Az eltörléskultúra jegyében a klasszikus balettet is tönkrevágja a gondolatrendőrség

2021. november 29. 7:43

Apáti Bence
Magyar Nemzet
Német cenzúra A diótörő ellen.

„Régóta mondom, hogy az egyik legkonzervatívabb hagyományokkal rendelkező műfaj, a klasszikus balett nagyon csípi a liberálisok szemét, így aztán teljesen törvényszerű, hogy nem úszhatja meg, hogy az említett ideológia harcos és végtelenül kirekesztő aktivistái ne próbálják meg tönkretenni, illetve elpusztítani. Most épp a Berlini Állami Balett baloldali igazgatónője helyezte szolgálatba magát, és miután felöltötte a gondolatrendőrök csinos uniszex ruháját, egy határozott mozdulattal levette a műsorról a karácsony legemblematikusabb darabját, A diótörőt. A művet, amely gyakorlatilag meghatározza a színházak decemberi kínálatát, és amit lényegében nem lehet annyiszor műsorra tűzni, hogy ne kapkodják el rá szinte azonnal az összes jegyet. Nincs még egy olyan mű Magyarországon, melyet egy hónapon belül ne lehetne akár harmincszor is műsorra tűzni, mint A diótörőt. Miközben a balettre a nyilvánosság hajlamos rétegműfajként, vagy valami fajta elitista szórakozásként tekinteni.

A mű titka egyébként a kedves történet, és az, hogy a cselekmény középpontjában a karácsony áll. Az ünnepre való készülődés, a várakozás, majd az, hogy miután a gonosz (Egérkirály) színre lép, egy kis bonyodalom is bekövetkezik, később pedig, miután ahogy az egy rendes mesében lenni szokott, a jó (Diótörő) színrelépése megtörténik, a hős győzedelmeskedik, megmentve a kereszténység egyik legfontosabb ünnepét. A happy end csodálatos bál formájában csúcsosodik ki, amelyre számos ország képviselői kapnak meghívót. A pompás ünnepségen pedig tiszteletüket teszik kínaiak, spanyolok, arabok és oroszok is, akik aztán saját emblematikus, de stilizált táncaikat adják elő a harmadik felvonás nagyképében.

És itt jutottunk el a probléma gyökéréhez, a Berlini Állami Balett igazgatónője, Christine Theobald roppant haladó művész lévén ugyanis úgy nyilatkozott, hogy a gyarmatosítás után keletkezett műveket új környezetbe kell helyezni, mert azok a mai világban nem állják meg a helyüket. Azt is hozzátette, hogy mielőtt egy ilyen darabot előadnának, meg kell vizsgálni, hogy milyen »kényes témák« jelennek meg benne. A »kényes témák« értelmében – amelyek miatt Berlinben idén decemberben A diótörő helyett a Don Quijote című balettet fogják műsorra tűzni – nem kínai táncművészek táncolják a kínai táncot, ami ugye a libsik elmebeteg világában kulturális kisajátításnak minősül, ráadásul az igazgatónő szerint a koreográfia nem is hasonlít igazi kínai táncra, amit minden bizonnyal onnan tudhat, hogy valamiféle időgéppel visszautazott a csak a mesében létező képzeletbeli cukorországba, és megtekintette, hogy ott hogyan is táncolnak a kínaiak.”

Fotó: MTI/Vasvári Tamás

 

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 65 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Én meg azt mondom: jól teszi a Fidesz, hogy eladja a budapesti Városházát.
Ha nem választotta volna meg a modern-progresszív pesti Karácsonyt, akkor most a Fidesz nem adná el a házat, és Orbán, Lölő, Néneth sziszi, no meg Bayer: egyikük sem kaphatna 10% cápailletékeket... Pont, ahogy Bajnai etáss megmondta, annyira megmondta, hogy Karácsony meg sem engedi hogy feltegyék Gordonnak a kérdést:
Tényleg 10% a cápailleték a Budapesti Városházán?

"Burkolt utalást is tesz rá, hogy nem igazán szerencsés, ha a művészeti intézmények élére is mozgalmárok kerülnek."

Márpedig ez zajlik a Demokraták alatt is az Usában, a németek meg pont most választottak egy baloldali-ploglesszív kormányt. Most majd tőlük is jön megbízható rendszerességgel az agyrohasztó progresszivizmus. Eddig is jött, Berlin, meg Németország fele eddig is élen járt a woke fosban, de ezután minden bizonnyal sűrűsödni fog a dolog.

Transzok, critical race theory, patriarchátus, tehát le a fehér heteró férfiakkal. Meg persze innentől kezdve ződ lesz a tehén valaga is, napelemmel az ól tetején.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés