Aggódik az atomháborús fenyegetések miatt a kazah elnök

2022. szeptember 24. 19:21
„Két generáció után először szembesülünk a nukleáris fegyverek bevetésének lehetőségével” – fogalmazott Kaszim-Zsomart Tokajev.

Kazahsztánt aggasztja „az atomállamok megnövekedett rivalizálása és retorikája” – mondta Kaszim-Zsomart Tokajev elnök keddi beszédében az ENSZ Közgyűlésén.

„Kazahsztán rettenetesen megszenvedte a múltbeli atomfegyver-kísérleteket, így nagyon világosan megértjük a veszélyeket a nukleáris hatalmak közötti feszültség fokozódásáról” – mondta Tokajev. Hozzátette: „Ezért a nukleáris leszerelés a kazah külpolitika kulcsfontosságú részévé vált, és folyamatosan küzdeni fogunk egy nukleáris arzenáltól mentes világért.” Azt mondta, történt némi előrelépés. ezen a területen, de „a teljes feljegyzés nem olyan pozitív.” „Aggodalommal tölt el bennünket az atomsorompó-szerződés felülvizsgálati konferenciái által elért haladás hiánya” – tette hozzá Tokajev az atomsorompó-szerződésre utalva.

Figyelmeztetett, hogy a világ „a geopolitikai konfrontáció új, egyre keserűbb időszakába lépett.”

„A renden és felelősségen alapuló, régóta fennálló nemzetközi rendszer átadja helyét egy új, kaotikusabb és kiszámíthatatlanabb rendszernek” – mondta. Úgy véli az elnök, hogy globális hatalmak közötti bizalmatlanság veszélyesen elmélyül. Szerinte a világ újabb katonai konfliktusok áldozatává válik. Hozzátette: „Két generáció után először szembesülünk a nukleáris fegyverek bevetésének lehetőségével, és még csak nem is utolsó lehetőségként.”

Nyitókép: AFP

Összesen 16 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés