsvári magyarsághoz, tudunk ünnepelni, és ebből mindenki nyer – mondja Gergely Balázs régész, a Kolozsvári Magyar Napok főszervezője.
Külföld
Japán most is a világ harmadik gazdasági hatalma az USA és Kína után, több ezer éves civilizációja, teljesítménye és szervezettsége máig tiszteletet parancsol. De az évtizedek óta tartó gazdasági pangás, a demográfiai krízis és a növekvő regionális feszültségek árnyékot vetnek az épp új császári korszakot kezdő hatalomra.
Százötven évvel a világra nyitás után is őrzi Japán a helyét a globális politika és gazdaság nagyhatalmai között – de az évszázados regionális feszültségek is kitartanak máig.
A politikai veterán, centrista Joe Biden, a szintén veterán, ámde radikálisabb balos Bernie Sanders, valamint a demokrata populizmus egyre népszerűbb képviselője, Elizabeth Warren küzd Donald Trump elnök kihívójának szerepéért – és a Demokrata Párt lelkéért.
Amit Törökország meg tud és meg mer tenni, az már nem az új világ előszele, hanem maga az új világ.
Precedens
Napjaink hazai jobboldali politikájának egyik sarokfogalmává a keresztény szabadság vált. De mit értünk alatta? Elég csak betartani a tízparancsolatot, vagy modern értékeink is a keresztény szabadságban gyökereznek?
Makronóm
Magyarország száguld, Németország lefulladt – mondják elemzők a Makronómnak. A két gazdaság közötti kapcsolatok olyan szorosak, hogy normális esetben nem lehetne hazánk az uniós növekedési rangsor élén, Németország pedig a végén. A magyar gazdaság mélyrétegeibe fúrunk, hogy feltárjuk az okokat.
Nem az állam dönti el a tudományos igazságokat, és mindenki szabadon kutathat, de az állam nem köteles minden kutatást finanszírozni.
Meta
50 könyv a jövőről
Ebben a rovatban ötven izgalmas könyvet mutatok be, sajátosan magyar szemszögből. Akad közöttük frissen publikált munka éppúgy, ahogyan réges-rég megjelent kötet. Ami összeköti őket, hogy kiváló útjelzőként szolgálnak a jövőhöz.
Feminens
A színpadon primadonna, otthon inkább kismókus, lélekben pedig egy a rendszeridegen gyerekek közül. Kolonits Klára operanénekessel beszélgettünk.
Jegyzet
A giccs ízlésrombolás, önfelmentés és mellébeszélés. Ideje felismerni és szembenézni vele, a saját józanságunk érdekében.
Élet
Az ország legjobbjának járó nagydíjat kapta azért a kenyérért, amelyet a kisapáti cigánysor elején süt nap mint nap. Ha holnaptól falut kellene igazgatnia, azt is megoldaná, ám inkább marad a kemence mellett, karvezetői diplomával. Kovács Bea, a Búzalelke Pékség alapítója gyüttmentségről, pékforradalomról és a Szent György-hegy jövőjéről.
Kiss Imre, a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum igazgatója.
A budapesti Opera szobrai végigkísérték az elmúlt évszázad magyar sorsfordulóit: ideje újra elgondolkodni rajtuk.
A világ metropoliszai egyre csak növekednek, ami az élelmiszer-termelés és ellátás új kihívásait hozza magával. Hogyan termelhetünk majd ennivalót magunknak a jövő városaiban?
Utolsó Figyelmeztetés
Rá kellett döbbennem: az öregedés nem lineáris folyamat, hanem szakaszos felismerések láncolata.
Pitbull, takarító, hóhér: Palkovics László innovációs és technológiai miniszter nem bánja ezeket a címkéket.
Bárki, aki eddig megpróbált a cigányokról és a fogamzásgátlásról vitát nyitni, darázsfészekbe nyúlt. Ezen muszáj változtatni.
Első karakter
Közélet
Közeleg az önkormányzati választás, és jól tudjuk, hogy a budapesti pártelvárásokhoz képest vidéken gyakran átrajzolódnak az íróasztal mögött elképzelt, ideálisnak gondolt szövetségkötések. Néhány megyei jogú város esetében végigvettük, hogy miként alakulnak a pártok közti együttműködések.
Ez egy polgári kerület, ahol a polgári létet nem a pártpreferencia vagy a világnézet határozza meg – állítja lapunknak adott interjújában Láng Zsolt. A II. kerület polgármesterét a Szent János-kórház és az Átrium színház jövőjéről is kérdeztük.
Nagyszüleinknek igazuk volt, a nagybetűs Nyugat, Európa és Magyarország jövője nem a migrációban, nem a humanoid robotokban, hanem bennünk, családjainkban van.
A politikai siker és a politikai viták mélysége között összefüggés van.
