Biztonságpolitikai szakértő: Ebből a háborúból már Magyarország sem tud kimaradni

2023. február 1. 20:16
Tarjányi Péter szerint „Magyarország hitet tett amellett, hogy egyébként van egy nyugati érdek, és ezt támogatja”.

Az Indexen futó Frontvonal idei első adásában Tarjányi Péter biztonságpolitikai szakértő a háború aktuális helyzetén kívül a fegyverszállítások kérdését, Magyarország háborúhoz való viszonyulását, az ukrán–magyar konfliktust is elemezte.

A szakértő a műsorban elmondta, hogy Ukrajna nyugati támogatása indirekt módon azt célozza, hogy Oroszország ne nyerje meg a háborút. 
Az Egyesült Államok, a NATO-szövetségesek és a Nyugat nyilván azt akarja, hogy Oroszország ne nyerje meg ezt a háborút, Ukrajna maradjon független, és Ukrajna harcoljon a NATO helyett” – mondta Tarjányi Péter.

Magyarország helyzetére is kitért 

Elmondta, hogy ebben a háborúban katonailag nem szükséges részt vennünk, de ebből a háborúból már Magyarország sem tud kimaradni A szakértő úgy véli, hogy azzal, hogy Magyarország is megszavazta az elmúlt időszak szankciós csomagjait, „Magyarország hitet tett amellett, hogy egyébként van egy nyugati érdek, és ezt támogatja”.

Ki kezdte a háborút, ki fog nyerni, mit tegyen a Nyugat? - Nógrádi György és Tarjányi Péter vitázott

Az ATV leültette egymás mellé Nógrádi Györgyöt és Tarjányi Pétert az Egyenes Beszéd című műsorban. A két biztonságpolitikai szakértő több kérdésben máshogy látja az ukrajnai háború kérdését. Ez rögtön az első percekben ki is derült, amikor Nógrádi felidézte: nem csak Orbán Viktor látja úgy, hogy a Nyugatnak be kell látnia: egy évvel az elnökválasztás Putyin nem vesztheti el a háborút, hanem hasonlóan nyilatkozott a brazil elnök Lula és a német kancellár is.

Nyitókép: Képernyőfotó

Összesen 183 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

" egyébként van egy nyugati érdek, és ezt támogatja"

KONKRÉTAN?
Mi lenne az a bizonyos nyugati érdek?

Ez attól függ, mit értünk a háborún való kintmaradáson.

Nyugati érdek, hogy Oroszország veszítsen, és Ukrajna nemzetközileg elismert határai helyreálljanak. Kormányunk ezt támogatja. Örülök, hogy segíthettem.

Kanada befogad tízezer ujgur menekültet

A kanadai parlament egyhangúlag elfogadott egy indítványt 10 ezer ujgur menekült befogadásáról helyi idő szerint szerdán. A szerdai szavazás előzménye, hogy a kanadai törvényhozás 2021-ben népirtásnak minősítette, ahogy Peking az ujgurokkal és más muszlimokkal bánik az északnyugat-kínai Hszincsiang tartományban. Jogvédő szervezetek úgy vélik, Hszincsiangban legalább egymillió ujgurt és más, nagyrészt a muszlim kisebbséghez tartozó embert zártak internálótáborokba, ahol a vádak szerint - többek közt - kényszermunkát végeztetnek velük. A tartományból több tízezren menekültek el, és az indítványt támogató Sameer Zuberi kanadai képviselő szerint közülük legalább 1600 embert Kína nyomására más országokban tartanak fogva. A képviselő sajtótájékoztatóján elmondta, az indítvány elfogadása egyértelműen azt jelzi, "nem fogadjuk el az ujgur nép elleni emberi jogsértéseket". Mehmet Tohti, az Uyghur Rights Advocacy Project jogvédő szervezet ügyvezetője hangsúlyozta, ezt az üzenetet nemcsak Kínában és Kanadában, de az egész világon meg fogják hallani. Az indítvány szerint azokat az ujgurokat, akik harmadik - Kínán és Kanadán kívüli - országokba menekültek, Kína nyomásnak és megfélemlítésnek teszi ki, hogy hazájukba visszatérjenek, valamint azzal is vádolja Pekinget, hogy az országokra gazdasági és diplomáciai nyomást gyakorol, hogy az ujgurokat toloncolják ki. Az indítvány azt javasolja, hogy 2024-től kezdve két éven át tízezer ujgur telepedhessen le Kanadában, így "nem hagyják őket biztonságos menedék nélkül a világban". (MTI)
Forrás: https://kuruc.info/r/4/254704/

A NER legjobban teljesítő szakembereiről írtál.

Vigyázz!!!

Hogy mit gondolnak magukban, arra a kutya nem kíváncsi. Szerintem amúgy félnek, mint mindenki, ennyiben vélhetőleg ugyanazt gondolják, mint te meg én. De nem csak Oroszország sarokba szorítása félelmetes lehetőség. Oroszország győzelme is.

Bizonyos fokig elismerem, hogy békét követelni jobb félelem-leküzdési stratégia, mint fölfegyverezni Ukrajnát, bár ha a nagyfene békevágyból meg totális orosz győzelem születik, azt is megszívjuk. Nincs ez jól sehogyse.

Olyan aranyos, amikor a 'szakértők' nem tudnak szöveget értelmezni. Pedig van elég sok, amiből megérthetné, hogy a magyar kormány a saját érdekében, a meggyőződése ellenére szavazta meg a szankciókat, azért, hogy ne b.szogassák annyit. Előtte mindent elkövetett azért, hogy kigyomlálja belőlük a mi életünket lehetetlenné tevő kezdeményezéseket.

Ilyen opció NINCSEN.
Tessék újragondolni
Még egyszer: NINCSEN ilyen opció. Egy nukleáris szuperhatalom nem fogja feladni pl. a Krimet, hogy letérdeljen a másik nukleáris szuperhatalom előtt.

De erről kb. Diskurzus SINCS a nyugati közbeszédben. Csak az ALAKTALAN, IRRACIONÁLIS, kb. 1914-et idéző dogmatikus ŐRJÖNGÉS.

Mondjuk az is érdekes, hogy a Nyugat katonai szövetségének, a NATO-nak a második legerősebb katonai hatalma ÉRDEKES MÓDON jól láthatóan NEM osztja ezt a ki nem mondott nyugati érdeket. Holott a földrajzi közelsége, sőt a történelmi oroszellenesssége még inkább megvan.

Nagyon ne egyszerű dolgok ezek - de IMMÁR BESZÉLNI SEM LEHET EZEKRŐL.

Hát bazmeg, és az oroszok mit akarnak? Arról van közbeszéd? Látja valaki? Érti valaki?

Orosz érdek, hogy az ukránok megszeressék őket? És hány százezer halott ukránnál születik meg ez a szeretet?

Szerintem üzenjünk hadat a németeknek és a törököknek is.
(Mindkét nép nagyságrendekkel nagyobb kárt okozott a népünknek, mint az oroszok.)

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés