New York eltávolítja Thomas Jefferson, az Egyesült Államok harmadik elnökének szobrát

2021. október 19. 10:33
A New York-i önkormányzat megszavazta hétfőn, hogy eltávolítják az épületéből Thomas Jeffersonnak, az Egyesült Államok egyik alapító atyjának, a függetlenségi nyilatkozat fő megalkotójának a szobrát amiatt, hogy rabszolgatartó volt. A szobor több mint száz éven át állt a polgármesteri hivatal csarnokában.

Az önkormányzat egyik bizottsága előtte egyhangúlag hagyta jóvá elvben a szobor eltávolítását, amit már több éve követeltek a képviselő-testület fekete bőrű és latin-amerikai származású tagjai. A szobrot ezután a város történeti társaságának épületében fogják kiállítani.    

Jefferson volt az Egyesült Államok első külügyminisztere George Washington elnöksége alatt, majd alelnök, 1801-től pedig az ország harmadik elnöke.

Élete bizonyos szakaszaiban volt összesen több mint 600 rabszolgája

Ő maga két rabszolgáját szabadította föl, halála után pedig hét rabszolgája nyerte el a szabadságát. Elnökként következetesen kiállt a nemzetközi rabszolga-kereskedelem felszámolása mellett, majd betiltotta a rabszolga-kereskedelmet. Magánemberként a rabszolgák fokozatos felszabadítását és emancipációját tartotta helyesnek, nem az azonnalit.    

Jefferson országunk dicsőséges és dicstelen események alkotta hosszú történetéből olyan epizódokat képvisel, amelyek a legszégyenletesebbek közé tartoznak” 

– jelentette ki a határozatról Adrienne Adams, a képviselő-testület egyik fekete bőrű tagja. A szobor eltávolítását eredetileg a feketékkel és más kisebbségekkel szembeni egyenlő bánásmódért harcoló, 2013-ban létrejött, Black Lives Matter nevű civil mozgalom követelte.

(MTI)

Fotó: MONTICO Lionel / Hemis.fr / hemis.fr / Hemis via AFP

Összesen 101 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

"... rabszolgahad indulj velünk,
a Föld fog sarkából kidőlni,
semmik vagyunk, semmik leszünk!"

Ami a cikkből lejön, az, hogy a kor mércéjével nagyon tisztességes és humánus álláspontot képviselt a fekete rabszolgákkal szemben.

Válaszok:
Box Hill | 2021. október 19. 16:40

Az érdekes az, hogy még olyan húsz-harminc éve sem volt ennyire központi téma az emberek bőrszíne, a neobolsevikeknek sikerült a négereket és a latínókat a fehérek és a sárgák ellen fordítani (mert abban biztos vagyok, hogy itt az ideológiai hadviselés miatt lehet ennyire központi téma a rasszizmus)
Persze az ellentétek korábban is megvoltak, csak az ellenségeskedésből nem lehetett kenyeret venni, az együttműködésből pedig igen. Ezt sikerült hosszú évek munkája alatt megfordítani.
Szerintem ez is az "oszd meg és uralkodj" egyik fázisa, dominálja csak a közvéleményt a rasszizmus, a férfi-női, a fiatal-idős, a szegény-gazdag, a heteró-transzakármi ellentét, addig sem fogják észrevenni, hogy itt mennyire palira veszik és kihasználják őket. Éppen csak a társadalom hullik darabjaira, megágyazva egy polgárháborúnak, aminek a végén valószínűleg diktatúra lesz - mert eddig általában az lett a vége.

Ezek után csodálkozzunk azon, hogy Kína vasmarokkal fogja az ideológiát, és minden egy állampolgárt szemmel akar tartani. Sok ezer éves tapasztalataik vannak már nagy birodalom működtetésében, és abban is, hogy milyen az, amikor egy kártékony ideológia felüti a fejét.
Klasszikus liberális ismerősöm utálja azt, ami Kínában folyik, de a nyugati dolgokról is azt tartja, hogy ha felüti a fejét egy öngyilkos ideológia, azt minden áron ki kell irtani, mielőtt aláássa az országot. Hát, azt már látjuk, hogy milyen az, amikor még rá is segítenek az öngyilkos ideológia terjedésére.

Az alapdokumentumnak számító "Függetlenségi Nyilatkozatot" öt kijelölt ember fogalmazta meg. Ezek egyike volt Thomas Jefferson, hogy e mellett mit számít pár a kor szokásainak megfelelően tartott rabszolga, az nekem magas.

Latínót a dél-amerikai kreolra mondják, akiben van néger vér is. Ha átmegy Amerikába a portugál vagy a spanyol, az ugyanúgy fehérnek számít, mint a holland vagy az angol.

Kossuth Lajos szobra is veszélyben van?
https://www.kozterkep.hu/24398..

Én is gondolkodtam a dolgon. Jefferson elitélte a rabszolgakereskedelmet, de a kor a rabszolgaság mellett állt. Véleményem szerint, ha már egyszer odacipelték őket, akkor bizonyos körülmények kellenek a felszabadításhoz, ami úgy 100 év múlva jött el. Addigra iparosodott Észak annyira, hogy képes lett nagyszámú bérmunkás foglalkoztatására. Ne felejtsük el, hogy ők kihagyták a feudalizmust a jobbágyrendszerrel együtt. A Kora Árpád korban nálunk is létezett a rabszolgaság, de ez átment a jobbágyságba. ( Volt akik fentről, mások meg lentről jöttek.)

Még pár szobor, aztán egy reggelen azt látjuk:
Münchenben Hitler, Mussolini tanácskoztak, mi legyen a nürnbergi perben Sztálinnal, Trumannal, a makizárdokkal, és egyáltalán: mit csináljanak a Birkenau-tábor életben maradottjaival, akiket a gazok nem bombáztak agyon a Liberátoraikkal? És: hogyan szabadítsák fel az USA feketéit: ne kelljen már elkülönítve élvezni a jenki szabadságot?

A rabszolga tulajdonosok többsége logikusan, tisztességes és humánus módon viselkedtek rabszolgáikkal, mert megvásárlásukkal befektetésé, vagyontárggyá váltak. Ellentétben például a Gulag vagy Recsk alkalmazottaival.

Pontosan. Családjuk lehetett, számosan fel is szabadultak. Ahol tömegesen haltak, az az afrikai összeszedésük volt más törzsek által és a hajóztatásuk során (szintén más törzsek által).

A kalandozás foglyait rabszolgaként tartották, aztán vagy itt maradtak vagy eladták őket Konstantinápolyban. Nyilván nem volt olyan, mint Rómában.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés