A Hitler elleni harchoz hasonlította az ukránok harcát Boris Johnson

2022. június 27. 21:25
A brit miniszterelnök szerint Nagy-Britanniának most éppen úgy támogatnia kell Ukrajnát, ahogy támogatnia kellett a diktatúrák elleni harcot a második világháború idején is.

Adolf Hitler és a náci Németország elleni harchoz hasonlította Boris Johnson brit miniszterelnök Ukrajna háborúját Oroszországgal szemben – számolt be a Welt. A brit miniszterelnök szerint Nagy-Britanniának most éppen úgy támogatnia kell Ukrajnát,

ahogy támogatnia kellett a diktatúrák elleni harcot a második világháború idején is.

A brit kormányfő szerint nem lehet hagyni, hogy Oroszország területeket foglalhasson el Ukrajnából, ez ugyanis szerinte nagyon rossz precedenst teremtene az összes többi posztszovjet országban is. 

A cikk szerint Johnson ezzel a beszédével valószínűleg Neville Chamberlain valamikori brit miniszterelnök megbékítési külpolitikájával akart szembehelyezkedni. Ismeretes, hogy Chamberlain 1938-ban a háború kitörését megakadályozandó belement, hogy a náci Németország elfoglalja Csehszlovákia egy részét. Ettől azt remélték, hogy

megakadályozhatják Hitler további terjeszkedési terveit, egy évvel később Németország mégis lerohanta Lengyelországot.

Sokan ma is azt képviselik, hogy a békéért cserébe át kellene engedni Ukrajna egy részét Oroszországnak, Johnson a jelek szerint nem ezen az állásponton van – fogalmaznak a cikkben. 

Nyitófotó: AFP

Összesen 43 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés