Novemberi helyzetkép

2021. november 27. 13:06

Lengyel László
Népszava
A felcsútizálási kísérlet megbukott. Orbán Viktornak nem sikerült a maga képére formálni Európát.

„Az Európai Unió felcsútizálása vagy Felcsút európaizálása – ez itt a kérdés; »a világ esze épp Azerbajdzsánnal vagy Kínával akar közös államot, vagy épp az Európai Uniót akarja felcsútizálni«– említi szarkasztikusan Parti Nagy Lajos múlt heti interjújában.

Megbukott kísérlet

Nem nagy merészség tőlem, ha kijelentem, hogy az évtizedes nagy felcsútizálási kísérlet megbukott. Orbán Viktornak nem sikerült a maga képére formálnia Európát. A novemberi helyzet éppen azt példázza, hogyan érnek néhány hét, nap alatt véget a Boriszov-, Babiš-korszakok. Kellettek erős külső lökések az összeomlásokhoz, de látjuk a választói akaratot: a voksolók mindenütt középre tartó, kormányképes, Nyugat-barát országot akarnak maguknak. Részesei és nem szétszaggatói szeretnének lenni a közös európai szövedéknek, konszenzust, biztonságot és nyugalmat kívánnak, nem konfliktust, kiszámíthatatlanságot és nyugtalanságot.

Az Orbán-kampány nem mérsékelt, hanem szélsőséges irányba menetel. Nem a közép, hanem a szélek szavazóit szeretné begyűjteni. Nem véletlen, hogy a Fidesz kongresszusa a harciasság, a negatív kampány kongresszusa volt, ahol nem volt helye a mérsékelteknek. Ha a világot, Európát, sőt, már Budapestet sem sikerült felcsútizálni, a vidék azért a miénk. Mi maradunk, mi lopunk, folytatódik a rendszer – ez az üzenet.

A Nagy Járvánnyal szemben

A Nagy Járvánnyal szemben Orbán tehetetlen. Rádióbeszédében erősen beleállt az oltásharcba: beoltatod magad vagy meghalsz! A magyarországi 60, és a székelyföldi 30 százalékos oltottsági arány az orbáni oltási kampány bukása. Képtelen mozgósítani híveit, nem hallgatnak rá, fütyülnek a szavaira. Nincs hozzá mersze, hogy kötelezzen, a halállal való üres fenyegetése nem hat a vírus- és vakcinatagadókra. Mivel személyesen és egész rendszerében embertelen és érzéketlen, egyáltalán nem törődött és törődik se a halottakkal, se a betegekkel, nem mutatott és mutat példát a védekezésre, az együttérzésre, a szolidaritásra, ezért az egész járványkezelése hiteltelen. Magatartásából egyértelműen sugárzik: nem anyánkért és apánkért, vagy értünk aggódik, hanem magáért. A választási kampányáért, amelyben rosszul mutatnak a halottak.”

Nyitókép: MTI / Kovács Attila

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 120 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Nem is az a dolga, hiszen nem a német vagy francia állampolgárok szavaztak neki bizalmat. Az ő akaratuk tisztán érvényesült a náluk lezajlott parlamenti választásokon, láthatjuk is az eredményét; megkapták a migránsokat, az aberráció kötelező éltetését, a gondolatrendőrséget, és minden egyéb szépségét a fejlett, liberális demokráciának.
Ha az Orbán-kormány által képviselt politikát kényszerítenénk rájuk, az akaratuk ellen való lenne, és Magyarország nem az az ország, aki bárkire bármi is rákényszerít. A libsik ilyenek, de ők nálunk - szerencsére - kisebbségben vannak.
Summa summarum: Orbán Viktor Magyarországon kell, hogy helyt álljon, és ezt meg is teszi.

Látszik, beleőrülsz, hogy nem élheted ki ovódások előtt, vagy épp ovódásokkal a perverzióidat.

Már Gyuri bácsit szidjátok? Mi a baj vele? Elpuhult? Nem elég radikális? Vagy már kevesebbet folyósít?

Pont ezért biztató a véleménye. Mindig az ellenkezője történik, mint amit jósol:-)
Én nagyon várom az EP új konzervatív frakcióját! Akkor lesz némi vircsaft:-)

Lacika véleménye okot ad a bizakodásra. Az előrejelzéseinek mindig az ellenkezője teljesült eddig.

Válaszok:
Teknős | 2021. november 28. 0:31

Lápos féreg ez, mint sok-sok elődje, pl. a Linder nevű:
" mit tartsunk arról az 1918. október 31-én hivatalba lépő magyar hadügyminiszterről, aki november 2-án kiadja a leszerelési parancsot a frontokról hazatérő több mint egymillió magyar katonának, elmondja a Kossuth téren, hogy nem akar több katonát látni, majd november 9-én lemond tisztségéről; két esztendővel később, 1921 nyarán pedig egyik déli szomszédunk katonaságának segítségével el akarja szakítani Pécs városát és Dél-Baranyát Magyarországtól, majd amikor ez nem sikerül neki, akkor déli szomszédunkhoz menekül, ahol 1962-ben bekövetkezett halálakor állami díszsírhelyet adnak neki? Zárójel bezárva." (Kövér László)

Volt már 2013-as helyzetkép is Lengyeltől az elvtársak gazemberségéről:
"Mert 2002-ben már látszottak a bajok, amikor a kert egy olyan miniszterelnököt kezdett ünnepelni, aki éppen belekezdett, hogy gazdaságpolitikájával tartósan a víz alá rántsa az országot. Alig néhányan szóltunk az elkövetkező hónapokban, években is, hogy végzetes úton járunk. Bizony, itt ülnek most is azok, akik hiúságból, hatalomszeretetből, anyagi vágyaktól irányítva nem néztek költségvetési hiányra, adósságra, nem követték szakmai és emberi múltjuk parancsait, hanem egy országot zsákutcába vezettek."

Néha ő is hozhat rossz döntést. Emiatt ne vess rá követ, hiszen benneteket is támogat, aztán libsik is maradtatok.

Ezért téves a jóslata. Mégcsak elemzésnek sem nevezhetjük.

Menj már a fenébe, Lengyel! Egy történelmi folyamat zajlik, s te ne akarj abba véglegességet belevetíteni. Olvasd el a Jelenések Könyvét / legalább a végét /.

Nekem is ez volt az első gondolatom! :)

".. Linder Béla édesapja zsidó származású volt, és "Ferenc Ferdinánd belső köréhez tartozott, és amikor a trónörököst meggyilkolták, Lindert (…) kirúgták a katonai vezetőségből". 1]
Feltehetően az eset után aktívan kereste a kapcsolatot olyan emberekkel, akik változást kerestek.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés