Folyamatosan csökken Márki-Zay népszerűsége

2021. december 18. 8:11
Már mínusz húszpontos a baloldal miniszterelnök-jelöltjének elutasítottsága, ami októberben még csupán mínusz öt pont volt – derül ki a Századvég legfrissebb felméréséből.

A Magyar Nemzet a Mediaworks-Hírcentrumra hivatkozva megírta, hogy a decemberi közvélemény-kutatás szerint

Márki-Zay Péterről a megkérdezettek 36 százaléka nyilatkozott kedvezően és 56 százalék kedvezőtlenül.

Ez az adatsor alátámasztja a baloldali koalíció kampánystábja által rendelt felmérés eredményét, ami 14 százalékos kormánypárti előnyt mutatott az egyesült ellenzéki listával szemben. A Századvég decemberben készült, legújabb felmérése szerint jelentősen csökkent Márki-Zay Péter népszerűsége az ellenzéki előválasztás óta. A baloldal miniszterelnök-jelöltjéről a megkérdezettek 36 százaléka nyilatkozott kedvezően és 56 százalék kedvezőtlenül. Ez mínusz húszpontos elutasítottságot jelent, ami ilyen rövid idő alatt kifejezetten jelentős veszteség.  Októberben ugyanis – az előválasztás második fordulója idején – a választók 42 százaléka még kedvező véleményen volt Márki-Zay Péterről, és 47 százalékuk ítélte meg kedvezőtlenül, írja a portál.

Bezuhanó népszerűség

A mínusz ötpontos index a jelölt győzelmét követően akár kedvező irányba is elmozdulhatott volna, az elmúlt két hónapban azonban ezzel élesen ellentétes trend figyelhető meg: Márki-Zay Péter népszerűsége folyamatosan esik – összegezte a felmérés eredményét a Századvég. A kutatás részleteiből az is kiderül, hogy Márki-Zay Péter kizárólag a fővárosban népszerű, igaz, ott is mindössze 49-47 százalék arányban.  A megyeszékhelyeken élők 38 százaléka kedveli és 53 utasítja el a baloldal miniszterelnök-jelöltjét. Nagyon hasonló értékeket figyelhetünk meg a falvak (29-61 százalék) és a kisebb városok (34-56 százalék) esetében is. Az ellenzék kormányfőjelöltje valamivel elutasítottabb a nők (32-57 százalék), mint a férfiak (41-53 százalék) körében, de mindkét nemnél kedvezőtlen megítélés alá esik. A negyven év alatti választók között 44 százalék kedveli és 48 százalék nem, a negyven év feletti korosztályban mindössze harminc százalék ítéli meg kedvezően, míg 62 százalék kedvezőtlenül.

A nyugdíjasok körében a jelölt kifejezetten elutasított: mindössze 24 százalék nyilatkozik róla kedvezően, viszont 66 százalék elutasítóan. A bizonytalan szavazók esetében Márki-Zay Péter kedveltsége jelenleg 24 százalék, elutasítottsága pedig 45 százalékon áll.

Sokkoló felmérés

Amint arról már beszámolt a Magyar Nemzet, a Soros György által is támogatott 444.hu szerdán közölt egy közvélemény-kutatást, amelyet a portál szerint az új, összefogott ellenzéki kampányközpont rendelt meg, és a felmérés a baloldal számára kijózanító eredményt hozott. Eszerint a teljes lakosság körében

46 százalékos a Fidesz–KDNP és csak 32 százalékos az ellenzéki összefogás listájának a támogatottsága.

Továbbá a megkérdezettek 52 százaléka mondta azt, hogy a mostani kormány maradását szeretné, és csak 43 százalék akarna kormányváltást.Hitetlenkedő pártelnökök A portál úgy tudja, a felmérést minden baloldali pártvezető kézhez kapta, de egyelőre nem hozták nyilvánosságra. Közben több pártelnök is elismerte, hogy az ellenzéki kampánystáb rendelte meg a felmérést az Iránytű Intézettől, de azt állították, hogy még nem látták, az eredményt pedig valószerűtlennek nevezték. Kunhalmi Ágnes, az MSZP és Schmuck Erzsébet, az LMP társelnöke is hitetlenkedve nyilatkozott róla, szerintük képtelenség, hogy ekkora előnyük legyen a kormánypártoknak.

A Soros-közeli portál egyébként úgy tudja, hogy a kormánypárt saját, szintén nem a nyilvánosságnak szánt mérései is hasonló arányokat jeleztek az elmúlt hetekben. „A mérések alapján úgy tűnik, hogy az ellenzék nemcsak hogy lendületet vesztett az október közepe óta tartó passzivitással, de a Fidesz sikeresen át is vette a kezdeményezést, és növelni is tudta a táborát. Októberben még több kutatócég is döntetlenközeli helyzetet, esetleg enyhe ellenzéki fölényt mért” – írta a 444.hu. A portál arra már nem tért ki, hogy nem csupán októberben, de az elmúlt hetekben is rendre a baloldal előnyéről szóltak a hírek a különböző – jellemzően baloldalhoz köthető – közvélemény-kutató cégek felmérései alapján. A most megszellőztetett eredmény azonban teljesen ellentétes trendet mutat, írják, a hatalmas különbség azt sejteti, hogy a baloldali kutatócégek korábbi mérései nem a valós erőviszonyokat tükrözték.

Mozgó célpontra lőnek a kutatók

Maga a 444.hu is beszámolt november 17-én arról, hogy a Závecz Research közvélemény-kutatása szerint négyszázalékos az előnye a közös ellenzéki listának a Fidesz–KDNP-vel szemben. Egy hónappal ezelőtt még 41 százalékosra mérték a baloldal támogatottságát, szemben a kormánypártok 37 százalékával. Ez a felmérés november 2–12. között készült, majd december elején a Závecz egy újabb kutatást tett közzé, amihez az adatokat a hvg.hu beszámolója szerint november közepén vették fel. Itt némileg korrigáltak a számokon, de még ekkor is a baloldali lista előnyét prognosztizálták. A Republikon Intézet novemberi felmérése azt állapította meg, hogy a pártválasztók körében némileg csökkent a Fidesz támogatottsága. De ami még fontosabb, írják, hogy a Horn Gábor egykori SZDSZ-es államtitkár vezette kutatócég összességében azt állította, hogy „az ellenzéki tömb továbbra is magasabb támogatottsággal bír, mint a Fidesz, a teljes népesség és a pártválasztók körében is”.

A Népszava pedig most pénteken közölte a Publicus Intézet november végén készült felmérését, amely szerint továbbra is vezet a baloldal a kormánypártok előtt. Az összes megkérdezett 36 százaléka az ellenzéket támogatná, míg 32 százaléknyian a Fidesz–KDNP-t. A lap azzal próbálta magyarázni a teljesen eltérő eredményeket, hogy „mozgó célpontra lőnek a közvélemény-kutatók”. Pulai András, a Publicus Intézet vezetője a Népszavának azt mondta, kismértékben náluk is csökkent az ellenzék előnye, ám a verseny továbbra is teljesen nyitott. Üzenetértékű, írják, hogy

a 444.hu megszellőztette az eddigi baloldali felmérésekkel szöges ellentétben lévő adatokat.

Hangsúlyozták, hogy a 444.hu cikkében megfogalmazott nyílt bírálat szerint Márki-Zay Péter ugyan továbbra is járja az országot, és az ellenzék politikusai a sajtóban megjelent hírekre közleményekkel és közösségi médiás posztokkal sűrűn reagálnak, de az előválasztás második fordulója óta nem voltak képesek diktálni a tempót. „Azóta alig fordult elő, hogy akár csak egy napra olyan téma foglalkoztassa a közvéleményt, amivel ők jöttek elő” – írta a Soros-közeli portál.

Nyitókép: Facebook

Összesen 127 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Mitől lenne népszerű? Attól a sok marhaságtól, amit összevissza beszél, aztán letagadja?

Vidd neked adjuk.

Völneréké meg "technikai okok" miatt nő.

Azt már Gyurcsányék is látják, azzal, hogy Márki Zay amerikai éveivel érvel, amerikai stílusban kampányol, amerikai mondással sérteget, azzal, hogy körbe turnéztatják vele Európát, itthon nem lehet eredményt elérni. Gyurcsány hátrébb lépett, a többi párt is hallgat. Márki Zay pedig tovább folytatja azt, amire kiképezték, majd hazaküldték. Még azt sem fogja fel, hogy a 444 nem fideszes forrásból dolgozik.

De bármi is legyen az összefogás háza táján látható kavarodás, kavarás célja, a jobboldalon is azt vallják, amit Kovács László mondott egykor: Választást kell nyerni, nem közvélemény kutatást.

"Fehéroroszországba szökött egy, a lengyel-fehérorosz határon szolgáló lengyel katona, közvetlen feletteseit leváltották – közölte pénteken a varsói nemzetvédelmi tárca."

Völner?
A Judit?
A Gazda?
Na mi van fijúg?

Milyen átélhető opció az, amikor Dobrev az európai minimálbér ígéretével kampányol, úgy tünteti fel azt, mint saját személyes sikerét, közben Márki Zay azt mondja, hogy szerinte nem kell a minimálbér?

Mitől lenne Márki Zay független termék, amikor körbe járja Európát, lejelentkezik az Orbán kormánnyal szemben álló politikusoknál? Ezzel akar legitimitást szerezni a tisztán belpolitikai ügynek számító választáson? Milyen, itthon függetlennek beállítható mondanivalójuk lehet egymás felé? Nyilván csak annyi, hogy közlik vele az elvárást, ő meg rábólint, hogy vállalja. De ő azért független.

Az azért érdekes, hogy milyen sok viszonylag új párt van, akik csak M betűt használnak a nevükben.
Momentum Mozgalom
Mindenki Magyarországa Mozgalom
Megoldás Mozgalom
Egy alomból valók?

Előválasztááááááás!
:)))))

Én is azt mondom, miért lenne Márki Zay független? Csak azért, mert szemben áll Orbánnal, és szavakban elutasítja Gyurcsányt? A korrupció mentességen pedig csak röhögni tudok. Mondj egyetlen okot, amiért most így, látatlanban, pusztán bemondásra, mint jól hangzó választási dumát, el kéne hinnem! Ők nem megszüntetni akarják a NER-t, hanem a saját hasznukra, politikai stabilitásuk megerősítésére akarják tovább működtetni. Ugyanis csak így tudják kifizetni azokat, akiknél Márki Zay vizitelt. Mert arra te sem tudsz válaszolni, ami kérdeztem, hogy mi mondanivalójuk lehet egymásnak magyar belpolitikai kérdésekben?

Indulhat újra a casting, Vágó István elvtárs lehet vállalná.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés