Scholz: Elképzelhetetlen a partneri kapcsolat Oroszországgal a belátható jövőben

2022. június 22. 17:26
A német kancellár szerint „Marshall-tervet” kell kidolgozni Ukrajna újjáépítésére.

Elképzelhetetlen, hogy a Nyugat partneri kapcsolatot alakít ki Oroszországgal a belátható jövőben – jelentette ki Olaf Scholz német kancellár szerdán Berlinben a szövetségi parlamentben (Bundestag).

A kancellár a következő napok nagyszabású nemzetközi tanácskozásaival – EU-csúccsal, EU-Nyugat-Balkán vezetői találkozóval, a NATO-csúccsal és a G7-országok vezetőinek németországi találkozójával – kapcsolatos német kormányálláspontot ismertető beszédében kiemelte, hogy meg kell adni a EU-s tagjelölti státuszt Ukrajnának és Moldovának, és meg kell kezdeni a csatlakozási tárgyalásokat Albániával és Észak-Macedóniával.    

„Marshall-terv”

Az orosz támadás ellen védekező Ukrajna támogatását folytatni kell, és „Marshall-tervet” kell kidolgozni az ország újjáépítésére. A NATO és Oroszország különleges viszonyáról szóló 1997-es alapokmányt ugyan meg kell őrizni, de le kell tenni arról a 2010-ben kitűzött célról, hogy

a katonai szövetség stratégiai kapcsolatot alakít ki Oroszországgal.

Egy ilyen kapcsolat az Ukrajna ellen háborúzó államfő, Vlagyimir „Putyin agresszív és imperialista Oroszországával elképzelhetetlen a belátható jövőben” – mondta Olaf Scholz.

(MTI)

Nyitókép: AFP

Összesen 146 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Nagy hiba minden hidat felégetni.

Az a gyanúm, hogy nemcsak Ukrajnának lesz szüksége egy Marshall-tervre, hanem Európának is, ha tartani tudják a gazdaság mostani tönkretételének tempóját.

"Ki lenne a Marshall?"

Senki. De attól még a szükség létezhet.

Nyugi, nehogy visszavegyék a ruszkik Kelet-Németországot.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés