Nem a Huxit-ra: a magyar lakosság elsöprő többsége áll az EU-tagság mellett

2022. június 29. 7:10
Rákérdeztek a magyaroknál a Huxit-ra. Még a Mi Hazánk hívei is inkább támogatják a tagságot.

A Portfolio arról ír, hogy a magyar lakosságnak továbbra is elsöprő, közel

kilenc tizedes többsége az ország EU-tagsága mellett van,

és ez pártállástól majdnem függetlenül igaz: egyedül a Mi Hazánk Mozgalom szavazói körében kisebb a támogatás, de ebben a körben is meghaladja a kétharmadot – derül ki a Medián kutatócég kedd este publikált felméréséből, írják. Magyarország uniós tagságával kapcsolatos feltételezett népszavazásra is rákérdeztek a kutatók.

A Medián május végén készült 1000 fős országos reprezentatív felmérése szerint a kormányoldal és az ellenzék között lényegében csak annyi a különbség, hogy a fideszesek körében kevesebben vannak olyanok, akik „teljes mértékben”, és többen, akik csak „inkább” támogatják Magyarország tagságát az Unióban. „A szinte egységes társadalmi támogatás ellenére egyre gyakrabban fogalmazódik meg az aggodalom, hogy a szélesedő konfliktusok nem fognak-e oda vezetni, hogy akár a kilépésünk is napirendre kerülhet” – írja a Medián, vagyis a közvélemény-kutató cég rákérdezett a magyarok körében a Huxit megítélésére.

A Portfolio hangsúlyozta: erre a magyar társadalom minősített többsége egy feltételezett népszavazáson is nemet mondana, és közel

kétharmad még akkor is az EU-ban maradásunkra szavazna, ha Orbán Viktor a kilépés mellett kampányolna,

írják. Hozzátették: a kormánypárti szavazók pontosan kétharmada voksolna a maradásra, és az utóbbiak közül is minden második (55 százalék) a miniszterelnökkel szemben is kitartana az álláspontja mellett. Az európapártiság a leginkább az iskolai végzettséggel függ össze: a diplomások 82 százaléka minden körülmények között a maradásra szavazna. Ez az arány az érettségizettek körében 64, a szakmunkásképzőt végzettek körében 57, a nyolc általánost végzettek körében pedig 43 százalék.

Kép forrása: Medián

Összesen 133 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Nem fogunk kilépni, hanem majd javasoljuk megszűnésének tudomásul vételét, mint annak idején a KGST-ét.

Aljas kis játék!

Orbán még csak utalást sem tett arra eddig, hogy ki szeretne lépni, az ellenkezőjére annál többször.

Ha ő egyszer arra tenne javaslatot, hogy lépjünk ki, annak nagyon súlyos oka lenne. Az az ok pedig alighanem megváltoztatná a többség véleményét is.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés