„Ön következetesen elutasította az atomenergiát, most az ebből nyerhető olcsó energiáról ír levelet” – Gulyás Gergely válaszolt Karácsonynak

2022. október 10. 14:36
Válaszlevelet kapott a főpolgármester.

Mint arról mi is beszámoltunk, nyílt levelet írt Karácsony Gergely Orbán Viktor, amelyben követelte, hogy a miniszterelnök haladéktalanul hívja össze a Magyar Önkormányzatok Szövetsége által kezdeményezett Nemzeti Energiacsúcsot és azonnali kezdjen párbeszédet a magyar önkormányzatokat képviselő szervezetekkel. Karácsony szerint a magyar települések támogatásának forrása lehet „az önkormányzatoktól elvont adóbevétel visszaadása éppúgy, mint a megemelkedett energiaárak miatt keletkezett költségvetési többletbevétel”.

A főpolgármester részére Gulyás Gergely írt válaszlevelet, melyet közösségi oldalán osztott meg. A Miniszterelnökséget vezető miniszter azzal kezdi: „az idei évben a kormány legfontosabb feladatának tekinti, hogy megvédje a magyar családokat és a magyar vállalkozásokat a háború és az elhibázott brüsszeli szankciók miatt kialakult energiaválság következményeitől”, ezért a kormány a háztartásoknak havi 181 ezer, évente több mint kétmillió forint erejéig rezsitámogatást biztosít. A kormány ezenkívül további fűtéstámogatást biztosít a nagycsaládosok részére, valamint tűzifa és barnakőszén programot indított.

„Az elmúlt években a baloldal, ezen belül Ön és pártja, sőt a főváros közpénzből fizetett brüsszeli képviselői következetesen elutasították az atomenergiát, mindenhol - így Brüsszelben is - mindent megtettek, hogy az energiabiztonságot szavatoló paksi bővítést megakadályozzák, míg

most Ön a paksi áramban rejlő rendkívüli lehetőségekről és az atomenergiából kinyerhető olcsó energiáról írt levelet”

– válaszolt Gulyás Gergely Karácsony azon felvetésére, miszerint a paksi áramból minden magyar településen biztosítani lehetne a közszolgáltatások áramigényét.

A miniszter ismertetése szerint „az olcsó paksi áram teszi lehetővé, hogy a magyar családok az Európai Unió legalacsonyabb áramdíját fizessék. A fennmaradó energiaigényt a paksi áram sokszorosáért termelő egyéb erőművekből, illetve importból kell fedezni. Ezért az Ön kérésének teljesítése – mely a háztartások helyett az önkormányzatoknak biztosítaná a paksi áramot - a rezsicsökkentés megszüntetésével járna. Ezt a kormány elutasítja”.

Gulyás szerint a háború és a brüsszeli szankciók okozta energiaválság elleni küzdelem, a családok és a munkahelyek védelme óriási terhet ró az országra. Ez az idei évben 1500 milliárd forint többletkiadást jelent a központi költségvetésnek, míg a jövő évben a mai kalkulációk alapján 2500 és 3000 milliárd forint között lehet e költségek mértéke.

Ennek megfelelően minden felajánlást köszönettel fogadunk a leggazdagabb önkormányzatok – így a főváros – részéről,

amellyel hozzá tudnak járulni a magyar családok és munkahelyek megvédése érdekében létrehozott rezsivédelmi alap forrásaihoz” – zárta levelét a miniszter. 

Nyitókép: AFP / Kisbenedek Attila

Összesen 85 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

A zöldbe bújt vörösök Európa legkártékonyabb férgei. Ha az a szemét Habeck nem záratja be az atomerőműveket, Putyin nem támadott volna, nem tudna a gázzal és Tél tábornokkal zsarolni.
Karácsony ugyanez, kispályásban.
Vajon a Népszava lehozza-e Gulyás levelét?

Gelgely! Hadd legyek egy kicsit gonosz: amennyiért Jávort eltartjátok, éves szinten hány kwh áramot tudnátok kifizetni? Hány kukasnak tudnátok béremelést adni?
Emlékszel, régen a lélegeztető gép volt a sláger nálatok:-))))

Hát, ez elég nyögvenyelős volt. Te sem tudnád bővebben kifejteni.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés