Hadigazdaság, hadipolitika, hadihad

2022. július 2. 7:21

Lendvai Ildikó
Népszava
A kormány kommunikációs fordulatot hajt végre.

„Kánikulai pilledtségünket két riasztó hang zavarta meg. Egy vészcsengőé és egy vekkeré. A vészcsengő, mint erről pénteki rádióintelmeiben beszámolt, Orbánt riasztotta fel győzelmi nyugalmából. A vekker az időközi választások vasárnapi sokkjaként remélhetőleg a vesztes ellenzéket.

A kormány kommunikációs fordulatot hajt végre. Mivel a kommunikáció náluk a politika lényege, feltehetőleg politikait is. Az eddigi bagatellizálás, a »nyugi, minden rendben van« sugallat helyett drámai bejelentések jöttek a gazdaságról hivatalos oldalról is. Sötétebbre módosították az idei és jövő évi inflációs kilátásokat. A 2023-as költségvetésben egyharmadnyival több áfa-bevételt terveznek, ami csak az ennél jóval nagyobb áremelkedéssel jöhet össze. A Nemzeti Bank egyik vezetője a frászt hozta ránk megnyugtatónak szánt szavaival: á, az infláció az semmi, ne azon izgassuk magunkat, jöhet a recesszió, a gazdasági visszaesés is, na, az már valami.

Az új kommunikációval előre besötétítették a színpadot, erre lépett föl Orbán pénteken. A hangvétele a jövőn borongó tragikus hősé: az uniós és a NATO csúcsról »én úgy jöttem haza, hogy egyfolytában égett a piros lámpa a fejemben, és hallottam a vészcsengőt«. Kivételesen nem is az ütődött szövetségesek miatt, akik az istennek nem hallgatnak az egyetlen okos emberre, mármint Orbánra. Persze elhangzottak a kötelező fordulatok is arról, hogy azok ott kint továbbra is mind hülyék, csak nekünk, magyaroknak van ilyen mázlink egy tisztánlátó vezetővel. De a vészcsengő most először Putyinék agressziója miatt szól. Nocsak.

Orbán - nem alaptalanul, de nem is érdek nélkül – vészt kiált. „Szembe kell nézni a realitásokkal”, a front közeledhet Magyarországhoz, »az ukránok hősiesen harcolnak«, de »az emberek fogytán vannak«. Fel kell készülnünk a magunk katonai védelmére. Két-háromszorosára gyorsítjuk a haderőfejlesztési programot (értsd: a miniszter két-háromszor annyit üzletelhet, hiszen gyakorlata jelenleg ebben van, másban nem). »Emberfelettinek tűnő erőfeszítéssel radikálisan megnöveljük az erőnket«. Hogy a katonák felszabaduljanak, lesz önálló határvadászat (istenem, de szép szó), a megszüntetett határőrség helyett újra toboroznak. Egyelőre Pintér a felelős, ráér, az egészségügy, az oktatás, a rendőrség ügyei úgyis rendben vannak.”

Nyitó: Facebook

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 86 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Ha itt lövöldözés lesz és a dolgok zavarosan alakulnak szláv és oláh szomszédaink meg szoktak látogatni bennünket némi kis zsákmányért, földért.

A Népszava még él?

Ez nem vélemény, ez történelem.

Az ellenzéknek haddelhadd volt, de rendesen:-)

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés