Ha Márki-Zay tovább „dolgozik” az „egy vesszőfutás lesz” az ellenzéknek '22 áprilisáig

2021. december 20. 21:23

Csuhaj Ildikó
atv.hu
Márki-Zay utolsó nagy dobása az ellenzéki előválasztási győzelem volt.

„Forrásaink a kormányoldalon – a folyamatokra rálátó szakértők, tanácsadók– először a politikai bonmot-ra hívták fel a figyelmet, miszerint nem közvéleménykutatást, hanem választást kell nyerni, de mint fogalmaztak, a tendencia, »az irány az, hogy a Fidesz előnye egyértelmű«. Egybehangzóan azt mondták, hogy »most a baloldalon kell magyarázkodni, hiszen ott magyarázati, hitelességi deficit van«. És nem is csak amiatt a »furcsaság« miatt, hogy kik és miért segítettek nyilvánosságra hozni az ellenzék számára hidegzuhanyt jelentő kutatást– a 444.hun megszellőztetett belső felmérés szerint a teljes lakosság körében a Fidesz-KDNP támogatottsága 46 százalékos, míg az egységes ellenzék 32 százalékon áll– hanem amiatt, hogy úgy tűnik, Márki-Zay utolsó nagy dobása az ellenzéki előválasztási győzelem volt, a balliberális összefogás nem tudott profitálni az ő miniszterelnök-jelöltségéből, a baloldali tábor ugyanis nem növekedett, hanem zsugorodott. Forrásaink szerint ezt világosan mutatja az Iránytűintézet és a 21 Kutatóintézet által jegyzett mérés.

»Ha a számok ennyire nem kedvezőek, céges világban elküldik a menedzsmentet« – fogalmazott az egyik szakértő, aki utalt Márki-Zay Szabad Európának adott interjújára is. Ebben Márki-Zay Péternek– aki nem hiszi el az Iránytű-felmérés számait, mert azok szerinte »nyers adatok«– feltették a kérdést, hogy ha nem hozza a számokat, januárban lehet egy ellenzéki miniszterelnök-jelölt csere, Donáth Annával, mire a válaszából az derült ki, hogy ezt nem zárja ki, Karácsony és Botka példáját hozta fel. Az értelmezése szerint ilyenre akkor kerülne sor, »ha valaki a Fidesz érdekében meg akarja buktatni az ellenzéket belülről«.

Egyik forrásunk egy ilyen, a Szabad Európa interjúban felvetett forgatókönyvről azt mondta, »úgy látszik, hogy azon az oldalon most az a legnagyobb dilemma, hogy elveszítsék-e az áprilisi választást csak azért, mert tartottak egy ellenzéki előválasztást«. Másik forrásunk is az ellenzéki előválasztás legitimációjára, a Marki-Zay neve mellé húzott, több százezer »x«-szel magyarázta, miért erre kisebb az esély. Ha a cserét meglépnék, jönne a »hólabda« effektus, mivel a cserével kinyitnák az ellenzéki oldalon a 106 egyéni jelölt kérdését is, és újra kezdődne az alkudozás, ami a választások előtt egy-két hónappal nem lenne »nyerő lépés«.

Forrásaink megjegyezték azt is, hogy az ellenzéki oldalon a miniszterelnök-jelölt csere Márki-Zay politikai szerepfelfogásából és küldetéstudatából sem következik.

Egyik kormányközeli forrásunk felhívta a figyelmet Márki-Zay Szabad Európa-interjúja azon részére, hogy azt mondja: »felháborítónak tartja«, ha valakinek van egy egyéniben nyerésre esélyes körzete, mégis befutó helyre rakják az ellenzéki listán. Forrásunk visszakérdezett: Márki-Zay logikája szerint akkor az ő listás első helyének is »felháborítónak« kell lennie – hiszen ő is indul a választásokon egyéni körzetben, Hódmezővásárhelyen. Ugyanez a forrásunk egy másik Márki-Zay kijelentésére is rámutatott, arra, hogy ha az ellenzék vereséget szenved, nem ül be a parlamentbe listáról.

Forrásaink szerint– ahogy az Iránytű-kutatás is mutatja– nincs az országban kormányváltó hangulat. Az Index által közölt részletek szerint a teljes lakosság körében csak 43 százalékra mérték azok körét, akik kormányváltást szeretnének, és 52 százalékra azokét, akik nem. Márki-Zay dolga ezért nehezebb a megítélésük szerint, a radikalizmusával, a forradalmi helyzet hangoztatásával ilyen politikai klímában lényegesen kisebb az esély sok proteszt voks megszerzésére.

Kormányközeli forrásunk úgy fogalmazott elsősorban a rezsicsökkentésről, minimálbérről tett mondataira is utalva, hogy Márki-Zay Pétert »hagyni kell, hogy beszéljen, beszéjen… hadd dolgozzon«. Abból ugyanis a kormányoldal profitálhat – derült ki a szavaiból. Forrásainknak a kormányoldalon most azt prognosztizálják: ha leváltani Márki-Zayt nem lehet, az már csak a Gyurcsány Ferenccel kapcsolatos kijelentése (amennyiben a DK elnöke látható helyen lenne a közös ellenzéki listán, az az ellenzék választási vereségét jelentené) és a köztük »tapintható feszültség« miatt is felér majd egy vesszőfutással áprilisig az ellenzéki összefogás számára.”

Fotó: ATTILA KISBENEDEK / AFP

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 126 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Késő. MZP ámokfutása folytatódik, ki tudja mi jöhet még.

Sokkal jobban járt volna az ellenzék - előválasztás nélkül.

Sosem gondoltam volna, hogy Csuhaj Ildikó is csak egy, a sok fideszes ügynök között! :DDD

Nem fogja hagyni magát mint Gerike vagy Botka anno.

Tüzijáték várható és nem csak Szilveszterkor, utána is.

Hehe, már Csuhaj elvtársnő is aggódik. :))))))

Ez pontosan így van.

Ezért volt röhejes ez az eufória, amibe belehergelték magukat. Hiába írtuk néhányan, hogy baromira veszélyes ez az előválasztás a Moslékra nézve. Nézzünk most végig a tájképen: december végén, alig több mint 3 hónappal a választás előtt itt tartanak... kapitány, karmester, árulók, hetedik frakció, listállítás... "csak" programról nincs egy szó sem.

Nem szivárogtat neki senki. MINDIG szivárogtatókra hivatkozik. Anno Lázár a kormányinfón éppen csak vissza tudta tartani a hangos hahotázását amikor Ildikó előjött a "kormány közeli forrásaival".
Ma is lesz 1-2 ilyen kérdése Orbán sajtótájékoztatóján. :)

Sőt, akkor is jobban jártak volna, ha nem egyesülnek.

Patthelyzet. MZP-t le kéne váltani, de akkor kidobják az ablakon az előválasztást, ami olyan sikeres volt:-)))))
Szerintem legyen még egy előválasztás, vagy szavazzanak MZP-ről:-)

De az ellenzéki szavazók rá szavaztak.
Felesleges volt az összefogás.
Felesleges volt az előválasztás.

Egyetértünk. MZP egy saját maga által megrendelt kis mintás közvéleménykutatásra hivatkozott.
Azt elhitte:-)
Ezt az újat nem hajlandó elhinni.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés