Aggódik az atomháborús fenyegetések miatt a kazah elnök

2022. szeptember 24. 19:21

„Két generáció után először szembesülünk a nukleáris fegyverek bevetésének lehetőségével” – fogalmazott Kaszim-Zsomart Tokajev.

2022. szeptember 24. 19:21
null

Kazahsztánt aggasztja „az atomállamok megnövekedett rivalizálása és retorikája” – mondta Kaszim-Zsomart Tokajev elnök keddi beszédében az ENSZ Közgyűlésén.

„Kazahsztán rettenetesen megszenvedte a múltbeli atomfegyver-kísérleteket, így nagyon világosan megértjük a veszélyeket a nukleáris hatalmak közötti feszültség fokozódásáról” – mondta Tokajev. Hozzátette: „Ezért a nukleáris leszerelés a kazah külpolitika kulcsfontosságú részévé vált, és folyamatosan küzdeni fogunk egy nukleáris arzenáltól mentes világért.” Azt mondta, történt némi előrelépés. ezen a területen, de „a teljes feljegyzés nem olyan pozitív.” „Aggodalommal tölt el bennünket az atomsorompó-szerződés felülvizsgálati konferenciái által elért haladás hiánya” – tette hozzá Tokajev az atomsorompó-szerződésre utalva.

„A renden és felelősségen alapuló, régóta fennálló nemzetközi rendszer átadja helyét egy új, kaotikusabb és kiszámíthatatlanabb rendszernek” – mondta. Úgy véli az elnök, hogy globális hatalmak közötti bizalmatlanság veszélyesen elmélyül. Szerinte a világ újabb katonai konfliktusok áldozatává válik. Hozzátette: „Két generáció után először szembesülünk a nukleáris fegyverek bevetésének lehetőségével, és még csak nem is utolsó lehetőségként.”

Nyitókép: AFP

Kapcsolódó cikkek

Összesen 18 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
chief Bromden
2022. szeptember 25. 04:16
Érthető az aggódása. Ha sikerül felőrölni a medvét és összeáll usa és usanka egy Navalnij féle vezetővel akkor jöhet Kína. Harcolhatnak az utolsó emberig a volt tagköztársaságokkal együtt, mint most az ukránok. Mesterterv. Csak a fegyvereket kell biztosítani a jenkiknek.
Akitlosz
2022. szeptember 24. 21:21
„Ezért a nukleáris leszerelés a kazah külpolitika kulcsfontosságú részévé vált, és folyamatosan küzdeni fogunk egy nukleáris arzenáltól mentes világért.” Addig éljen míg ezt eléri! Csak az az ország van relatív biztonságban, amelyiknek atomfegyvere van. Egy atomfegyvermentes ország megtámadásától nem félnek a nála erősebbek.
Senki Alfonz
2022. szeptember 24. 21:09
Kis pöcs, kihagytad Kínát és Pakisztánt, Indiát, stb. is!!!
Armageddon
2022. szeptember 24. 20:54
Egy épeszű vezető.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik