Financial Times: Ha Európa felhagy az orosz energiaimporttal, ellátáskorlátozásra és áramszünetekre kell felkészülnie

2022. április 19. 8:29
Az EU évi 155 milliárd köbméter orosz gázt importál, aminek kétharmadát szeretné év végéig kiváltani.

Az orosz import kiváltására vonatkozó uniós javaslatok a „hihetőtől a vadul irreálisig” terjednek – írja a Financial Times. Hortay Olivér, a Századvég Konjunktúrakutató Zrt. üzletágvezetője Facebook-oldalán summázta a cikk tanulságait:

 Az EU évi 155 milliárd köbméter orosz gázt importál, aminek kétharmadát szeretné év végéig kiváltani az alábbi eszközökkel:

  • 50 milliárd köbmétert LNG-ből kíván pótolni – ez a világpiaci helyzet és Európa infrastrukturális adottságai miatt irreális.
  • 10 milliárdot alternatív országokból (például Norvégiából) csővezetéken érkező gázból – ez hihető, de jelentős erőfeszítéseket igényel.
  • 3,5 milliárdot a biometán termelés fokozásából – ez a műszaki feltételek miatt irreális.
  • 14 milliárdot a lakossági felhasználók fűtési igényeinek csökkentésével („lejjebb tekerjük a fűtést”) – ez megvalósítható, de súlyos társadalmi következményekkel jár (és felvet szabályozási kérdéseket).
  • 24 milliárdot megújuló energiaforrásokkal (napelemek, szélturbinák) és hőszivattyúkkal – ez év végéig az engedélyeztetési idők és kivitelezési kapacitások miatt irreális.

Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

Összesen 132 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

És ez MIÉRT is lenne jó?
Mármint EURÓPÁNAK?

"Békén kellett volna hagyni a medvét, és kölcsönösen sikeres gazdasági kapcsolatokra kellett volna velük lépni. Létre jött volna egy erős eurázsiai gazdaság, Európának, és az Oroszoknak is win-win helyzet lett volna."

Ennyi.

Most eljátsszák ugyanazt, amit a zöldenergia átállással.

Őszintén szólva egyre inkább leszarom, hogy a politika mit nyilatkozik energiakérdésről, mert csak baromságok hangzanak el. Azt úgy sem merik meglépni, hogy leálljon a termelés, meg a közlekedés, mert akkor azt ez a politikai elit nem élné túl, szóval szokás szerint csak a haszontalan hülyeségek nagy hangú pofázását viszik, aztán persze nem történik semmi sem, max. látványgesztusok.

Valami bűzlik az EU-ban.

Az EU is függ az oroszoktól, de ott az amerikai gazdi miatt ennek nem mernek érvényt szerezni. Világosan látszott ez akkor, amikor nem merték üzembe helyezni az elkészült Északi Áramlat 2-t. Itt nem az oroszoknak lesz gondja, hanem Európának. Európa veszít piacot, energiahordozó és nyersanyag beszerzési lehetőségeket. Cserébe köthetnek az egyneműek házasságot, tombolhatnak az újabb és újabb értékek. Az EU mutogathatja a ványadt izmait azzal, hogy velünk szórakoznak, és befogadhat egy semmiben nem kompatibilis országot, mert a gazdi ezt parancsolja.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés