Az EP tárgyalásokat kezd a kötelező uniós minimálbér bevezetéséről

2021. november 25. 18:34
A céljuk az, hogy a minimumkövetelmények megállapításával az Európai Unió tisztességes megélhetést biztosító bérszintet állapítson meg a munkavállalóknak.

Az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén jóváhagyta a kötelező minimálbér bevezetéséről szóló tárgyalások megkezdését azzal a céllal, hogy a minimumkövetelmények megállapításával az Európai Unió tisztességes megélhetést biztosító bérszintet állapítson meg a munkavállalóknak – közölte az uniós parlament csütörtökön.

A 443 szavazattal, 192 ellenszavazat és 58 tartózkodás mellett elfogadott jóváhagyás szerint a tisztességes megélhetést biztosító bérszint csak kötelező minimálbér, azaz az alapbér törvényileg meghatározott, legkisebb összegének megállapításával, vagy kollektív tárgyalások révén – amikor a munkavállalók tárgyalások során állapodnak meg a bér mértékéről – valósítható meg.

Az EP-képviselők véleménye szerint a kollektív tárgyalásoknak nagyobb szerephez kell jutniuk azokban a tagállamokban, ahol a tárgyalások a munkavállalók 80 százalékánál kevesebb dolgozót érintenek – mondták.

A fizetésszintek meghatározásakor tiszteletben kell tartani a nemzeti hatásköröket és a szociális partnerek függetlenségét is

– közölték.

A jóváhagyás alapján az EP tárgyalói, az Európai Bizottság és az Európai Unió Tanácsa elkezdheti kidolgozni az uniós minimálbér-számítás mindenki számára megfelelő jogszabályait – tették hozzá.

Mit szól ehhez a magyar EP képviselő?

Kósa Ádám, a Fidesz európai parlamenti (EP-) képviselője az MTI-hez eljuttatott közleményében kijelentette:

Európában is modellértékű a magyar minimálbéremelés.

Fontosnak nevezte, hogy közös, mindenki számára megfelelő megoldás szülessen, amely tiszteletben tartja a tagállamok szabad mozgásterét.

Magyarország és a Fidesz jó példával jár elöl, az Unió statisztikai hivatalának (Eurostat) adatai szerint ugyanis 2010 és 2021 között a magyar minimálbér-növekedés a negyedik legnagyobb volt az Európai Unióban, a visegrádi országok (Magyarország, Lengyelország, Csehország, Szlovákia) között pedig a legnagyobb – emelte ki a fideszes képviselő.

(MTI)

Nyitókép: Strasbourg, 2021. november 23.
Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke felszólal az Európai Parlament plenáris ülésén Strasbourgban 2021. november 23-án.
MTI/AP/Pool/Christian Hartmann

Összesen 113 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

A kötelező uniós minimálbér az EP-képviselők csavaros agyában nem jelenti azt amit sokan gondolnának a szóösszetétel jelentés tartalma alapján.
Karinthy Frigyes írta egykor:

"Új Bábelt élünk, a fogalmak pokoli zűrzavarát.
Gyalázatos hazugok megrontották a szavak becsületét!"

Majd olyan kompromisszum születik, hogy a minimálbért az egyes országok egy főre jutó GDP-jéhez igazítják.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés