A lengyel kormányfő védelmébe vette a V4-et

2022. november 24. 17:58
„Orbán Viktor miniszterelnök biztosított arról, hogy Magyarország az év elején ratifikálja a hozzájárulását a NATO bővítéséhez” – fogalmazott a lengyel kormányfő.

Mateusz Morawiecki a Facebookon vette védelmébe a V4 szövetséget.

„A Visegrádi Csoport szilárd eleme az európai biztonsági struktúrának. Néhányan az utóbbi időben csak azon keresztül néztek ránk, hogy miben különbözünk. Mi viszont azért jöttünk össze, hogy arról beszéljünk, ami összeköt bennünket. A V4-ek ugyanis egy sok területre kiterjedő együttműködés nagyon fontos fóruma” – fogalmazott a lengyel miniszterelök.

A lengyel kormányfő leszögezte, hogy katonai és biztonsági kérdésekben folytak elsősorban a tárgyalások.  A háborúra rátérve elmondta: „A mi álláspontunk egyértelmű. 

Az ukrajnai háborúnak véget kell vetni, teljességgel tiszteletben tartva Ukrajna függetlenségét és határait”.

A NATO bővítésére is kitért: „Megegyezésre jutottunk Finnország és Svédország NATO-csatlakozásáról is. Megvan a konkrét dátum – Orbán Viktor miniszterelnök biztosított arról, hogy Magyarország az év elején ratifikálja a hozzájárulását”.

Milyen szétesés? Kiálltak a kormányfők a visegrádi együttműködés mellett

Bár az orosz-ukrán háború kitörése utáni fél évben számos megszólaló temette a visegrádi négyek szövetségét, - különösösen, miután a házelnökök egy része lemondta a találkozót - azonban a csütörtöki kormányfői csúcson elhangzott nyilatkozatok nem erre utalnak.

„A Nyugat – beleértve az Egyesült Államokat és az európaiak jelentős részét – a háború közben ismerte fel, hogy tulajdonképpen itt meg lehet fogni Oroszországot – vélekedik Tálas Péter. Mely szakaszában jár az ukrajnai háború? Miért proxyháború ez a konfliktus? Kinek lesz katonai-politikai súlya az új világrend kialakításánál? A biztonságpolitikai szakértő válaszol a Mandiner Világrend adásában!

„Most dől el, milyen gyorsan jön el a poszthegemoniális világrend" - Mandiner Világrend

„A Nyugat - beleértve az Egyesült Államokat és beleértve az európaiak jelentős részét - a háború közben ismerte fel azt, hogy tulajdonképpen itt meg lehet fogni Oroszországot". Mely szakaszában jár a háború? Miért proxy-háború ez a konfliktus? Kinek lesz katonai-politikai súlya az új világrend kialakításánál?

Nyitókép: MTI/Koszticsák Szilárd

Összesen 70 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Retirálunk, retirálunk....holnaptól kisebb mellény.

Előfordul testvérek között nézeteltérés. Azért viszonyulunk így a lengyelekhez, mert nem akarjuk felszámolni a barátságot és hagyunk nekik visszautat a visszatéréshez.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés