Az ENSZ szerint korai lenne még háborús bűnök elkövetéséről beszélni Ukrajnában

2022. június 15. 18:10
A különbizottság szerint különbséget kell tenni a tanúvallomások és a között, mennyire lehet megalapozott döntésre jutni a megtörtént cselekmények minősítését illetően.

Egyelőre korai kész tényként kezelni, hogy az oroszok háborús bűnöket követtek volna el Ukrajnában – jelentette ki az ENSZ Ukrajnával foglalkozó különbizottsága szerdán Kijevben tartott sajtótájékoztatóján. A különbizottságnak tudomása van bucsai és irpini civilek célzott gyilkolásáról, fosztogatásokról, az infrastruktúra és iskolák lerombolásáról – közölte a sajtótájékoztatón Erik Mosek, a különbizottság elnöke.

Említést tett arról is, hogy az orosz csapatok kivonása után több száz civil áldozat holttestét találták meg Kijevtől észak-nyugatra. Ukrajna szerint háborús bűnöket követett el az orosz hadsereg, ez Moszkva szerint alaptalan vádaskodás. Az észak-keleti Harkiv és Szumi régiókban egész városrészeket pusztítottak el a bombázások és polgári célpontokat értek rakétatámadások, de Mosek szerint a vizsgálatok  jelen állása még nem teszi lehetővé sem a konkrét cselekménysorozat teljes feltárását,

sem a nemzetközi jogi következtetések levonását.

A különbizottság elnöke ugyanakkor elismerte: az eddig rendelkezésre álló információk és területi vizsgálatok azt valószínűsítik, hogy súlyosan sérülhettek a területen élők emberi jogai, és emberiség elleni bűncselekmények történhettek. A nemzetközi vizsgálóbizottságot az ENSZ Emberi Jogi Tanácsa hozta létre még májusban, s a bizottság június 7-e óta vizsgálódik a térségben.

A Bucsában, Harkivban és Szumiban tett látogatások során a különbizottság tagjai a helyi önkormányzatok és a polgári lakosság képviselőivel is többször találkoztak. A testület egyik tagja, Pablo de Greiff azt mondta a sajtótájékoztatón, hogy egyelőre különbséget kell tenni az eddigi tanúvallomások állításai és a között, hogy mennyire lehet megalapozott, felelős döntésre jutni a megtörtént cselekmények minősítését és jogi következményeit illetően.

(MTI)

(Fotó: A különbizottság szerint különbséget kell tenni a tanúvallomások és a között, mennyire lehet megalapozott döntésre jutni a megtörtént cselekmények minősítését illetően.)

Összesen 38 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés