Márki-Zay bizalmasa még mindig Gyurcsány emberével viaskodik

2022. január 21. 17:00
Írta: Nagy Gábor
Nagy János szigetszentmiklósi polgármester épp az ellenzéki előválasztásokat megelőzően kezdett hivatali tisztogatásba. Bár DK-s alpolgármestere visszakerült pozíciójába, fizetése bruttó 130 ezer forintra apadt. Jószai Attila immár az illetményéért fut. Körkép a Pest megyei település politikai játszmáiról.

Sok víz lefolyt már a Ráckevei-Dunán a baloldali előválasztási procedúra óta, hivatali folyosói pletykák szerint nem csitultak az ellentétek a szigetszentmiklósi polgármester, a Mindenki Magyarországa Mozgalomban (MMM) politizáló Nagy János és az általa indok nélkül menesztett, majd visszahelyezett DK-s helyettese, Jószai Attila között.

2019 őszén Márki-Zay Péter baloldali kormányfőjelölt bizalmasa, Nagy János majd 800 vokssal nyerte meg a polgármester-választást. A Jobbik, az LMP, az MSZP és a Momentum mellett felsorakozott mögé a DK is. Azonban a jutalomfalatok szétosztása már nem úgy történt, ahogy azt a koalíciós partnerek elvárták, így

Göd után Szigetszentmiklóson is idejekorán felrobbant a szivárványkoalíció.

Volt olyan megbeszélés a Városházán, amely tettlegességig fajult. A jobbikos Lupa János önkormányzati képviselő elmondása szerint Nagy János MSZP-s kabinetvezetője, Szentgyörgyi József elindult a DK-s alpolgármester irányába, a jobbikos politikus ezt látva megijedt, átugrott az asztalon, amelynek eltört az üveglapja. De hogy mi történt ezt követően, arra a mai napig nem derült fény.

Szentgyörgyi az önkormányzati választásokig Halásztelek polgármestere volt, ezt követően tűnt fel Miklóson. Regnálása alatt jelentős adósságot halmozott fel Halásztelken. Az egykori városvezető a testvérével közös, majd a már csak az ő tulajdonában álló SZTJ Kft.-vel végeztette az önkormányzat és intézményeinek informatikai szolgáltatásait, beszerzéseit. Unokatestvére, Szentgyörgyi Károly éveken keresztül vezette a döntően önkormányzati támogatásokból működő Hate Nonprofit Kft.-t, amely a városi intézmények működtetéséért felel.

Nagy János kabinetvezetője mellett érdemes megemlíteni a szintén szocialista kötődésű Ladányi Sándor, az Összefogás a változásért frakcióvezetőjének nevét, aki  hónapokig szabálytalanul (az általa vezetett cégek sorra dőltek be az elmúlt években, épp ezért az adóhatóság eltiltotta az ügyvezetéstől) navigálta Szigetszentmiklós legnagyobb vállalatának, az Aries Nonprofit Kft.-nek a felügyelőbizottságát.

Olaj volt a tűzre az előválasztás

Márki-Zay bizalmasa épp az ellenzéki előválasztásokat megelőzően kezdett tisztogatásba. Menesztette a hivatalból az MSZP szigetszentmiklósi elnökét, Fazekas-Verba Szabolcsot, és előzetes egyeztetés nélkül szabadult meg a DK-s alpolgármesterétől, „akivel nem kívánt tovább együtt dolgozni”. Sajtóinformációk alapján utóbbi mögött az állhatott, hogy a Gyurcsány-párt Jószai Attila feleségét, Jószai Teodórát indította el az előválasztáson, amit szorosan (kicsivel több mint kétszáz vokssal), de megnyert az alpolgármester neje – az ugyancsak parlamenti képviselő-jelöltségre vágyó polgármesterrel szemben.

Gyurcsány Ferenc és Jószai Teodóra (Forrás: Facebook)

Jószai Attilát időközben visszahelyezték pozíciójába, korábbi, havi bruttó 900 ezer forintos illetménye azonban 130 ezerre apadt.