Külhon
Huszonhat évig élt Nagykárolyban, s most már évek óta futva jár vissza a külhoni vidékekre – adományokat gyűjtve, lassan egész mozgalmat szervezve. Gui Angéla jótékonysági aktivista az egyes emberek közötti és az össznemzeti szolidaritás fontosságáról és jó példáiról mesél lapunknak.
Külföld
Tony Abbott volt kormányfő nevéhez fűződik az Ausztráliába tartó embercsempész hajók visszafordítása és a szigorú bevándorlási politika, amiért sokan még saját pártjában is túlságosan jobboldalinak és populistának tartották. A politikust a III. Budapesti Demográfiai Konferencián a konzervativizmus helyzetéről és a zöld jobboldaliságról is kérdeztük.
Erősen megosztott politikummal és zajos választási kampánnyal köszöntött be az ősz Lengyelországba, ahol október 13-án tartanak parlamenti választást. A tét: a Jog és Igazságosság kormányzásának folytatása vagy a sokszínű ellenzék hatalomra jutása.
Szeptember 17-én megismételt előre hozott választást tartanak Izraelben – ahol ismét Benjamin Netanjahu miniszterelnök és kihívóinak patthelyzetére lehet felkészülni. Körképünk a zsidó állam színes politikai életéről.
Benjamin Netanjahu megítélése immár nemcsak a publicisták és a politológusok feladata, de a történészeké is.
A zöld hullámnak lesz egy nem szándékolt következménye: egy régi-új törésvonalat hoz létre kelet és nyugat között.
Precedens
Mást sem lehet hallani a bevándorláspárti baloldaltól, mint hogy harcolni kell az éghajlatváltozás ellen. Hangzatos szólamokon és sokszor kontraproduktív látszatintézkedéseken túl azonban semmi konkrétummal nem álltak elő. Egy esetet kivéve: arra jutottak, minél több „klímamenekültet” kell befogadnia Európának.
Egy dolgot biztosan megmutattak a brit belpolitika nehezen követhető fordulatai: a nemzetállami demokráciákban a szuverenitás végső letéteményese a parlament. Erre az Egyesült Királyság rendszere a leglátványosabb példa.
Makronóm
Több mint tíz éve tart a globális gazdasági fellendülés. Ez a példátlanul hosszú konjunktúra előbb-utóbb véget ér, a kérdés csak az, hogyan. Augusztusban kigyulladtak a gazdasági vészjelzők, mégsem szükségszerű az összeomlás. Az amerikai elnök élénkítési programot követel, a szlovák kormányfő már válságra készül, miközben a magyar gazdaság éppen a leggyorsabban növekszik Európában.
Meta
50 könyv a jövőről
Ebben a rovatban ötven izgalmas könyvet mutatok be, sajátosan magyar szemszögből. Akad közöttük frissen publikált munka éppúgy, ahogyan réges-rég megjelent kötet. Ami összeköti őket, hogy kiváló útjelzőként szolgálnak a jövőhöz.
Feminens
Családja lemondott róla, gyerekkorában kézről kézre adták, volt, ahol szíjjal verték, végül a kickboxban találta meg magát. Portrénk Zsiga Melindáról, Magyarország ötvenkét kilós kickboxbajnokáról.
Budapesti történetek
Égbe szökő szikár torony emelkedik az öreg fák és régi villák fölé a budai hegyek között, ahogy kibontakozik előttünk egy meghitt hangulatú kis tér: stílussal, ízléssel – és szellemiséggel.
Jegyzet
Élet
Az elképesztő fesztiválkarriert befutott modern magyar rabszolgasztori, az Egy nő fogságban után most Almási Tamás tokaji aszúról forgatott dokuját vette szárnya alá Magyarország egyik legsikeresebb dokumentumfilmes producere, Ugrin Julianna. A Folyékony arany a napokban a miskolci CineFesten debütál, és szeptember 19-től látható a mozikban.
„Tokaj kitörési lehetőségét egy borvidéki szintű marketingstratégia kidolgozásában látom” – mondja a Pajzos Pincészet francia katalán ügyvezetője. Laurent Comas szerint az aszú simán veri egyik legnagyobb világpiaci kihívóját, a dupla áron kínált sauternes-i bort, ez azonban önmagában kevés.
„Új, kortárs művészeti forradalomnak vagy a fogyasztói társadalom szemfényvesztésének vagyunk tanúi…”
Bosznai Tibor, a Hadik Kávéház vezetője, a Szatyor Bár és Galéria alapító-tulajdonosa.
Utolsó Figyelmeztetés
A konzervatív értelmiségről, Kötcséről, klímavédelemről és püspöki ambícióiról kérdeztük Balog Zoltánt, a Fidesz pártalapítványának elnökét.
25 év, 6000 gyermek, 83 gyermekotthon – mérlegen a nagy Böjte-sztori

összesen: 23 db | 5 db/oldal

első vissza 1 2 3 4 5 következő utolsó