Ez értesüléseink szerint csak tovább növelte a feszültséget Márki-Zay embere és a Gyurcsány-párt helyi szervezete között.
Ennek kapcsán, valamint a jövőbeni együttműködést illetően is kérdéseket küldtünk a feleknek. De érdeklődtünk arról is, hogy a városvezető felveszi-e a január 1-től érvénybe lépő emelt illetményt, amely Nagy János esetében (költségtérítéssel együtt) közel 1,3 millió lenne. Választ egyelőre nem kaptunk. Az erről és az alpolgármesteri béremelésről szóló javaslat egyébként jövő héten kerül a szigetszentmiklósi képviselő-testület elé. Kérdéses, hogy a városvezető ennek fényében miként dönt DK-s helyettesének illetményéről.

Nagy János az előválasztási eredmény nyilvánosságra kerülésekor bár gratulált Jószai Teodórának – mint jelezte: „Pest megye nyolcas számú választókerületében szoros eredmény mellett a DK jelöltje jutott tovább, kívánom, hogy a választási programját végig tudja vinni, hiszen ez a térség közös érdeke” –,

de a mai napig elmaradnak a közös kiállások, nyilatkozatok és fényképek.

Egy másik Facebook-bejegyzésében így fogalmazott: „Mostanában, főleg az előválasztás miatt egyre több támadást kapok, sok a rosszindulatú suttogó propaganda, de büszke vagyok arra, hogy a kérésemnek eleget téve aktivistáim nem személyeskednek és nem mennek le arra a szintre, mint mások. Hiszen előbb-utóbb egy csapat leszünk, ha tetszik, ha nem...”  A DunaMédia TV-nek úgy nyilatkozott: „Büszke vagyok az elért eredményre, hiszen ha csak Szigetszentmiklós szemszögéből nézzük az egyik legerősebb ellenzéki párt jelöltjénél sokkal több szavazatot kaptam Szigetszentmiklóson. Annak ellenére, hogy több ellenzéki szavazó azt mondta, hogy nem szavaznak rám, mert azt szeretnék, ha maradnék polgármester.

Arra pedig rendkívül büszke vagyok, hogy Márki-Zay pozitívan nyilatkozik, vélekedik rólam.”
Jószai Attila és Nagy János (Forrás: Facebook)

DK-s futás a hivatali járandóságért

Jószai Attila több alkalommal leszögezte, hogy visszahelyezése csupán erkölcsi elégtétel lenne, később szívesen lemond a pozíciójáról. Nem így történt. A politikus fizetése ügyében rendkívüli ülést tartottak Szigetszentmiklóson, konszenzus viszont nem született a felek között. Jószai ezen felül kérdéssel fordult a Pest Megyei Kormányhivatalhoz, hogy megtudja: mi a hivatal álláspontja a helyzetről. Csakhogy a képviselő-testület úgy döntött, a város jegyzője is kérjen állásfoglalást a kormányhivataltól. Választ mind a két fél kapott, és úgy látják, a kormányhivatali állásfoglalás az ő állításukat támasztja alá. Így azt egyelőre nem lehet tudni, mi a megoldás erre a helyzetre.

Nyitókép forrása: Facebook

Összesen 36 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Jószai Teodóra láthatóan kevésbé öregecske mint Dobreva.

Segítsek? Gyurcsány elfogadja Márki Zayt, de az ő embereit már nem. Ezért nem lehet például Márki Zaynak saját frakciója. Ez a proxy háború zajlik kettőjük emberei között.

Erre magadtól már nem tudsz rájönni?

Az támogatás, ha a hat párt egyeztet, de a "kapitányt" erre soha nem hívják meg? Vagy az támogatás, ha nem engedik, hogy neki, az előválasztás állítólagos győztesének, saját frakciója legyen? Az támogatás, ha óvónénit rendelnek mellé, aki megszabja, Petike mit mondhat, és mit nem?

Ez kényszerű elfogadás, ami alól első adandó alkalommal kibújnak.

Levezetnéd ezt a marhaságot? De érvekkel, nem óvodás szintű, nyelvöltögetős dumával.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés